Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

18. 08. 2009.

Šahovska mums torta

Prošlotjedni Mums mi se toliko svidio da sam odlučila napraviti tortu. Ali ne bilo kakvu. Zašto bi bilo jednostavno, ako može biti komplicirano?

I tako je nastala Mums šahovnica.

Image and video hosting by TinyPic

Dakle, krema je Mums :) nisam ništa mijenjala. Smjesu miksajte pola sata i spremna je za izradu torte. Na sobnoj temperaturi krema se neće (pre)brzo stvrdnjavati, ali nemojte odugovlačiti: dok se krema miksa izrežite biskvite i kad je krema izmiksana odmah krenite na slaganje torte.

I da, moj, uskoro punoljetni, mikser radi bez problema! Ni ovaj put ga polusatno miksanje nije dotuklo :) .

Biskvit
6 jaja
175 g šećera
1 vanilin šećer
120 g brašna
120 g gustina
1 prašak za pecivo
4 žlice vruće vode
2 žlice kakaa
2 žlice mlijeka
+
mlijeko (ili liker) za natapanje

Mums krema
400 ml sitnog šećera kristala
100 ml šećera u prahu
1 bjelanjak
150 ml hladne vode
1 i pol žlica želatine u prahu (ukupno 30 g) + 5 žlica hladne vode
150 ml vruće vode

Glazura
120 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
2 žlice ulja
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu


Za biskvit, jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Brašno pomiješajte s gustinom, kakaom i praškom za pecivo i umiješajte u smjesu s jajima.Po potrebi dodajte mlijeko.Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup (promjera 24 cm). Pecite 30ak min na 180 stupnjeva. Pečeni biskvit ohladite.

Za kremu, u posudu za miksanje stavite obje vrste šećera, bjelanjak i vodu. Kratko promiksajte.

Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri. Onda ju stavite u vruću vodu i promiješajte da se rastopi. Dodajte ju prethodnoj smjesi i sve miksajte 30 minuta.


Napravite kartonsku šablonu veličine biskvita: izrežite 4 obruča i krug.
Image and video hosting by TinyPic

Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno: prvo prerežite jednom da dobijete jednu tanku koru (što tanju) koja će biti podloga.
Ostatak biskvita prerežite jednom vodoravno da dobijete dvije jednako debele kore (Koru 1 i Koru 2).Uzmite Koru 1 pomoću šablone izrežite «obruče» od biskvita

Uzmite Koru 2 i pomoću šablone također izrežite «obruče» od biskvita. (Za razliku od papira, biskvit baš i nije lako rezati u krug. Nema veze, ako ne dobijete savršene krugove:)
Image and video hosting by TinyPic

Kalup za torte obložite papirom i na dno stavite podlogu, malo ju natopite mlijekom (budući da mojoj kreativnosti nema kraja ja sam kore natapala likerom od čokolade:-)

Podlogu tanko premažite kremom.
Image and video hosting by TinyPic


Uzmite Koru 1.
Torta se uvijek slaže počevši od vanjskog ruba, i slaže se prema sredini (najprije najveći krug, pa onda svaki manji).

1. «šahovski» sloj: Na podlogu premazanu kremom stavite najveći biskvitni «obruč» Kore 1, onda ostavite prazninu pa stavite idući biskvitni obruč, pa opet praznina i onda stavite biskvitni krug. Biskvitne obruče natopite, praznine među njima ispunite kremom (pomoću slastičarske šprice, ili pomoću žlice).
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


2. «šahovski» sloj: Kod ovog sloja proces je obratan: tamo gdje je u prethodnom sloju biskvit stavljajte kremu, a gdje je u prethodnom sloju krema stavljajte biskvit Kore 1. Dakle, uzmite veći od preostala dva obruča Kore 1 i stavite ga tamo gdje je u prethodnom sloju bila krema, isto učinite i s posljednjim obručem Kore 1, natopite ih. Praznine premažite kremom.
Image and video hosting by TinyPic

3. «šahovski» sloj: Uzmite Koru 2 i uzmite najveći obruč i položite ga ne kremu iz prethodnog sloja, ostavite prazninu pa stavite manji obruč, pa opet ostavite prazninu i u sredinu stavite krug, biskvitne obruče natopite. Praznine ispunite kremom.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

4. «šahovski» sloj: Preostala dva obruča Kore 2 položite tamo gdje je u prethodnom sloju bila krema i natopite ih. Praznine popunite kremom i tortu odozgo tanko premažite kremom i stavite u hladnjak (na 2 sata).
Image and video hosting by TinyPic


Tortu izvadite iz kalupa i pažljivo odlijepite papir, prelijte glazurom, ukrasite kokosovim brašnom, nasjeckanom tamnom i svijetlom čokoladom…


Za glazuru, na pari otopite sve sastojke da se povežu u glatku smjesu, pazite da smjesa ne zakuha.
Maknite glazuru s vatre i miješajte ju nekoliko minuta da se ohladi i malo zgusne. Mlaku glazuru prelijte odozgo i sa strane po torti.


Image and video hosting by TinyPic



Slični recepti
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijela šahovska torta s bananama
Crno-bijela šahovska torta s kokosom
Dvije šahovsko - mozaične torte

4 komentara: