Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

01. 08. 2009.

Gratinirane mahune

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
1 kg mahuna
1 crvenu luk
3 češnja češnjaka
2 žlice brašna
300 ml vode
50 g maslaca
1 žlica koncentrata rajčice
4 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
1 čajna žlica suhog čubra
1 čajna žlica suhog kumina
sol, papar, šećer
+
50 g maslaca
2-3 žlice krušnih mrvica


Mahune operite i odrežite im krajeve. Skuhajte ih u slanoj vodi (nemojte ih raskuhati), ocijedite ih i prelijte hladnom vodom pa ih ponovno ocijedite.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.

U lonac stavite brašno pa polako dodavajte vodu miješajući da se brašno ne zgruda, odmah dodajte obje vrste luka, listiće maslaca, koncentrat, začinsko bilje te sol i papar pa promiješajte da se masa poveže. Stavite na štednjak i miješajući zagrijavajte na laganoj vatri da smjesa zakuha, prokuhajte par sekundi da se malo zgusne.
Maknite s vatre i začinite solju i paprom (te šećerom: ako je koncentrat rajčice jako kiseo).

Ocijeđene mahune stavite u namaštenu posudu za pečenje i odozgo prelijte pripremljenu smjesu.

Jelo stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 15ak min. Ostavite da se hladi 10ak min.

Na maslacu popržite krušne mrvice i posipajte ih po pečenom jelu i poslužite.


*Recept se temelji na receptu iz kuharice Zlatna knjiga kuharstva, Mira Vučetić, Nakladni zavod Matice hrvatske, Zagreb, 1979.

2 komentara: