Recept je iz knjižice Ljetna kuharica, poseban prilog, 23. 8. 2006., Jutarnji list; ali naravno, stvar nije mogla proći bez nekih mojih izmjena:)
Sastojci
oko 250 g lijepih, velikih listova kelja
350 g krumpira
2 veća crvena luka
2 češnja češnjaka
4 žlice kiselog vrhnja
pola čajne žlice kumina
2 žlice svježeg, nasjeckanog peršinovog lišća
200 g tvrdih rajčica
1 jaje
sol, papar
1 žlica maslaca
350 g krumpira
2 veća crvena luka
2 češnja češnjaka
4 žlice kiselog vrhnja
pola čajne žlice kumina
2 žlice svježeg, nasjeckanog peršinovog lišća
200 g tvrdih rajčica
1 jaje
sol, papar
1 žlica maslaca
Obje vrste luka oljuštite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte žlicu ulja pa kratko popržite luk. Dodajte vrhnje i sve kuhajte na laganoj vatri da se smjesa zgusne (da tekućina ispari). Na kraju dodajte kumin i peršinovo lišće pa pikantno začinite solju i paprom.
Ostavite da se malo ohladi. Zatim dodajte jaje i sve dobro pomiješajte.
Listove kelja operite.
U većem loncu zakuhajte vodu, posolite ju i smanjite temperaturu da voda lagano ključa, pa u nju spustite 2-3 lista kelja (ovisno o veličini lonca, nemojte sve listove kuhati odjednom, pazite da ih ne «poderete»). Kuhajte ih oko 4 min., nemojte ih raskuhati. Kuhane listove vadite rupičastom žlicom (ili lopaticom za palačinke) i odmah ih stavite u zdjelu s hladnom vodom. Ohlađene kistove izvadite iz zdjele i ostavite da se ocijede (u većem cjedilu ili nekoj posudi).
Na isti način skuhajte sve listove kelja.
Krumpir ogulite i narežite na okrugle ploške debljine oko 4 mm. U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte krumpir, kuhajte ga par minuta da omekša (ovisno o veličini debljini ploški, a i o vrsti krumpira), ali nemojte ga raskuhati. Kuhani krumpir ocijedite i uronite u zdjelu s hladnom vodom da se ohladi. Ocijedite ga.
Rajčice operite i narežite na (okrugle) ploške.
Metalni kalup za vijenac (ili kuglof) obložite aluminijskom folijom, foliju dobro namastite.
Listove kelja obrišite papirnatim ubrusom (da ne budu jako mokri), te stanjite/odrežite središnji «zadebljani» dio lista.
Pripremljenim listovima obložite sve stranice kalupa (može i u 2 sloja), krajevi neka slobodno vise preko ruba, na kraju ih možete preklopiti preko nadjeva.
U kalup naizmjence slažite ploške krumpira i rajčica te svaki sloj premažite s malo umaka od luka.
Završite slojem krumpira i gore stavite (eventualne) preostale listove kelja, te preko nadjeva preklopite listove koji vise preko ruba kalupa. Sve lagano pritisnite dlanovima.
Maslac narežite na listiće i složite ih odozgo.
Vjenčić stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite oko 20 min.
Pečeni vijenac ostavite da se 15ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite na tanjur i poslužite kao prilog.
Ovo je baš super i prekrasno izgleda. Bilježim (volimo sve sastojke).
OdgovoriIzbrišiPravi ukras na stolu...
OdgovoriIzbrišiSto dobro izgleda, super...
OdgovoriIzbrišiizvrsno...moji konplimenti...
OdgovoriIzbrišiSuper je! Volim sve sastojke samo malo teze dolazim do kelja :(
OdgovoriIzbrišiSjajno izgleda!
OdgovoriIzbrišiUuu kako dobro izgleda i kako je ova zelena boja kelja lijepa! Stvarno je estra dekorativno, a sastojci i više nego dobri i hladno bi mogao proći i kao kakav lagani bezmesni obrok :) Ekstra! :)
OdgovoriIzbrišiOvo je predivno, jedva čekam da isprobam:))).
OdgovoriIzbrišiPreslatko izgledaju sve ove boje na tanjiru, bas mi se svidja...veoma mastovito i originalno.;))
OdgovoriIzbrišiI ovaj mi se recept sviđa !!
OdgovoriIzbrišiMIRJANA;
OdgovoriIzbrišiPROBAJ:)