Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

08. 07. 2009.

Lazanje s korabicom i mrkvom

Image and video hosting by TinyPic


Recept je s Coolinarike. Kad sam prvi put radila ove lazanje, sve sam radila prema originalnom receptu, ali meni se onaj umak na bazi vode i vrhnja nikako nije sviđao. Otada sam ove lazanje radila više puta, ali uvijek iskemijam neki drugačiji umak. Ne običavam upotrebljavati pinjole, ali ako ih volite, možete ih staviti.


Sastojci
oko 12 listova tijesta za lazanje koje nije potrebno kuhati

Nadjev
700 g korabica
700 g mrkve
40 g parmezana
250 g mozzarelle
20 g maslaca
1 žlica Vegete ili 1 povrtna kocka za juhu + oko 1 čaša vode
sol, papar

Umak
2 žlice maslaca
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
4 žlice brašna
1 l mlijeka
sol, papar
muškatni oraščić
40 g parmezana
2 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, bosiljak…)
+
naribani parmezan (ili neki tvrdi sir) za posipanje


Korabice i mrkvu očistite, ogulite, operite i narežite ih na male kocke.

U loncu rastopite maslac i dodajte korabicu i mrkvu pa ih kratko popržite. Posipajte Vegetom ili dodajte razmrvljenu kocku i podlijte vodom. Kuhajte na laganoj vatri (15ak min.) podlijevajući vodom da povrće omekša (ali ne do kraja) i da voda ispari.
Začinite solju i paprom.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.

Za umak, rastopite maslac i na njemu ispržite obje vrste luka.
Dodajte brašno, kratko ga popržite pa sve zalijte mlijekom, miješajte da nema grudica.
Kad zakuha prokuhajte oko 1 min. i maknite s vatre.
Dodajte parmezan, začinsko bilje i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.

Mozzarellu narežite na ploške.

Posudu za pečenje nauljite. Na dno razmažite nekoliko žlica pripremljenog umaka pa na njega stavite red listova lazanja i njih premažite s malo umaka i stavite polovicu nadjeva i polovicu ploški mozzarelle pa nakapajte s malo umaka.
Zatim stavite drugi sloj listova lazanja, premažite ih s malo umaka, zatim stavite ostatak nadjeva od povrća i preostalu mozzarellu i nakapajte s malo umaka.

Završite slojem listova lazanja i premažite ih ostatkom umaka.
Odozgo posipajte naribanim sirom.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 40 min.

Pečene lazanje malo ohladite i poslužite.

4 komentara:

  1. u... draga ovo ti izgleda fenomenalno... čim nadjem malo vremena moram da napravim
    Meni starije dete ode na more pa ja sve kuvam neke čorbice na brzaka za bene i bebca, muž radi pa sam se ulenjila :))))

    OdgovoriIzbriši
  2. Mimihumi - hvala:) Probaj pa javi kako ti se sviđa. Kad je kuhanje u pitanje mene baš i ne hvata faza lijenosti, ali na nekim drugim područjima često sam u toj fazi:DDD

    Sweet Corner - hvala:)

    OdgovoriIzbriši