* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela
21. 07. 2009.
Rolada od kruha i blitve s jajima
Sastojci
150 g bijelog kruha ili peciva (žemlje, kajzerice) ili tosta
180 ml mlijeka ili vode
5 jaja + 3 jaja
500 g zelenog blitvinog lišća (ili špinata)
30 g maslaca sobne temperature
sol, papar
+
maslac
krušne mrvice
Nadjev
po želji (naribani tvrdi sir, povrće, salama…)
Kruh narežite na sasvim male kocke i prelijte ga kipućim mlijekom (ili vodom). Ostavite da odstoji 15ak min., a onda rukama istisnite višak tekućine iz kruha.
Blitvi odrežite središnji bijeli dio i stabljiku, oni se ne upotrebljavaju u receptu: potrebno je samo zeleno lišće.
Da biste dobili pola kile zelenog lišća, potrebno je nešto manje od 1 kg blitve sa stabljikama.
Zeleno blitvino lišće ubacite u lonac s posoljenom kipućom vodom i kuhajte oko 2 min. Zatim lišće ocijedite, isplahnite hladnom vodom i onda rukom istisnite što više tekućine.
U originalnom receptu upotrebljava se špinat, postupak je isti:D
U posudu od multipraktika (blendera) stavite ocijeđeno lišće, ocijeđeni kruh, maslac, sol i papar i sve zajedno usitnite da dobijete potpuno glatku smjesu.
Od 5 malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg i pomiješajte ga s usitnjenom smjesom od kruha.
Lim za pečenje (40 cm x 30 cm) obložite papirom za pečenje. Papir namastite i posipajte krušnim mrvicama i ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 10-15 min.
Vruću koru zajedno s papirom za pečenje premjestite na radnu površinu i na koru brzo rasporedite nadjev i zarolajte dok je kora vruća.
Ako ste papir za pečenje dobro namastili i posipali mrvicama, ne bi trebalo biti problema s odvajanjem pečene kore s papira (ja nisam nikad imala problema s tim). Ako se kora ipak zalijepila za papir, možete taj papir s korom staviti na vlažnu kuhinjsku krpu i malo pričekati, i onda bi se kora trebala odlijepiti.
Za nadjev, umutite 5 žumanjaka s 3 jaja i u namaštenoj tavi ispecite mekanu kajganu, začinite ju solju i paprom.
U originalnom receptu kajgana se radi samo od 5 žumanjaka, ali meni je to malo, pa ja dodam još i 3 cijela jaja.
Na vruću koru rasporedite kajganu i po želji, posipajte naribanim sirom, ili dodajte neko povrće, namaz, šunku, salamu… i odmah zarolajte.
Narolanu vruću koru ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ju stavite u hladnjak na otprilike dva sata.
Rashlađenu roladu, po želji, možete ukrasiti izvana ili ju odmah narezati na ploške i poslužiti kao prilog.
Na fotki je rolada s nadjevom od kajgane i 100 g naribane Gaude.
Budući da se središnji bijeli dio blitve i stabljika na upotrebljava u ovom receptu, možete ih upotrijebiti u receptima:Pita od stabljiki blitve
Pohane stabljike blitve
Zapečene stabljike blitve
...
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Hi Sanela,
OdgovoriIzbrišiLeckeres Rezept und super tolle Farben hast Du hinbekommen. Mein Kompliment
Die Möglichkeit der Variation an Füllungen macht diese Kreation sehr wertvoll.
LG Jacob
Originalno i ukusno!
OdgovoriIzbrišiSanela ovo predobro izgleda. Oduševile su me boje! :)
OdgovoriIzbrišiHvala i za ideje što sa stabljikama.:)
jako zanimljivo napravljeno tijesto od kruha i blitve, sasvim neobično
OdgovoriIzbrišiOdlično ... praviće se
OdgovoriIzbrišiPrekrasno!
OdgovoriIzbrišikako dobro ..
OdgovoriIzbrišiKoje iznenadjenje
OdgovoriIzbrišiTaman sam htjela zaviriti u recept za ovaj lijepi rolat, kad ono blitva!!
Evo, bas ovaj recept je dokaz sta znaci biti kreativan u kuhinji, bravo. Blitvu ne volim, ali ovo moram probati, a cijeli blog ide smjesta u favorite
pozz
Jasmina
Jacob - Vielen Dank! Freut mich dass es dir gefaellt:)
OdgovoriIzbrišiLG
Snježa - hvala:)
Andrea - hvala:) probaj:)
Nena - probaj pa javi dojmove:)
Mimihumi - hvala:)
jubistacha - hvala:)
Shangri La Food - hvala:)
Jasmina - većina ljudi tako reagira:) Najprije misle da je to neka slatka rolada s običnim biskvitom koji sam prehrambenim bojama pofarbala u zeleno i nadjenula žutom kremom od vanilije:)))
OdgovoriIzbrišiRazočarani su kad čuju da je to rolada od blitve (ili špinata). Nisam ni ja ljubitelj blitve, ali draža mi je od špinata, jer ima "neutralniji" okus, meni je špinat "prejak".
Možeš ju nadjenuti "finim" slanim/pikantnim nadjevom, pa se okus blitve u kori neće ni osjetiti:)
Probaj, pa javi dojmove:)
Može li se to poslužiti toplo, kao prilog nekom mesu?
OdgovoriIzbriši