Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

24. 08. 2009.

Pite s katmer korama by mignonne

Katmer kore by mignonne mi se jako sviđaju. Mignonne - hvala na receptu: )
Najviše mi se sviđa što za ovu pitu ne trebam do besvijesti razvlačiti kore.
Procedura je uvijek ista: napraviti katmer kore, jednu koru staviti na dno namaštenog lima, namastiti ju, staviti nadjev, prekriti drugom korom, odozgo ju namastiti, narezati na kocke, ispeći, poškropiti vodom, pokriti krpom i onda… uživati : )

Ja najviše volim slane pite, ali moji ukućani ne dijele moje oduševljenje za te pite. Zato slane pite obično jedem samo ja, imam ih po nekoliko dana, stajanjem kore omekane, ali ne žalim se, obožavam ih: )

Ovisno o potrebi, nekad radim manju pitu pa prepolovim sastojke potrebne za izradu kore (250 g brašna…). Kad radim kore za slatku piti stavim samo prstohvat soli.

Ovo je recept za kore, a dalje slijede moje varijante nadjeva:)

Katmer kore
500 g glatkog brašna
1 čajna žlica soli
oko 300 ml mlake vode
+
mast (ili ulje)


Od brašna, soli i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na 6 kugli jednake veličine. Ostavite ih da odstoje 10ak min. na sobnoj temperaturi.

Mast rastopite i ostavite da se ohladi (ali ne da se ponovno stvrdne). Možete upotrijebiti i ulje.
Meni je bolja varijanta s mašću.

Razvaljajte jednu koru u tanki krug, odozgo ju tanko premažite mašću. Uzmite drugu koru, i nju razvaljajte u tanki krug, stavite ju na prethodnu premazanu koru, pa i tu drugu koru odozgo premažite rastopljenom mašću.
Treću koru razvaljajte i njome poklopite prethodne dvije naslagane kore (treća kora se ne premazuje odozgo).

Na isti način razvaljajte, premažite i naslažite, jednu na drugu, preostale tri kore (zadnja se ne premazuje odozgo).

Tako pripremljeno tijesto ostavite da odstoji par minuta.

Zatim uzmite jednu naslaganu «hrpu» od tri kore i razvaljajte ju u krug debljine oko 5 mm. Razvaljani krug zarežite na 6 ili 7, može i 8 mjesta, prema sredini, ali ne do kraja, u sredini se trebaju držati zajedno (nezarezani dio tijesta u sredini treba izgledati kao krug).
Svaki zarezani komad premažite rastopljenom mašću i preklopite preko sredine, jedan preko drugog, malo ih rastegnite i oblikujte da prekriju svaki prethodni dio tijesta.


Tako naslagane «hrpe tijesta» okrenite da gornji dio bude okrenut prema dolje i sve ostavite da stoji još 10ak min.



Uzmite drugu naslaganu «hrpu» od tri kore i s njom postupite kao i s prethodnom hrpom: razvaljajte ju u krug debljine oko 5 mm. Razvaljani krug zarežite na 6 ili 7, može i 8 mjesta, prema sredini, ali ne do kraja, u sredini se trebaju držati. Svaki zarezani komad premažite rastopljenom mašću i preklopite preko sredine, jedan preko drugog, malo ih rastegnite i oblikujte da prekriju svaki prethodni dio tijesta.


I tu naslaganu «hrpu tijesta» okrenite da gornji dio bude okrenut prema dolje i sve ostavite da stoji još 10ak min.

Zatim slijedi oblikovanje pite.
Prvu naslaganu «hrpu» razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik i uz pomoć valjka prebacite ga u namašteni lim. Tijesto lagano premažite rastopljenom mašću i nabockajte vilicom.
Sada na tijesto rasporedite željeni nadjev.

Drugu naslaganu «hrpu tijesta» također razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik i uz pomoć valjka prebacite na koru premazanu nadjevom. Gornju koru premažite rastopljenom mašću i nožem narežite na kocke.

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Pečenu pitu poprskajte s malo vode, prekrijte krpom i ostavite da se malo ohladi.


Moje varijante nadjeva...


