* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela
02. 07. 2009.
Vegetarijanski francuski krumpir
Sastojci
1,5 kg krumpira
200 g šampinjona (ili drugih gljiva)
1 crveni luk
5 kuhanih jaja
300 ml kiselog vrhnja
1 žlica krušnih mrvica
sol, papar
U lonac s hladnom vodom stavite neoguljeni krumpir. Kuhajte ga oko pola sata, ovisno o veličini krumpira (zabodite nož u krumpir i ako lako izlazi van, krumpir je kuhan).
Krumpir prelijte hladnom vodom i ostavite ga da se malo ohladi pa ga ogulite dok je još topao.
Zatim krumpir ostavite da se potpuno ohladi, možete ga staviti u hladnjak.
Kad se krumpir potpuno ohladi narežite ga na pola centimetra debele ploške.
Gljive očistite. Možete ih posipati brašnom i zalijati hladnom vodom pa malo promiješati da s njih odstranite nečistoću; ocijedite ih i narežite na ploške.
Kuhana jaja narežite na okrugle ploške.
Crveni luk očistite i sitno nasjeckajte.
Zagrijte ulje i na njemu popržite luk. Dodajte gljive i kratko ih popržite da omekšaju i da tekućina ispari.
Posudu za pečenje namastite i posipajte krušnim mrvicama.
Na dno složite trećinu ploški krumpira, posolite ih i popaprite. Na njih stavite polovicu ploški jaja i polovicu gljiva. Prelijte polovicom kiselog vrhnja.
Na to složite trećinu ploški krumpira, posolite ih i popaprite i na njih stavite preostale ploške jaja i gljive te završite slojem ploški krumpira, posolite ih i popaprite pa prelijte ostatkom kiselog vrhnja.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko pola sata.
Pečeni krumpir ostavite da se hladi 10ak min., i onda ga poslužite.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Mislim da će ovo morati da bude uskoro na mom stolu :)))) do kraje nedelje... super recept...
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ti se sviđa:)
OdgovoriIzbrišiJako volim Francuski krumpir, a ono što mi se posebno kod njega sviđa je špek. E sad ova tvoja vege verzija mi je isto zanimljiva zbog šampinjona, oni imaju jednu posebnu aromu kojom, po mom mišljenju, obogate svako jelo. Treba probati, mada sam siguran da bi mi se svidjelo! :)
OdgovoriIzbriši