Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

24. 09. 2009.

FBI rukavice: Dvi ribe, dva krumpira

U sklopu blog-druženja koje je pokrenula mamajac s bloga Cookes and bakes u rujnu 2009. «pod istragom» je blog Dvi ribe, dva krumpira.


Dok je pod FBI istragom bio blog Nlo, na tom blogu vidjela sam recept za Danish pastry s Brankinog bloga i odmah sam ga isprobala :)))
Taj recept mi se toliko sviđa da nisam mogla odoljeti napasti i opet sam isprobala

Brankin danish pastry :)

Što još mogu reći, osim da bih to pecivo jela svaki dan: )))

Image and video hosting by TinyPic



Da nastavim u lisnatom tonu: )
Snimila sam ja već odavno Vitireninu lisnatu pogaču na Coolinariki, i čak sam isprintala recept i utrpala sam ga u fascikl s oznakom «isprobati u bližoj budućnosti». Inače, imam već tri fascikla s receptima koje namjeravam isprobati u «bližoj budućnosti»: te sve recepte neću isprobati dok sam živa, a gdje su tek fascikli s receptima koje još nemam u planu isprobati. Ali Vitirenina lisnata pogača konačno je došla na red: ) zahvaljujući receptu

Vitirenina pogača u Brankinoj izvedbi

Pogača je jako fina, odlična je još dok je topla, ali i kad je hladna:)

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
oko 30 g svježeg kvasca
1 čajna žlica šećera
½ l toplog mleka
100 ml ulja
2 žumanjka
750-800 g brašna
1,5-2 čajne žlice soli
+
250 g margarina
2 žumanjka
+
bjelanjak za premazivanje

U toplo mlijeko natrgajte kvasac, promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.

U posudi pomiješajte brašno, sol, 2 žumanjka i ulje pa dodajte nabubreni kvasac i zamijesite mekano tijesto.

Ostavite da odstoji 15ak min.

Dobro izmiješajte (izmiksajte) mekani margarin s 2 žumanjka.

Tijesto razvaljajte u pravokutnik i premažite ga trećinom margarina umućenog sa žumanjcima. Odmah ga narolajte kao roladu i namotajte tu rolu u obliku puža.
Ostavite da odstoji 15 min.

Zatim tijesto ponovno razvaljajte, premažite trećinom smjese, narolajte kao roladu, savijte ju u obliku puža i ostavite da odstoji 15 min.

I onda tijesto još jednom razvaljajte, premažite trećinom smjese, narolajte kao roladu, savijte ju u obliku puža pa položite na lim za pečenje i ostavite da odstoji 15 min.

Tijesto premažite umućenim bjelanjkom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Ako tijesto za vrijeme pečenja previše potamni, pokrijte ga aluminijskom folijom.



: )


Već duže imam spremljene Brankine recepta s Coolinarike, ali nikako da dođu na red da ih isprobam. Na Brankinom blogu nisam našla recepte za ova dva kruha, ali mene to, naravno, nije spriječilo da uživam u njima: )))))) u sklopu FBI igre jer su me odmah privukle Brankine fotografije tih dvaju kruhova u njezinom postu Kruh naš svagdašnji: Kruh od kokosa je na dvanaestoj fotografiji, a Trgajući kruh je na petnaestoj fotki.


Slatki kruh od kokosa (recept s Coolinarike)

U mojoj varijanti ovaj kruh doživio je malu izmjenu. Cimet mi se sviđa u nekim kombinacijama, ali definitivno mi ne paše u kombinaciji s kokosom. Imam neke recepte u kojima se kokos kombinira s cimetom, ali ja cimet u tim kombinacijama uvijek izostavim, tako je bilo i sada: )
Da kruh ne bi bio blijed dodala sam mu kakao. Kad sam radila Mums ostala mi je mrvica smjese kokosovog brašna i kakaa u koju se uvaljaju kolačići. Namjeravala sam to potrošiti kada ću idući put raditi Mums, ali onda sam prilikom izrade ovog kruha u ormaru nabasala na vrećicu s tim ostacima kokosa i kakaa – stavila sam to na vagu i onda sam još dodala kokosa koliko je bilo potrebno da toga svega bude 150 g. I tako je moj kruh dobio preplanuli kakao izgled: )

Odličan je uz Nutellu:)))

Image and video hosting by TinyPic

2 jaja
300 ml mlijeka
1 čajna žlica arome vanilije
375 g brašna
2 čajne žlice praška za pecivo
2 čajne žlice cimeta
220 g šećera
150 g kokosa
75 g maslaca, otopljenog

Vilicom istucite jaja, mlijeko i aromu vanilije.

Brašno, prašak i cimet prosijajte u zdjelu pa dodajte šećer i kokos.

Suhoj smjesi polako dodavajte mokre sastojke i lagano izmiješajte kuhačom.

Kad se smjesa skoro spojila (ne sasvim), dodajte otopljeni (mlaki) maslac i lagano ga umiješajte da se smjesa poveže.

