Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

10. 08. 2009.

Štrudlice od krumpirovog tijesta

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
500 g krumpira
1 jaje
brašno
sol

Nadjev
oko 250 g svježeg miješanog povrća (mali crveni luk, 1 češanj češnjaka, paprika, mrkva, mahune, grašak, tikvica, rajčica…)
sol, papar
1 žlica nasjeckanog svježeg paršinovog lišća i bosiljka
krušne mrvice
tvrdi naribani sir
+
30 g maslaca


Za tijesto, krumpir skuhajte u kori, ogulite ga i zdrobite. Dodajte mu jaje, malo soli i toliko brašna koliko je potrebno da zamijesite tijesto.

Za nadjev, obje vrste luka sitno nasjeckajte i popržite na masnoći.
Zatim postupno dodavajte ostalo povrće, ovisno o tome koliko se treba kuhati. Npr. dodajte narezane mahune, grašak, na ploške narezanu mrkvu i na veće kocke narezanu papriku pa podlijte sa 150 ml vode i kuhajte da tekućina ispari. Zatim možete dodati narezano vodenasto povrće poput rajčice i tikvice. I onda opet kuhajte da sva tekućina ispari.
(Ili možete koristiti smrznutu mješavinu povrća, skuhajte ga prema upiti s pakovanja:)

Kuhano povrće začinite solju i paprom te dodajte začinsko bilje. Ostavite da se ohladi.
Ako je nadjev vodenast, možete dodati malo krušnih mrvica.

Krumpirovo tijesto razvaljajte što tanje možete.

Tijesto možete narezati na kvadrate, ili pomoću tanjura možete rezati krugove.

U originalnom receptu izrezuju se krugovi promjera 18 cm i onda se nadjev rasporedi uzdužno po sredini i lijevi i desni kraj se preklope preko sredine i krajevi se podvinu prema dolje i štrudlica se tako položi u namaštenu posudu za pečenje.

Mene nerviraju oni komadi tijesta koji ostaju kad izrezujem krugove, pa ja zato izrezujem kvadrate, otprilike 12 cm x 12 cm (možete rezati veće ili manje kvadrate/krugove). I onda na svaki kvadrat stavim oko žlicu nadjeva i posipam s malo sira, narolam i prstima slijepim krajeve i štrudlice malo rastegnem i stanjim valjajući ih dlanom po radnoj površini.
Image and video hosting by TinyPic

Štrudlice složite u posudu za pečenje (mjesto spoja okrenuto prema dolje).

Umjesto rolanja, tijesto možete preklapati: na jednu polovicu kruga ili kvadrata stavite nadjev i ostatak tijesta preklopite preko njega i slijepite krajeve; dobit ćete polumjesece, tj. trokute (ako preklapate kvadrate po dijagonali).

Maslac rastopite, ohladite da bude mlak i njime premažite štrudlice.

Štrudlice stavite u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva i pecite oko 40 min. Pred kraj možete pojačati temperaturu da štrudlice lagano posmeđe.

Poslužite odmah, uz salatu: )


*Recept se temelji na receptu iz časopisa Tjestenine, br. 1., 2005.

Broj komentara: 5:

  1. sto dobro zvuci, a i vrlo ukusno izgleda. ovo ti je pravi recept za mene. uvijek cu rade posegnuti za povrcem, nego za mesom.

    OdgovoriIzbriši
  2. maslinka - hvala:)

    maxiene - hvala! Probaj:)
    Možeš napraviti nadjev kakav god želiš:) A tko ne može bez mesa, može dodati šunku, salamu... :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ludo, koliko god volim i njoke i knedle nikad mi nije palo napamet napraviti nešto ovakvo od tog tijesta! Odlična ideja!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ni ja se ne bih nečeg takvog sjetila da nisam vidjela recept u časopisu. Do sada sam radila slične zamotuljke koji se prije pečena preliju jajima umućenim s mlijekom ili vrhnjem, ali ta varijanta mi se ne sviđa toliko; to se sve ispeče, ali krumpirovo tijesti "omekša" tijekom pečenja. Ove štrudlice mi se sviđaju jer tijesto ostane "čvrsto".

    OdgovoriIzbriši