Bućnica (slatka) s katmer korama

Budući da nitko od ukućana ne dijeli moje oduševljenje za slane pite, odlučila sam se za jednu slatku varijantu. Izbor je pao na slatku bućnicu. Ja nikad ne jedem takve pite: ne volim slatke pite, a ne volim ni tikvasto povrće. Ali moji ukućani su oduševljeni.

Image and video hosting by TinyPic


1,5 kg tikvica
3 jaja
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera
vanilin šećer

Buću naribajte i blago posolite, ostavite da odstoji oko pola sata. Zatim ju dobro istisnite rukama.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.

Žumanjke izmiksajte s obje vrste šećera i slatkim vrhnjem pa dodajte buču.
Možete dodati više šećera.

Na kraju lagano umiješajte snijeg.


Pita od blitve i sira s katmer korama

A onda sam sebi radila slanu pitu:) Radila sam nadjev od blitve i sira, slično kao i mignonne. Ali ja to radim odokativno, a i praznila sam hladnjak pa sam pokupila razne komadiće sira, a ne samo svježi: ) Blago meni, nitko mi neće pojesti ovu moju pitu, imam je po nekoliko dana u hladnjaku:)))

Image and video hosting by TinyPic


Pita od maslina s katmer korama

Zaželjela sam se još jedne slane pite.

Ovaj put radila sam pola količine, tj. prepolovila sam količinu sastojaka za tijesto (250 g brašna…).

Image and video hosting by TinyPic

500 g tikvica (ili kombinacija tikvica i patlidžana)
150 g zelenih maslina
150 g crnih maslina
2 jaja
250 g mozzarelle
100 g suhog ovčjeg ili kozjeg sira
mješavina dalmatinskih začina
papar, sol


Tikvice očistite i narežite na kockice. U loncu zagrijte malo ulja i na njemu ispržite malo posoljene tikvice da omekšaju.
U originalnom receptu upotrebljavaju se 2 male tikvice i 1 mali patlidžan, ali ja ne volim patlidžane i stavljam samo tikvice.

Masline (izvadite im koštice) sameljite u pastu (manje ili više glatku, ovisno kako volite).
U ovom receptu masline su definitivno u prvom planu pa ovisno o slanoći slane otopine u kojoj masline plivaju (u staklenci), te o slanoći suhog sira, moglo bi se dogoditi da pita bude previše slana (već mi se to dogodilo). Ja masline zato ocijedim i operem. Ako smatrate da nadjev neće biti previše slan, ne morate prati masline.
Umjesto maslina možete upotrijebiti kupovni namaz od maslina.

Ovisno o tome kakav sir koristite, i njega možete oprati.


Samljevenim maslinam dodajte umućena jaja, začine, natrganu mozzarellu i suhi sir pa promiješajte. Dodajte i tikvice pa lagano promiješajte. Začinite paprom i solju.
Meni je nadjev dovoljno slan pa nemam običaj dodavati sol, nego samo papar.



Pita od krušaka s katmer korama

Nakon slane pite s maslinama, koju sam opet jela samo ja, došao je red na još jednu slatku pitu.
I to je bila pita s kruškama.

Image and video hosting by TinyPic

1,5 kg krušaka
400 ml suhog bijelog vina
3 žlice šećera
8 klinčića
1 jaje
200 g kiselog vrhnja ili Crème fraîche
2 šalice kockica bijelog kruha
cimet, šećer
2 žlice pistacija ili pinjola


Kruške ogulite i narežite ih na veće kocke.
U lonac stavite vino, šećer, klinčiće (po želji, dodajte listove melise) i kocke krušaka.
Kuhajte na laganoj vatri oko 5 min. Ostavite kruške da se potpuno ohlade, a onda ih ocijedite (izvadite klinčiće).

Možete raditi i bezalkoholnu verziju: kruške kuhajte na vodi kojoj ste dodali par žlica iscijeđenog limunovog soka.

Jaje umutite s vrhnjem pa dodajte na kockice narezani bijeli kruh i grubo nasjeckane pistacije. Zatim dodajte ocijeđene kruške, lagano promiješajte, dodajte malo cimeta, i po potrebi zasladite šećerom.



