I tako je nastala Mums šahovnica.

Dakle, krema je Mums :) nisam ništa mijenjala. Smjesu miksajte pola sata i spremna je za izradu torte. Na sobnoj temperaturi krema se neće (pre)brzo stvrdnjavati, ali nemojte odugovlačiti: dok se krema miksa izrežite biskvite i kad je krema izmiksana odmah krenite na slaganje torte.
I da, moj, uskoro punoljetni, mikser radi bez problema! Ni ovaj put ga polusatno miksanje nije dotuklo :) .
Biskvit
6 jaja
175 g šećera
1 vanilin šećer
120 g brašna
120 g gustina
1 prašak za pecivo
4 žlice vruće vode
2 žlice kakaa
2 žlice mlijeka
+
mlijeko (ili liker) za natapanje
Mums krema
400 ml sitnog šećera kristala
100 ml šećera u prahu
1 bjelanjak
150 ml hladne vode
1 i pol žlica želatine u prahu (ukupno 30 g) + 5 žlica hladne vode
150 ml vruće vode
Glazura
120 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
2 žlice ulja
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
Za biskvit, jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Brašno pomiješajte s gustinom, kakaom i praškom za pecivo i umiješajte u smjesu s jajima.Po potrebi dodajte mlijeko.Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup (promjera 24 cm). Pecite 30ak min na 180 stupnjeva. Pečeni biskvit ohladite.
Za kremu, u posudu za miksanje stavite obje vrste šećera, bjelanjak i vodu. Kratko promiksajte.
Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri. Onda ju stavite u vruću vodu i promiješajte da se rastopi. Dodajte ju prethodnoj smjesi i sve miksajte 30 minuta.
Napravite kartonsku šablonu veličine biskvita: izrežite 4 obruča i krug.

Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno: prvo prerežite jednom da dobijete jednu tanku koru (što tanju) koja će biti podloga.
Ostatak biskvita prerežite jednom vodoravno da dobijete dvije jednako debele kore (Koru 1 i Koru 2).Uzmite Koru 1 pomoću šablone izrežite «obruče» od biskvita
Uzmite Koru 2 i pomoću šablone također izrežite «obruče» od biskvita. (Za razliku od papira, biskvit baš i nije lako rezati u krug. Nema veze, ako ne dobijete savršene krugove:)

Kalup za torte obložite papirom i na dno stavite podlogu, malo ju natopite mlijekom (budući da mojoj kreativnosti nema kraja ja sam kore natapala likerom od čokolade:-)
Podlogu tanko premažite kremom.

Uzmite Koru 1.
Torta se uvijek slaže počevši od vanjskog ruba, i slaže se prema sredini (najprije najveći krug, pa onda svaki manji).
1. «šahovski» sloj: Na podlogu premazanu kremom stavite najveći biskvitni «obruč» Kore 1, onda ostavite prazninu pa stavite idući biskvitni obruč, pa opet praznina i onda stavite biskvitni krug. Biskvitne obruče natopite, praznine među njima ispunite kremom (pomoću slastičarske šprice, ili pomoću žlice).


2. «šahovski» sloj: Kod ovog sloja proces je obratan: tamo gdje je u prethodnom sloju biskvit stavljajte kremu, a gdje je u prethodnom sloju krema stavljajte biskvit Kore 1. Dakle, uzmite veći od preostala dva obruča Kore 1 i stavite ga tamo gdje je u prethodnom sloju bila krema, isto učinite i s posljednjim obručem Kore 1, natopite ih. Praznine premažite kremom.

3. «šahovski» sloj: Uzmite Koru 2 i uzmite najveći obruč i položite ga ne kremu iz prethodnog sloja, ostavite prazninu pa stavite manji obruč, pa opet ostavite prazninu i u sredinu stavite krug, biskvitne obruče natopite. Praznine ispunite kremom.


4. «šahovski» sloj: Preostala dva obruča Kore 2 položite tamo gdje je u prethodnom sloju bila krema i natopite ih. Praznine popunite kremom i tortu odozgo tanko premažite kremom i stavite u hladnjak (na 2 sata).

Tortu izvadite iz kalupa i pažljivo odlijepite papir, prelijte glazurom, ukrasite kokosovim brašnom, nasjeckanom tamnom i svijetlom čokoladom…
Za glazuru, na pari otopite sve sastojke da se povežu u glatku smjesu, pazite da smjesa ne zakuha.
Maknite glazuru s vatre i miješajte ju nekoliko minuta da se ohladi i malo zgusne. Mlaku glazuru prelijte odozgo i sa strane po torti.

Slični recepti
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijela šahovska torta s bananama
Crno-bijela šahovska torta s kokosom
Dvije šahovsko - mozaične torte
Prekrasna je!
OdgovoriIzbrišiwow! sjajno!
OdgovoriIzbrišiWonderful, I like your cake :)
OdgovoriIzbrišiMasatera - hvala:)
OdgovoriIzbrišiemo_serpica - hvala:)
Eoc - thank you:)