Ovaj recept nije ništa posebno, to je obični zapečeni pire od krumpira s povrćem, samo što je u ovom slučaju zapečen s jednom vrstom povrća: prženim patlidžanima. Recept je iz knjižice Ljetna kuharica, poseban prilog, 23. kolovoza 2006., Jutarnji list.
U originalu, taj «složenac» peče se u okruglom kalupu s kojeg se može skinuti obruč, ali ne trebate to peći u takvom kalupu, možete to jednostavno ispeći u okruglom limu, keramičkoj, staklenoj posudi itd.
Ako baš želite peći složenac u posudi s obručem na skidanje, i prije posluživanja skinuti taj obruč, bilo bi dobro da obruč iznutra obložite papirom za pečenje, papir obavezno dobro namastite i posipajte krušnim mrvicama.
Složenac se poslužuje vruć, pa je najjednostavnije grabiti ga žlicom – ja uvijek tako radim. Možete ga rezati i nožem pa lopaticom za palačinke transportirati na tanjure; nije tekuć pa neće curiti na sve strane, ali ipak, dok je vruć: gnjecav je; pa nemojte očekivati prekrasno narezane šnite. Naravno, kad se pire ohladi, tj. odrveni onda se složenac može rezati i na ljepše šnite, ali mene baš ne privlači jedenje hladnog pire krumpira.
U originalu, u krumpir se dodaje 150 g polutvrdog sira, a odozgo se posipava sa 150 g tvrdog sira. Ja u oba slučaja upotrebljavam sir kakav u danom trenu imam doma: ili tvrdi ili polutvrdi, ali ako baš želite, možete kombinirati razne vrste sireva. Odozgo nekad stavim i nešto manje sira, a ne baš 150 g.
Sastojci
500 g patlidžana
1 kg krumpira
150 g (polu)tvrdog naribanog sira
2 sirova jaja
2-3 žlice svježeg, nasjeckanog peršinovog lišća
2 kuhana jaja, narezana na okrugle ploške
sol, papar
+
150 g tvrdog naribanog sira
60 g krušnih mrvica
ulje
Patlidžane operite narežite na kocke veličine 1 cm. Ispržite ih u većoj količini masnoće, miješajte ih da sa svih strana pomalo ohrskave i dobiju boju.
(Mogli bi se pržiti u fritezi, ali nisam probala.)
Vadite ih na papirnati ubrus i ostavite da se malo ohlade.
Ako želite manje masnu i manje hrskavu varijantu, patlidžane narežite na kockice stavite ih u zdjelu i dobro pomiješajte s 2-3 žlice ulja, da kockice sa svih strana budu lagano namaštene. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva, po mogućnosti uključite funkciju «gornji infra grijač». Kockice patlidžana u jednom sloju rasporedite na lim obložen papirom za pečenje i stavite ih u pećnicu (bliže stropu pećnice, tj. gornjem grijaču) i pecite da lagano posmeđe.
Krumpir ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi, zdrobite ga u pire. Odmah mu dodajte 150 g naribanog sira pa promiješajte, a onda dodajte i sirova jaja pa opet dobro promiješajte. Začinite solju i paprom i dodajte peršinovo lišće.
Posudu za pečenje (okruglu, promjera 22 cm) namastite po dnu i stranicama pa ju posipajte dijelom krušnih mrvica. Na dno ravnomjerno razmažite polovicu toplog pirea, na njega stavite sve kockice patlidžana i ploške jaja, prekrijte ostatkom pirea. Odozgo posipajte sa 150 g sira, ostatkom krušnih mrvica i nakapajte s malo (maslinovog) ulja.
Složenac stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 50 min.
Pečeni složenac odmah poslužite.
Ako ste ga pekli u posudi s obručem na skidanje, i želite skinuti taj obruč prije posluživanja, pričekajte par minuta da se složenac malo ohladi prije nego što skinete obruč i odlijepite papir za pečenje.
mozda i jest obican recept ali meni ovako nesto nikad ne bi palo napamet.:) ja obozavam patlidzane pa cu recept spremiti u file s drugim receptima s patlidzanom i probati.:)
OdgovoriIzbrišiOvo mi se jako sviđe, volim i patliđane i ovakve kombinacije, baš ti hvala što si nam ovo pokazala. Ovo ću sigurno napravit.
OdgovoriIzbrišiVrlo zanimljiva kombinacija. Meni je patlidžan omiljeno povrće ali niko ga u mojoj kući ne voli:(((
OdgovoriIzbrišiŠto kaže Snježana, jeste obično, ali ni meni nije palo na pamet. Znači da je neobično i sigurno jako lepo!
OdgovoriIzbrišiHvala svima na komentarima:)
OdgovoriIzbrišiVeć sam toliko puta istaknula da ne volim patlidžane, da sam uvjerena da svi već to znaju:DDD Zato ih trpam u ovakve neke kombincaije sa sastojcima koje volim: sir, krumpir... Inače ne volim pire krumpir, taj "pire" mi je najgori način na koji se može pripremiti krumpir, ali u ovakvim kombinacijama sa sirom, i ja ga pojedem:)