Povrtna pita s katmer korama

Nakon slatke pite, ponovno dolazi slana pita. Možete u nju natrpati svakakvog povrća, prethodno ga treba skuhati. Ponovno sam radila samo pola količine tijesta (250 g brašna…).

Image and video hosting by TinyPic

500 g povrća (mrkva, grašak, brokula, paprika…)
2 jaja
200 ml kiselog vrhnja
125 g čvrstog jogurta
2 na vrh pune žlice glatkog brašna
2 češnja češnjaka
1 crveni luk
1 čajna žlica kumina (ili kima)
2 žlice svježeg, nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar


Povrće operite, očistite, narežite, skuhajte; ali ne mora sasvim omekšati (kratko ga blanširajte), npr.:
- brokulu podijelite na cvjetiće, stavite ih u kipuću posoljenu vodu i prokuhajte par minuta, onda ih ocijedite i isplahnite hladnom vodom
- mrkvu uzdužno narežite na četvrtine i napola skuhajte u slanoj vodi, a onda ju ocijedite i isplahnite hladnom vodom
- grašak skuhajte, pa ga također ocijedite i isplahnite hladnom vodom
- paprike očistite i narežite na kockice pa ih stavite u kipuću posoljenu vodu i prokuhajte par minuta, onda ih ocijedite i isplahnite hladnom vodom
itd.

Vrijeme i način kuhanja prilagodite vrsti povrća.


Umutite jaja i dodajte im vrhnje, jogurt, brašno, kumin i peršinovo lišće te promiješajte.
Obje vrste luka sitno nasjeckajte i zajedno s ostalim povrćem dodajte ga smjesi od jaja, začinite solju i paprom.



Pita-pizza s katmer korama

I onda mi se opet jelo nešto slano. Nisam doma imala baš puno sira. A nije mi se dalo ići proizvoditi neki povrtni nadjev. Zamalo sam odustala od svega, ali već sam bila na pola puta s izradom kora.
No, odlučila sam da ću na koru pobacati tvrdi naribani sir, kukuruz šećerac iz limenke, masline, svježu papriku, luk, umak od rajčice i origano. Tako je nastala katmer-pizza-čips. Svidjela mi se jer nema puno nadjeva, a kore su fino hrskave, idealno za grickanje pred televizorom: )



Image and video hosting by TinyPic

Broj komentara: 10:

  1. pravila sam pitu sa ovim kirama i bial sam odusevljena...
    sve tvoje varijante mi zbuce savrseno...

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo! Veoma mi je interesantna pita sa kruskama od slatkih, a probacu odmah slanu sa maslinkama. Ma, sve su extra!

    OdgovoriIzbriši
  3. kako si bila vrijedna .. super su mi sve.. ali me najviše interesira ova s kruškama.

    OdgovoriIzbriši
  4. maslinka - hvala:) Vidjela sa tvoje fotke na Coolinariki; pita je odlična.

    emo-serpica - hvala:) Probaj, pa javi kako ti se sviđa:)

    Shangri La Food - hvala:) Probaj:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj kako tebi to dobro ispada, ja mislim da ovo ide u istu kategoriju kao i vučene kore tako da nema šanse da meni uspije. :(

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala:) Ali to nisu "vučene" kore, ne treba ih razvlačiti rukama, dovoljno ih je razvaljati valjkom i ne trebaju biti jako tanke. To je kao neka varijanta lisnatog tijesta, nije to pravo lisnato tijesto, ali podsjeća na njega:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasno! Isto pravim sa špinatom ili blitvom ali to u nas zovu Bošćaluk pita.

    OdgovoriIzbriši
  8. jebi mater i ti i pite tvoje daj mi zbučeno jaje..

    OdgovoriIzbriši
  9. Anonimno - nisam ljubitelj jaja, ne volim ih kao samostalno jelo. Jedem ih jedino kad su sastavni dio drugih jela. Zato bih ja radije pitu: ) Ali što se mene tiče, ti samo uživaj u zbučenim jajima.
    Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši