
Sastojci
1 kg mahuna
1 crvenu luk
3 češnja češnjaka
2 žlice brašna
300 ml vode
50 g maslaca
1 žlica koncentrata rajčice
4 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
1 čajna žlica suhog čubra
1 čajna žlica suhog kumina
sol, papar, šećer
+
50 g maslaca
2-3 žlice krušnih mrvica
Mahune operite i odrežite im krajeve. Skuhajte ih u slanoj vodi (nemojte ih raskuhati), ocijedite ih i prelijte hladnom vodom pa ih ponovno ocijedite.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
U lonac stavite brašno pa polako dodavajte vodu miješajući da se brašno ne zgruda, odmah dodajte obje vrste luka, listiće maslaca, koncentrat, začinsko bilje te sol i papar pa promiješajte da se masa poveže. Stavite na štednjak i miješajući zagrijavajte na laganoj vatri da smjesa zakuha, prokuhajte par sekundi da se malo zgusne.
Maknite s vatre i začinite solju i paprom (te šećerom: ako je koncentrat rajčice jako kiseo).
Ocijeđene mahune stavite u namaštenu posudu za pečenje i odozgo prelijte pripremljenu smjesu.
Jelo stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 15ak min. Ostavite da se hladi 10ak min.
Na maslacu popržite krušne mrvice i posipajte ih po pečenom jelu i poslužite.
*Recept se temelji na receptu iz kuharice Zlatna knjiga kuharstva, Mira Vučetić, Nakladni zavod Matice hrvatske, Zagreb, 1979.
mmmm...ovo zvuči savršeno...
OdgovoriIzbrišiHvala:) Probaj, pa javi kako ti se sviđa:)
OdgovoriIzbriši