Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

27. 08. 2009.

Savijača s kruškama i korama od sira

Ovo nije klasična savijača, to je svojevrsna prhka pita s tijestom od svježeg sira. Osim s kruškama može se raditi i s dunjama – jedva čekam dunje: ) Mogla bi se raditi i s jabukama, umjesto u vinu, možete ih kuhati u vodi, uz dodatak iscijeđenog limunovog soka.

U originalnom receptu voće se kuha u vinu uz dodatak pomalo egzotičnih sastojaka, npr. lišća melise i listova pelargonije. Nisam ljubitelj cvijeća, i blago rečeno, ne razlikujem sorte cvjetajućeg raslinja. Ali moja mama ima nekakvih pelargonija na balkonu.

U receptu piše da su potrebni listovi mirisnih sorti pelargonija npr. sorta Princeza Anna (meni to ništa ne znači). Pitala sam mamu kakve sorte pelargonije ima posađene, ali ni ona nije na čisto s tim koja je koja vrsta, ona voli cvijeće , ali ne brine se oko tih tehničkih podataka. Spomenula je da se njoj čini da njezine nisu Princeza Anna, prije bi bile Sirota Anna:DDDDDDDD

Nisam nikad probala upotrijebiti to lišće, jer moja mama to zalijeva nekakvim sredstvima za prihranu (Cvjetal ili nešto takvo) i ne čini mi se da je pametno to bilje koristiti u gastronomske svrhe; znam da se povrće šprica pesticidima i na to sam se navikla; ali kod cvijeća ipak povlačim granicu: )))


Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
125 g maslaca
125 g svježeg, ocijeđenog kravljeg sira
125 g glatkog brašna
prstohvat soli

Nadjev
1 kg krušaka
375 ml suhog bijelog vina
3 žlice šećera
6 klinčića
+
1 jaje
200 g Crème fraîche ili kiselog vrhnja
2 šalice bijelog kruha
cimet, šećer
2 žlice pistacija ili pinjola

Za premazivanje
1 žumanjak (ili cijelo jaje)
mlijeko

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, oblikujte kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

U lonac stavite vino, šećer i klinčiće (po želji, dodajte listove melise i pelargonije). Kruške gulite, režite na veće kocke i odmah ih stavljajte u lonac s vinom da ne pocrne na zraku.

Lonac stavite na vatru i kad smjesa zakuha, kuhajte kruške na laganoj vatri oko 5 min. Ostavite kruške da se potpuno ohlade, a onda ih ocijedite (izvadite klinčiće).

Možete raditi i bezalkoholnu verziju: kruške kuhajte na vodi kojoj ste dodali par žlica iscijeđenog limunovog soka.

Jaje umutite s vrhnjem pa dodajte na kockice narezani bijeli kruh i 1 žlicu nasjeckanih pistacija ili pinjola. Zatim dodajte ocijeđene kruške, lagano promiješajte, dodajte malo cimeta, i po potrebi zasladite šećerom.

Tijesto podijelite na dva dijela.

Na pobrašnjenom stolnjaku razvaljajte jedan dio tijesta u pravokutnik, otprilike 38 cm x 25 cm (ne previše tanko!). Po tijestu rasporedite polovicu nadjeva i zarolajte pomoću stolnjaka (ne jako čvrsto!; i nemojte navlačiti tijesto, jer ono nije elastično; to je svojevrsno prhko tijesto). Prstima slijepite krajeve da nadjev ne izlazi.

Mali lim obložite papirom za pečenje, papir namastite. Savijaču stavite u lim, mjesto spoja okrenite prema dolje.

Na isti način napravite i drugu savijaču.

Umutite žumanjak ili jaje s 2-3 žlice mlijeka i njime premažite savijače, po želji, posipajte ih preostalom žlicom nasjeckanih pistacija ili pinjola. Drvenim štapićem nabockajte savijače odozgo.
Za vrijeme pečenja te rupe će se malo raširiti, ali ne paničarite zbog toga.

Stavite savijače u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 50 min., da dobiju lijepu boju.

Pečene savijače ostavite da se ohlade (preko noći).

Po želji, posipajte ih šećerom u prahu i poslužite.


Image and video hosting by TinyPic



3 komentara:

  1. Uh kolači s kruškama su mi baš nešto posebno, a onda još kad su kruške kuhane u vinu, ma to mora bit izrazito fino i aromatično!

    E sad što se cvijeća tiče tu smo slične. Ja ne razlikujem uopće te sorte cvijeća, zapravo ga ni ne volim ni ne uzgajam, a kad je jedenje cvijeća u pitanju to mi se čak i malo gadi! :)))

    Ne znam jesi gledala onaj film Monsoonsko vjenčanje, u tom filmu ima jedan lik koji cijelo vrijeme ždere cvijeće, eto u nekim kulturama je to normalno, a meni je to totalno apstraktno. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. e s kruškama još nikad nisam spremala! sad imam recept, pa ću probati i to! hvalaaaa

    OdgovoriIzbriši
  3. Andrea - probaj:)
    Što se tiče cvijeća, na istoj smo valnoj duljini:)
    Moja mama obožava to uzgajati, a ja se nikad nisam interesirala za to, i uopće ne razlikujem sorte. Nemam niti malo senzibiliteta cvijeće, životinje obožavam, ali s cvjetajućim raslinjem ne mogu ništa započeti: ono "sjedi" u tegli i raste i to je to - tu nema ničega što bi me zainteresiralo.

    Taj film gledala sam jednom davno, i nisam ga baš pozorno gledala jer mi nije bio inreresantan i uopće se ne mogu sjetiti tog tipa s cvijećem. Moram to ponovno pogledati:)

    lucky - probaj, pa javi kako ti se sviđa:)

    OdgovoriIzbriši