Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

13. 10. 2010.

Vjenčić od kelja i krumpira

Recept je iz knjižice Ljetna kuharica, poseban prilog, 23. 8. 2006., Jutarnji list; ali naravno, stvar nije mogla proći bez nekih mojih izmjena:)














Sastojci
oko 250 g lijepih, velikih listova kelja
350 g krumpira
2 veća crvena luka
2 češnja češnjaka
4 žlice kiselog vrhnja
pola čajne žlice kumina
2 žlice svježeg, nasjeckanog peršinovog lišća
200 g tvrdih rajčica
1 jaje
sol, papar
1 žlica maslaca


Obje vrste luka oljuštite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte žlicu ulja pa kratko popržite luk. Dodajte vrhnje i sve kuhajte na laganoj vatri da se smjesa zgusne (da tekućina ispari). Na kraju dodajte kumin i peršinovo lišće pa pikantno začinite solju i paprom.
Ostavite da se malo ohladi. Zatim dodajte jaje i sve dobro pomiješajte.

Listove kelja operite.
U većem loncu zakuhajte vodu, posolite ju i smanjite temperaturu da voda lagano ključa, pa u nju spustite 2-3 lista kelja (ovisno o veličini lonca, nemojte sve listove kuhati odjednom, pazite da ih ne «poderete»). Kuhajte ih oko 4 min., nemojte ih raskuhati. Kuhane listove vadite rupičastom žlicom (ili lopaticom za palačinke) i odmah ih stavite u zdjelu s hladnom vodom. Ohlađene kistove izvadite iz zdjele i ostavite da se ocijede (u većem cjedilu ili nekoj posudi).
Na isti način skuhajte sve listove kelja.

Krumpir ogulite i narežite na okrugle ploške debljine oko 4 mm. U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte krumpir, kuhajte ga par minuta da omekša (ovisno o veličini debljini ploški, a i o vrsti krumpira), ali nemojte ga raskuhati. Kuhani krumpir ocijedite i uronite u zdjelu s hladnom vodom da se ohladi. Ocijedite ga.
Rajčice operite i narežite na (okrugle) ploške.

Metalni kalup za vijenac (ili kuglof) obložite aluminijskom folijom, foliju dobro namastite.
Listove kelja obrišite papirnatim ubrusom (da ne budu jako mokri), te stanjite/odrežite središnji «zadebljani» dio lista.
Pripremljenim listovima obložite sve stranice kalupa (može i u 2 sloja), krajevi neka slobodno vise preko ruba, na kraju ih možete preklopiti preko nadjeva.
U kalup naizmjence slažite ploške krumpira i rajčica te svaki sloj premažite s malo umaka od luka.
Završite slojem krumpira i gore stavite (eventualne) preostale listove kelja, te preko nadjeva preklopite listove koji vise preko ruba kalupa. Sve lagano pritisnite dlanovima.
Maslac narežite na listiće i složite ih odozgo.
Vjenčić stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite oko 20 min.
Pečeni vijenac ostavite da se 15ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite na tanjur i poslužite kao prilog.



Image and video hosting by TinyPic

Broj komentara: 11:

  1. Ovo je baš super i prekrasno izgleda. Bilježim (volimo sve sastojke).

    OdgovoriIzbriši
  2. Super je! Volim sve sastojke samo malo teze dolazim do kelja :(

    OdgovoriIzbriši
  3. Uuu kako dobro izgleda i kako je ova zelena boja kelja lijepa! Stvarno je estra dekorativno, a sastojci i više nego dobri i hladno bi mogao proći i kao kakav lagani bezmesni obrok :) Ekstra! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je predivno, jedva čekam da isprobam:))).

    OdgovoriIzbriši
  5. Preslatko izgledaju sve ove boje na tanjiru, bas mi se svidja...veoma mastovito i originalno.;))

    OdgovoriIzbriši
  6. I ovaj mi se recept sviđa !!

    OdgovoriIzbriši