Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

16. 11. 2010.

Indijski kruščići s kupusom/keljem

Ne sjećam se kada sam prvi put probala napraviti "plosnate/palačinkaste" indijske kruščiće pod nazivom «paratha», ali sjećam se da je to bila «prazna varijanta» kruščića, tj. bez nadjeva. I dugo mi je trebalo da evoluiram do neke nadjevene verzije, al´ kad sam jednom počela više ne znam stati:DDD

Prve punjene parathe radila sam prema receptima s Interneta, pa sam ih prvo punila krumpirom (koji volim), a onda graškom (koji, blago rečeno, nikako ne volim).

Ti kruščići su mi se tako svidjeli da se više uopće nisam držala nikakvih recepata (a ni indijske tradicije), nego sam ih punila svim i svačim, uglavnom povrćem koje ne volim (jer volim «tijesto» pa kad je neko povrće iskombinirano s finim tijestom, natjeram se da ga pojedem).

Nisam još isprobala sve varijante nadjeva od povrća. Ima recept za parathe s nadjevom od cvjetače, ali (srećom) nemamo uvrtu posađenu cvjetaču, pa se ne osjećam "prisiljena" isprobavati taj recept. Cvjetača definitivno spada među 5 vrsta povrća koje nikako ne volim, a budući da ju nemamo posađenu u vrtu - ja zasigurno nikad neću doći na ideju da ju kupim kako bih isprobavala recept.

Ali eto, na vrtu imamo posađen grašak, kupus, kelj,... – pa su te vrste povrća brzo našle put do parathe.

Kad sam prvi put radila parathu s nadjevom od kupusa, nisam se držala nikakvog recepta. Bilo je očito da kupus treba izdinstati da omekša, a začinila sam ga po uzoru na recept za nadjev od cvjetače, tj. "u indijskom stilu" (iako to nije obavezno). I ta verzija mi se tako dopala da sam istu stvar radila i s keljem. U međuvremenu sam i na Internetu naišla na "cabage paratha", ali nisam isprobavala te varijanate, držim se svoje:)

Parathe se obično rade od integralnog pšeničnog brašna. Ova varijanta na fotografijama rađena je s običnim pšeničnim brašnom (jer doma nisam imala integralnog), a punjena je kupusom.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic



Nadjev
oko 300 g kupusa ili kelja
1 žlica maslaca (ili ghee)
1 čajna žlica sitno naribanog svježeg đumbira
2 češnja češnjaka
1 mani crveni luk
pola čajne žlice mljevenog kumina
pola čajne žlice kurkume
svježa čili papričica (može i mljeveni čili)
(crveni) papar
sol
svježe nasjeckano peršinovo lišće

Tijesto
300 g (integralnog) pšeničnog brašna
1 čajna žlica ulja, ili ghee, ili maslac
voda po potrebi
sol




Za nadjev, kupus ili kelj očistite i narežite (naribajte) na tanke rezance.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.

U loncu zagrijte maslac (ili ghee) dodajte svježi đumbir i češnjak te ih popržite par sekundi pa dodajte crveni luk. Pržite na laganoj vatri, oko 5 min. miješajući.

Zatim umiješajte kurkumu, papar, nasjeckani čili, kumin, malo soli i kupus (kelj). Sve pržite na laganoj vatri, povremeno miješajući da kupus (kelj) omekša, po potrebi podlijte vodom. Na kraju dodajte peršinovo lišće i začinite po potrebi.

Nadjev ostavite da se ohladi.


Za tijesto, od brašna, malo soli, ulja i vode, zamijesite tijesto koje se ne lijepi. Mijesite ga oko 5 min.

Oblikujte ga u kuglu, pokrijte vlažnom krpom da se ne osuši i ostavite ga da stoji oko pola sata na sobnoj temperaturi.

Nakon pola sata tijesto premijesite i podijelite ga na 10ak jednakih dijelova.

Komad tijesta razvaljajte u krug. Na sredinu kruga stavite oko žlicu nadjeva (to ovisi i o tome na koliko dijelova ste podijelili tijesto, tj. koliko velike kruščiće radite).

Skupite krajeve tijesta oko nadjeva i na vrhu ih slijepite da se ne razdvajaju.

Dobiveni zamotuljak lagano spljoštite dlanom, a onda ga na pobrašnjenoj podlozi, pomoću valjka razvaljajte u krug.


Nemojte upotrebljavati previše brašna za valjanje, a višak lagano otresite s tijesta.

Po Internetu sam vidjela i deblje i tanje razvaljane kruščiće; netko to razvalja na debljinu 2-3 mm, a ima i varijanti debljih od 5 mm. Ja volim deblje, nekako su mi ukusniji kad su «mesnatiji»:)

Tako pripremite svaku «parathu», tj. kruščić.

Kruščiće odlažite na lagano pobrašnjeni stolnjak, nemojte ih stavljati jedan na drugi da se ne zalijepe. Pokrijte ih vlažnom krpom.

Na štednjaku zagrijte suhu tavu (bez masnoće). U nju stavite razvaljani «kruščić» odozgo i oko njega nakapajte malu ulja (ili rastopljeni ghee, ili maragrin). Kruščić pržite na umjerenoj temperaturi da dobije smećkastu koricu. Okrenite ga i popržite i s druge strane (bez dodavanja masnoće).

Kruščiće nemojte pržiti na prejakoj vatri jer bi izvana mogli brzo potamnjeti, a iznutra bi mogli ostati sirovi.

Nakon tog prvog kruščića tava će, naravno, biti malo masna, na tu masnoću stavite idući razvaljani kruščić i opet po njemu i oko njega nakapajte sasvim malo masnoće.

Ne treba koristiti puno masnoće, 1-2 čajne žlice za svaki kruščić bi trebale biti dovoljne.

Kruščiće poslužite tople.

Image and video hosting by TinyPic


Broj komentara: 8:

  1. Odlično!
    Volim takva jela i često radim slična :)

    OdgovoriIzbriši
  2. eto mi izazova. vidim da ti ne volis vise vrsta povrca a ja eto, samo kupus. kod mene kupus samo ide na salatu i to je to. bas cu jednom probati, mozda mi se i svidi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Spomeni Indijsku kuhinju...i ja sam tu. Volim njihovu potrebu da svako jelo ima boju i aromu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne znam da li bih bas ispostovala ovo punjenje, ali hlepcici mi se jako dopadaju. Skroz jednostavno za pripremu a deluje divno i krckavo. Volim ovakva testa.

    OdgovoriIzbriši
  5. neah;
    I ja ih volim:)

    Casa de vainilla;
    Drago mi je:)

    Snjezana;
    Ja sama sebi često "skrivam" povrće u fina tijesta:)

    Jasna;
    Ja nisma ljubitelj indijske kuhinje, ali ima nekih stvarčica koje mi se sviđaju, to su uglavvnom njohovi kruščići: paratha, naan,...

    Taci;
    Možeš staviti i neki drugi nadjev, a kruščići mogu biti i bez nadjeva:)

    OdgovoriIzbriši
  6. What’s up to all, it’s genuinely a fastidious for me to visit this website, it consists of priceless Information 토토

    OdgovoriIzbriši
  7. Awesome and entertaining article. I like to write a little comment to support you. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. 카지노사이트

    OdgovoriIzbriši