Već duže vrijeme spremam se isprobati Banatske savijače s Verinog bloga "Astal" i evo, konačno su došle na red. A rezultat je savršen: ove savijače su tako hrskave i tako lijepo lisnate da ću ih definitivno često raditi.
Naravno, za odličan rezultat zaslužna je mast, s uljem se ovakav rezultat ne može postići.
Probala sam tijekom izrade raznih pita koristiti ulje umjesto masti, ali to nije to, jednostavno treba upotrijebiti mast.
Vera, hvala na ukusnom receptu:)
Tijesto
500 ml vode
1 čajna žlica soli
500 g brašna
pola žlice masti
+
2-3 žlice masti za premazivanje
Nadjev
300 g (feta) sira (ili možete upotrijebiti i neki drugi nadjev, npr. "obični" sir)
2 jaja (može i bez jaja)
U vodu stavite sol, brašno i mast pa zamijesite tijesto, postupno dodavajte brašno, ali pazite da tijesto bude mekano.
Podijelite ga na dva dijela.
Svaki dio posebno razvaljajte valjkom koliko možete.
2-3 žlice masti otopite i malo ohladite pa pomoću kista premažite po razvaljanom tijestu. Tijesto narolajte.
Te dvije dobivene "rolade" narežite na 5 cm duge komade.
Krajeve narezanih komada stisnite prstima i poslažite ih da stoje uspravno.
Sir zgnječite vilicom i pomiješajte s jajima, miješajte da dobijete glatku smjesu.
Uzmite jedan odrezani komad tijesta od 5 cm i razvaljajte ga u mali krug; premažite ga jednom žlicom nadjeva. Zatim preklopite krug na pola, da dobijete polukrug i prstima stisnite krajeve da nadjev ne bi iscurio za vrijeme pečenja.
U veću posudu za pečenje stavite veću količinu masti i zagrijte ju.
Pripremljene polukrugove malo rastegnite rukama (ne previše da ne puknu) i stavljajte ih u vruću mast, nemojte ih nagurati, trebaju slobodno plivati u masti.
Peci da porumene.
Slažite ih na papirnati ubrus.
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela
28. 07. 2009.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Mnogo si me obradovala sto si isprobala recept.Sjajno izgledaju i drago mi je da si zadovoljna.Pozz
OdgovoriIzbrišiFantasticno su ti uspele,stvarno extre izgledaju...pozdrav!
OdgovoriIzbrišiSuper izgledaju
OdgovoriIzbrišiVera - hvala na odličnom receptu:)
OdgovoriIzbrišidonna-k - hvala:)
Shangri La Food: hvala:)