* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela
14. 07. 2009.
Svitak od krumpirovog tijesta s blitvom
Ne volim krumpirovo tijesto u slatkoj varijanti, ali zato obožavam slane varijante. U originalu, ovo je svitak sa špinatom, ali kod mene je to svitak s blitvom: D
Tijesto
500 g krumpira
2 žumanjka
20 g maslaca
brašno
sol, muškatni oraščić
Nadjev
250 g blitve (ili špinata)
40 g luka
1 češanj češnjaka
20 g maslaca
1 žumanjak
1-2 čajne žlice krušnih mrvica
sol, papar
Za posluživanje
oko 150 g maslaca
Za tijesto, krumpir ogulite i skuhajte pa ga zdrobite u pire. Dodajte mu maslac, dobro promiješajte i pričekajte da se malo ohladi. Zatim dodajte žumanjak, muškatni oraščić i oko 1 čajnu žlicu soli pa zamijesite tijesto.
Za nadjev, blitvi odrežite središnji bijeli, zadebljani dio i stabljiku. Taj bijeli dio sitno nasjeckajte.
U loncu zakuhajte vodu i onda ju posolite i dodajte bijeli dio blitve. Kad zakuha, kuhajte oko 1 min. i onda dodajte zeleni dio blitve i prokuhajte još 1 min.
Sve ocijedite i prelijte hladnom vodom pa opet ocijedite i rukama istisnite što više tekućine iz blitve, nasjeckajte ju nožem.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte. Rastopite maslac i na njemu ispržite obje vrste luka. Dodajte nasjeckanu blitvu i kratko popržite da tekućina ispari.
Maknite s vatre i začinite solju i paprom. Ostavite smjesu da se ohladi pa dodajte žumanjak i krušne mrvice.
Tijesto razvaljajte u pravokutnik/kvadrat. Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev.
Tijesto zarolajte.
Svitak stavite na kuhinjsku krpu, zamotajte ga u nju i krajeve zavežite špagom kao bombon.
U odgovarajućem loncu zakuhajte vodu, posolite ju i u nju stavite svitak.
Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.
Ako nemate dovoljno širok lonac, svitak prerežite na dva komada, da dobijete dva svitka, svaki od njih posebno zamotajte u krpu i kuhajte ih zajedno u odgovarajućem loncu.
Kuhani svitak izvadite iz vode, skinite krpu i ostavite svitak da se ohladi.
Ohlađeni svitak narežite na ploške i prelijte rastopljenim maslacem. Poslužite kao prilog.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Dobar tek, listopad-studeni, 2006.
Slični recepti
Kuhani svitak od krumpira
Zapečeni pužići od krumpira
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
bas si ga lijepo napravila, odlicno izgleda!
OdgovoriIzbrišiuh ovo mi se jako dopada, doduše ne obožavam baš blitvu, ali uvijek postoji špinat ili nešto za zamijeniti :)
OdgovoriIzbrišibaš je fora! i volim ove ideje kad se zelenjava lijepo upakira pa namamimo djecu da papaju!hvala
OdgovoriIzbrišipredivno,predivno izgleda!
OdgovoriIzbrišiHi Sanela,
OdgovoriIzbrišiwunderbare Kreation. Kompliment
Gruß Jacob
ova rolada izgleda fenomenalno! ja obožavam to krumpirovo tijesto u svim mogućim varijantama...hvala na receptu!
OdgovoriIzbrišiSvitak izgleda lijepo, volim kontrast svijetle i zelene boje!
OdgovoriIzbrišiSweet Corner - hvala:)
OdgovoriIzbrišiNina - možeš staviti nadjev kakav želiš:)
lucky - da, treba se snaći:DDD
Vera - hvala:)
Jacob - Danke!
LG
Monika - probaj, pa javi dojmove:)
jubistacha - hvala:)