Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

12. 08. 2009.

Maslenica by Mediha

Ja sam zagrebačko dijete. Za pretpostaviti bi bilo da sam gradsko dijete: odrasla sam na selu, 20ak km od Zagreba. 20 km nije puno, ali moje selo i Zagreb su dva različita svijeta.
U osnovnu školu išla sam na selu. Onda sam krenula u srednju školu, praktički u centru Zagreba. I onda su postale vidljive razlike između mene, seoskog djeteta, i "prave" gradske djece.
Jedna moja poznanica imala je problema kad je krenula u Zagreb u školu, njezini kolege iz razreda su ju omalovažavali zato što je živjela na selu: roktali su za njom, mukali, provocirali ju oslanjajući se na stereotipe o selu koje su im usadili njihovi roditelji.
Ja sam imala sreću da me nitko nije nikad vrijeđao, barem koliko ja znam (možda su me vrijeđali iza mojih leđa?).

Jedna strana moje obitelji je iz Prigorja, a druga strana iz Moslavine (i u tragovima iz Zagorja). Nemam nikakvih rodbinskih veza ni u kojem drugom dijelu Hrvatske (a ni u ostatku svijeta). Gastronomija moje obitelji uvjetovana je životom u Prigorju.
A ja obožavam jela potpuno netipična za svoj kraj: slane (masne, lisnate) pite od vučenih kora i mliječnih proizvoda. Te pite definitivno nisu karakteristične za kraj u kojem živim; za moj kraj karakteristično je ono što se zove štrudla tj. savijača od sira, i to slatka (slanu rade samo izrodi poput mene: )))
Kad radim tu našu štrudlu od sira, sebi smotam jednu slanu, a ostale moram napraviti slatke jer nitko u mojoj obitelji ne dijeli moje oduševljenje za slanu štrudlu (ne moram se bojati da će mi ju netko pojesti). Naravno, ta naša slana savijača je drugačija od slanih pita kakve volim, nije jako masna, nije ni lisnata...

Budući da nitko u mojoj obitelji ne zna raditi takve slane pite, ja sam se sama učila kako da ih radim. Eksperimentirala sam i sa sirnicama i zeljanicama i krumpirušama i maslenicama…

I svaki put sam uživala u finalnom proizvodu netipičnom za svoj kraj: )

Prekapajući po Internetu i po kuharicama našla sam 10ak potpuno različitih recepata sa maslenicu. Nisam ih (još) sve isprobala, ali možda, jednom…
Ovo je varijanta koja mi se, za sada, najviše sviđa. U zadnje vrijeme pomalo sam odustala od isprobavanja različitih recepata za maslenicu i vjerna sam ovom Medihinom receptu.

Mediha, tebi i tvojoj mami hvala na odličnom receptu: )


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

3 komentara:

  1. Mnogo dobro izgleda,i ja sam vec sto puta htela da je pravim a nikako...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne mogu vjerovati da bi se neko nekome rugao na temelju toga gdje stanuje. Znam da su djeca okrutna i svašta su u stanju izreći ali nekako u srednjoj školi očekujem neku dozu zrelosti! Oh silly me! :)
    Ja nisam pretjerano luda za svim tim sirnicam, zeljanicama itd. ali ih rado pojedem. Kako mi nikad ne ispadnu dobro izbjegavam ih raditi već ih jedem samo ako ih neko drugi napravi! ;)
    Ovo izgleda jako lijepo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Vera - toplo preporučam:)

    Andrea - meni se čini da je srednjoškolsko ponašanje na razini vrtićkog. Čast izuzecima!

    Ja obožavam te pite. Ne bih imala ništa protiv da mi ih netko radi, ali nitko iz moje okoline nije zainteresiran:( pa moram sama, što mi ne pada teško:DDD

    OdgovoriIzbriši