Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

05. 08. 2009.

Pohani patišoni by moja mama i Rižoto od patišona by Andrea

Moja baka i mama tikvice pripremaju na samo 3 načina:
1. na juhu
2. pohane tikvice
3. savijaču s tikvicama (tzv. bućnica, obično u kombinaciji sa sirom, slana i slatka).

I baka nikad u životu nije pripremala tikvice na neki drugi načina. Moja mama je malo naprednija pa se prije 3 godine odvažila isprobati još jedan recept: punjene tikvice. Prije 2 godine ih nije radila, prošle godine ih je opet jednom radila, a ove godine ih još nije radila: ako će taj recept raditi i ove godine, onda ću ga kao četvrtu stavku moći dodati na popis recepata za pripremu tikvica u mojoj obitelji: )))

Očito je da tikvice ne kotiraju visoko u mojoj obitelji. Ni ja ih ne volim, kad je riječ o ta tri tradicionalna obiteljska recepta juhu i bućnicu ne jedem nikad, jedino ponekad jedem pohane tikvice (volim nezdravu hranu: )

Poznajem puno ljudi koji jednostavno obožavaju tikvice i kupuju ih praktički svaki tjedan. Zato je meni glupo što se u mojoj obitelji tikvice rijetko pripremaju: naime, u mojoj obitelji tikvice se sade kao stočna hrana, imamo ih u izobilju, a uopće ih ne cijenimo.

I tako sam ja proteklih godina, budući da svake godine na raspolaganju imam besplatnih tikvica, odlučila isprobati tikvice na sve moguće načine.

Punila sam ih svim i svačim, trpala sam ih u svakakve moguće složence, musake, pite itd. Nisam ih zavoljela, ali ta jela koja sam pripremala bila su jestiva, i tako sam skupila dosta zanimljivih recepata koje sam uvrstila i na svoj blog.

Nemojte me pitati koje vrste tikvica sadimo, u to se ne razumijem, imamo svakakvih, i svijetlozelenih i tamnozelenih, i dugih i kratkih…
Prije 10ak godina svake godine sadili smo i patišone. I oni su nam u prvom redu služili kao stočna hrana ili su eventualno imali dekorativnu funkciju, a gastronomska funkcija svodila se samo na pohane patišone. Ti pohani patišoni nisu nas impresionirali: to nam je kao i svaka druga pohana tikvica.
I tako smo nekako prestali to saditi i zadnjih 10 godina nismo imali patišone.


Ali ove godine patišoni su nikli sami od sebe, valjda su ptičice (ili vjetar) donijele sjeme i imamo dvije stabljičice patišona.

I moja mama je opet s njima radila ono što najbolje zna: pohala ih je:)

Nedavno me kolegica pitala kako da pripremi patišone, ona se nikad nije susrela s tim kaže da ne zna kako se to priprema. Ni ja nemam iskustva s pripremom patišona, moja iskustva svode se na pohanje. Ali budući da patišon spada u tikvastu porodicu nema razloga da se ne priprema na sve one načine ne koje se pripremaju i druge tikvice.
Pa se tako patišon može trpati u složence, musake, tj. može se zapeći s tjesteninom, rižom, povrćem, ili se može dinstati ili pripremiti na juhu ili se može utrpati u bućnicu… - isto kao i druge tikvice: )



Pohani patišoni moje mame

Neki dan je mama pohala patišone.
Nema tu nikakve mudrosti: patišone oprati, narezati na 0,5 cm debele ploške, uvaljati ih u brašno, pa umućen jaja, pa u krušne mrvice (ili opet u brašno, u mojoj obitelji je nekakva tradicija da se krušne mrvice ne koriste za pohanje) i pržiti ih u vrućem ulju sa svake strane. Pečene patišone posoliti.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


P. S.
Jako mi se sviđa stolnjak s mačkama koji mama ima u kuhinji: )



Andrein Rižoto od patišona

Kao što sam već rekla, neki dan je moja mama pohala patišone, i, velikodušna kao što jest, oprala je nekoliko velikih patišona i krenula na pahanje. Ali onda je zaključila da je već potrošila dosta jaja i ulja na to i da nema smisla da poha sve te patišone koje je pripremila i tako joj je ostalo pola ogromnog patišona. I onda ga je proslijedila meni da nešto napravim s njim, ili će ga dati svinjama. I tako sam ja, da bih spasila taj patišon od proždrljivih svinja, odlučila pripremiti Andrein rižoto od patišona.
Nisam još ove godine radila rižoto od tikvica i ovaj mi se baš svidio: )


Image and video hosting by TinyPic

Broj komentara: 5:

  1. Moram priznati da sam se nasmijala dok sam čitala tvoj post, jer me užasno podsjetio na nešto- a to je moja mama. Tvoja barem koristi tikvice, ja nisam niti jela tikvice dok nisam svečano prerezala vrpcu svoje kuhinje :).. A također sve poha samo u brašnu.. I kad joj pokušam podariti neki novi način ili recept- odgovor je uvijek isti- NE TREBA MENI TIH MODERNIH GLUPOSTI :))).. Ali bez obzira na čistu tradiciju mamina kuhinja je mamina kuhinja , jel tako?

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako su mi poznati primjeri koje navodiš:)))
    I slažem se: mamina kuhinja je mamina kuhinja:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako mi je drago da ti se rižot svidio! :)
    Jednostavan je do bola, a čini mi se da je baš ukusan! ;)

    Ja nisam patišon nikad prije jela tako da se baš guštam napraviti i pohani. Pohane tikvice jako volim pa mislim da bi mi se ova vrsta pohane tikvice svidjela. ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Slažem se, nije ga teško naoraviti, a ukusan je. Probaj pohane, to je jedan od rijetkih recepata s tikvicama koji mi se sviđa:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ove godine u vrtu su mi dobro rodile patišon tikvice koje obožavam zbog izgleda ali i u jelima na razne načine...posebno mi se sviđa kad se pridodaju salsi s tunom. Narezati kapulu i pirjati na maslinovom ulju dok ne postane staklasta, dodati dva tri usitnjena režnja češnjaka i kad zamirišu ubaciti narezane kockice patišona.Ja ne skidam kožicu. Pirjati uz minimalno podlijevanje vodom dok ne smekšaju pa dodati jednu limenku tune. Još malo propirjati i dodati narezane rajčice ili pelate. Dalje pirjati dok se rajčice i tikvice ne sljube. Začiniti solju, paprom i malo crvene slatke paprike u prahu. Uliti malo vode s razmućenim brašnom da se ndobije homogenost. Na kraju dodati pola žličice šećera i žličicu putra. Završno začiniti s daslmatinskom mješavimom začina i peršinom pa pustiti da odstoji dok se posebno ne skuha tjestenina. Istu dobro ocijediti i dodati malo parmezana. Preko toga obilato salse... da na kraju ostane za pomazati tanjur s "mrvicom" kruha ... neka vam je uslast!

    OdgovoriIzbriši