U originalu, ovo je, naravno, indijski recept za okruglice sa špinatom, a nikako s blitvom, ali u mojoj kuhinji je sve moguće:DDDD
Paneer (čit. panir) je indijski sir koji se radi od kravljeg mlijeka i limunovog soka ili octa. Da biste dobili dovoljnu količinu sira za ovaj recept potrebna je 1 litra mlijeka i 1 žlica limunovog soka ili octa.
Sastojci
*potrebna je šalica od 200 ml
1 šalica špinata ili zelenog blitvinog lišća
1 šalica paneera (indijski sir)
pola šalice rižinog brašna (može i obično brašno)
pola šalice slanutkovog brašna
2 čilija
1 čajna žlica praška za pecivo
pola čajne žlice soli
Blitvi odrežite središnji bijeli dio i stabljiku, ti dijelovi se ne upotrebljavaju u receptu.
Zeleni dio blitve operite i osušite ubrusom.
Čili sitno nasjeckajte, možete mu izvaditi sjemenke.
U posudu od multipraktika (blendera) stavite obrisanu blitvu i sve ostale sastojke i sve usitnjavajte na najvećoj brzini da se blitva potpuno usitni i da se svi sastojci povežu u glatku smjesu. Po potrebi možete dodati 1-2 žlice vode.
Oblikujte 12 loptice veličine marelice.
Loptice kuhajte na pari, pokrivene, 20ak min.
Neki lonci od plemenitog čelika prodaju se zajedno s ribežom koji služi i za kuhanje na pari. Taj ribež lagano nauljite prije nego na njega stavite okruglice.
Ako nemate taj nastavak za kuhanje na pari, možete upotrijebiti metalno cjedilo (voda ne smije dodirivati cjedilo za vrijeme kuhanja); također ga lagano nauljite.
Za kuhanje na pari možete upotrijebiti i gazu: napnite ju preko površine lonca, sa strane ju čvrsto zavežite špagom. Važno je da površina gaze bude napeta da ne «potone» u vodu za vrijeme kuhanja.Odrežite višak gaze, odnosno ćoškove koji vise sa strane, da se ne bi zapalili za vrijeme kuhanja (a i lonac u kojem to kuhate bi svakako trebao biti širi od izvora topline).
Za vrijeme kuhanja okruglice pokrijte zdjelom ili loncem.
Poslužite uz pikantan umak, curry…
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela
31. 07. 2009.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
svida mi se ideja.:)
OdgovoriIzbrišiZaista interesantno jelo....,svidjaju mi se sastojci!
OdgovoriIzbrišiHvala:)
OdgovoriIzbriši