Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

14. 07. 2009.

Svitak od krumpirovog tijesta s blitvom

Image and video hosting by TinyPic


Ne volim krumpirovo tijesto u slatkoj varijanti, ali zato obožavam slane varijante. U originalu, ovo je svitak sa špinatom, ali kod mene je to svitak s blitvom: D


Tijesto
500 g krumpira
2 žumanjka
20 g maslaca
brašno
sol, muškatni oraščić

Nadjev
250 g blitve (ili špinata)
40 g luka
1 češanj češnjaka
20 g maslaca
1 žumanjak
1-2 čajne žlice krušnih mrvica
sol, papar

Za posluživanje
oko 150 g maslaca


Za tijesto, krumpir ogulite i skuhajte pa ga zdrobite u pire. Dodajte mu maslac, dobro promiješajte i pričekajte da se malo ohladi. Zatim dodajte žumanjak, muškatni oraščić i oko 1 čajnu žlicu soli pa zamijesite tijesto.

Za nadjev, blitvi odrežite središnji bijeli, zadebljani dio i stabljiku. Taj bijeli dio sitno nasjeckajte.

U loncu zakuhajte vodu i onda ju posolite i dodajte bijeli dio blitve. Kad zakuha, kuhajte oko 1 min. i onda dodajte zeleni dio blitve i prokuhajte još 1 min.
Sve ocijedite i prelijte hladnom vodom pa opet ocijedite i rukama istisnite što više tekućine iz blitve, nasjeckajte ju nožem.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte. Rastopite maslac i na njemu ispržite obje vrste luka. Dodajte nasjeckanu blitvu i kratko popržite da tekućina ispari.
Maknite s vatre i začinite solju i paprom. Ostavite smjesu da se ohladi pa dodajte žumanjak i krušne mrvice.

Tijesto razvaljajte u pravokutnik/kvadrat. Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev.
Image and video hosting by TinyPic

Tijesto zarolajte.
Image and video hosting by TinyPic

Svitak stavite na kuhinjsku krpu, zamotajte ga u nju i krajeve zavežite špagom kao bombon.
Image and video hosting by TinyPic

U odgovarajućem loncu zakuhajte vodu, posolite ju i u nju stavite svitak.
Image and video hosting by TinyPic

Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.
Ako nemate dovoljno širok lonac, svitak prerežite na dva komada, da dobijete dva svitka, svaki od njih posebno zamotajte u krpu i kuhajte ih zajedno u odgovarajućem loncu.

Kuhani svitak izvadite iz vode, skinite krpu i ostavite svitak da se ohladi.

Ohlađeni svitak narežite na ploške i prelijte rastopljenim maslacem. Poslužite kao prilog.



*Recept se temelji na receptu iz časopisa Dobar tek, listopad-studeni, 2006.


Slični recepti
Kuhani svitak od krumpira
Zapečeni pužići od krumpira






Broj komentara: 8:

  1. bas si ga lijepo napravila, odlicno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. uh ovo mi se jako dopada, doduše ne obožavam baš blitvu, ali uvijek postoji špinat ili nešto za zamijeniti :)

    OdgovoriIzbriši
  3. baš je fora! i volim ove ideje kad se zelenjava lijepo upakira pa namamimo djecu da papaju!hvala

    OdgovoriIzbriši
  4. Hi Sanela,

    wunderbare Kreation. Kompliment

    Gruß Jacob

    OdgovoriIzbriši
  5. ova rolada izgleda fenomenalno! ja obožavam to krumpirovo tijesto u svim mogućim varijantama...hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  6. Svitak izgleda lijepo, volim kontrast svijetle i zelene boje!

    OdgovoriIzbriši
  7. Sweet Corner - hvala:)

    Nina - možeš staviti nadjev kakav želiš:)

    lucky - da, treba se snaći:DDD

    Vera - hvala:)

    Jacob - Danke!
    LG

    Monika - probaj, pa javi dojmove:)

    jubistacha - hvala:)

    OdgovoriIzbriši