Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

20. 08. 2009.

Focaccia sendviči s mozzarellom i rajčicama

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
15 g svježeg kvasca
1 čajna žlica šećera
200 ml mlake vode
350 g brašna + za miješenje
2 čajne žlice soli
6 žlica maslinovog ulja
+
500 g rajčica
400 g mozzarelle
listovi bosiljka
sol, papar


Stavite razmrvljeni kvasac u posudu i dodajte šećer i 100 ml mlake vode, promiješajte da se kvasac rastopi. Ostavite da se diže 15ak min.

U posudu stavite brašno (ne sve, ostavite par žlica brašna koje dodajte poslije, ako je potrebno) i 1 čajnu žlicu soli. U sredini napravite udubljenje.

Nabubreni kvasac promiješajte i onda ga ulijte u udubinu, dodajte preostalu vodu i 3 žlice ulja.
Miješajte smjesu drvenom kuhačom da se sastojci povežu u neravnu i neujednačenu kuglu, po potrebi dodajte brašno.

Radnu površinu posipajte s malo brašna i na nju stavite tijesto iz posude. Rukama oblikujte kuglu od tijesta. (Nemojte dodavati previše brašna jer će to pokvariti strukturu tijesta.)

Pritisnite tijesto da se malo istegne. Uzmite donji dio tijesta, pa ga savijte prema sebi, zatim ga odgurnite dlanom. Savijanjem ručnog zgloba opet presavijte tijesto prema sebi, preokrenite pa ga zatim opet odgurnite. Lagano ponavljajte te pokrete uz najlakši mogući dodir (oko 7-8 minuta).

Kad je tijesto dovoljno čvrsto i više se ne lijepi, podignite ga i njime nekoliko puta udarite u radnu površinu (tako će se razviti gluten). Tijesto je gotovo kada je glatko i podatno. Ispod površine morali bi se vidjeti zračni mjehurići, a ako ga pritisnete dlanom, mora se vratiti u početni položaj.

Kad je tijesto zamiješeno stavite ga u zdjelu i pokrijte krpom. Ostavite ga na toplom da se diže (oko 1 i pol sat, ovisi o temperaturi, kvascu…).

Je li se tijesto dovoljno diglo, možete provjeriti tako da ga lagano gurnete prstom, ako otisak ostane, tijesto je spremno.

Dignuto tijesto mijesite 2-3 min. na radnoj površini.

Tijesto stavite na nauljeni lim pa rukama pa ga rastegnite (u pravokutnik ili krug) da bude debelo oko 1 cm. Prstima napravite udubine na tijestu pa ga nakapajte ostatkom ulja i posipajte 1 čajnom žlicom soli.

Ispecite u pećnici zagrijanoj na 230 stupnjeva.


Pečenu focacciu ostavite da se ohladi, kad se ohladi prerežite ju jednom vodoravno.

Rajčice operite i vodoravno narežite na okrugle ploške (debele oko 0,5 cm), stavite ih na papirnati ubrus da upije višak tekućine, i odozgo ih posušite ubrusom.
Mozzarellu narežite na okrugle ploške, i njih malo posušite ubrusom.

Na donju koru focaccie složite ploške mozzarelle i rajčice pa posolite i popaprite i odozgo prekrijte drugom korom. Onda foccaciu narežite na 6-8 ploški, tj. svojevrsne sendviče.

Ili, kad focacciu prerežete jednom vodoravno, možete donju i gornju koru narezati na oko 6 ploški, pa onda možete naknadno raditi sendviče, ili svakome dati da sam sebi napravi sendvič (ja sam se odlučila za tu varijantu).

Sendviče ukrasite bosiljkom.

Image and video hosting by TinyPic


Sendviče napravite tek netom prije posluživanja jer rajčica i mozzarella će prilikom dužeg stajanja navlažiti i razgnjecaviti focacciu.


*Recept je iz knjižice: Focaccia - Liliput cook book; Mollie Thompson, Rosalba Gioffre, Sara Vignozzi, izdanje na hrvatskom: Rijeka, Dušević & Kršovnik, 2002.

2 komentara:

  1. Sendvič super izgleda, baš je u bojama Italije! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala:) Vidiš, uopće mi nije palo na pamet da su u sendviču zastupljene boje talijanske zastave:)

    OdgovoriIzbriši