Smjesu ulijte u uski kalup obložen papirom za pečenje (papir namastite i pobrašnite).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 1 sat. Čačkalicom provjerite jeli kruh pečen (zapiknite čačkalicu, ako je čista i suha, kruh je pečen).

Kruh ostavite da se 5 min. hladi u kalupu, a onda ga istresite.



Trgajući kruh (recept s Coolinarike)

Ovaj kruh me oduševio još dok je bio topao, a najviše mi se sviđa što za degustaciju nije potreban nož: )

Image and video hosting by TinyPic

7 g suhog kvasca
1 čajna žlica šećera
(1 čajna žlica praška za pecivo - nije obavezno)
500 g brašna
1 i pol čajna žlica soli
2 žlice peršinovog lišća, sitno narezanog
2 žlice timijana
2 žlice vlasca, samo zeleni dio narezan
60 g tvrdog sira, naribanog
+
mlijeko za premaz

U posudu stavite kvasac, šećer i 125 ml mlake vode, promiješajte i ostavite da stoji 10ak min., tj. da nabubri.

U drugu posudu stavite prosijano brašno, sol, prašak za pecivo (ali nije obavezno, možete ga izostaviti), pripremljeni kvasac i 250 ml mlake vode pa zamijesite tijesto.
Tijesto ostavite na toplom da naraste.

Uzašlo tijesto narežite na 10 komada. Svaki komad lagano raširite rukama, kao svojevrsni disk. Te diskove slažite jedan na drugi lagano ih preklapajući, a između svakog stavite malo začinskog bilja i naribanog sira.

Usku duguljasti lim za kruh namastite.

Naslagane diskove polegnite u pripremljeni lim i ostavite da stoji još oko pola sata na toplom (pokriveni krpom).

Tijesto premažite mlijekom i stavite u pećnicu zagrijanu na 210 stupnjeva. Pecite oko pola sata, tj. da kruh dobiju boju.

Kruh nemojte rezati, nego ga trgajte: )))



Evo još nekih Brankinih recepta s Coolinarike.


Budući da obožavam krumpir, nisam mogla odoljeti i ne probati ovaj

Kremasti krumpir na Brankin način

Volim tu kombinaciju krumpira i mliječnih proizvoda, ja takav složenac obično radim odokativno, ali kako god ga radila i koliko god puta ga radila, uvijek me oduševi:)

Image and video hosting by TinyPic

1 kg krumpira
1 češanj češnjaka, protisnut
300 ml vrhnja za kuhanje
170 ml mlijeka
150 g tvrdog sira
sol, papar

Krumpir ogulite i narežite (ili naribajte) na sasvim tanke ploške.

Izmiješajte mlijeko, vrhnje i češnjak.

U posudu za pečenje slažite slojeve krumpira i svaki sloj prelijte pripremljenom mješavinom, svaki sloj posolite i popaprite.

Odozgo pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, pecite nešto više od sat vremena, tj. da krumpir omekša.

Provjerite vilicom jeli krumpir mekan: ako vilica lagano ulazi u njega, krumpir je pečen. Posipajte ga naribanim sirom i vratite u pećnicu (nepokriveno). Pojačajte temperaturu na 220 stupnjeva i pecite 15ak min. da se sir zapeče.

Pečeni krumpir ostavite da se hladi 20ak min., a onda ga režite na kocke i poslužite kao prilog.



I za kraj, konačno su stigle dunje!

I ja sam se počastila dunjama po Brankinom receptu za

Pečene dunje


Image and video hosting by TinyPic

2 dunje
sok 1 limuna
100 g smeđeg šećera
80 g maslaca

Dunje obrišite krpom, prepolovite ih i odstranite im tvrdu sredinu.

Vatrostalnu posudu nadebelo namažite maslacem.

Odvojite 4 žlice šećera i u svaku polovicu dunje, odakle je izdubljena tvrda sredina, stavite žlicu šećera i komadić maslaca.

Ostatak šećera posipajte po dnu vatrostalne posude i na to složite polovice dunja tako da prerezana strana bude okrenuta prema dolje.

Dunje prelijte sokom 1 limuna.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva i pecite oko 45 min. (tj. da dunje omekšaju).

Broj komentara: 9:

  1. Odličan izbor, sve izgleda jako ukusno! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. stvarno ti sve izgleda jako ukusno!!! Danish pastry je savrsen!

    OdgovoriIzbriši
  3. Stvarno je Dnish pastry savršena a i ovu pogaču sam i primjetila na njenom blogu. Sve je vrlo zanimljivo i vjerujem jako ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sve si napravila,za svaku pohvalu,hlebovi ti posebno idu od ruke!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. uh... sve izgleda prefino i prelepo... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Andrea - hvala:)

    Sweet Corner - hvala:) Danish je ovaj put dobro ispao:)

    Snježa - hvala:)

    Vera - da, baš sam s enešto bacila na kruhove:)))

    maslinka - hvala:)

    Vali - hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Evo i mene napokon,
    izmjenom izgleda bloga sam polovicu linkova pogubila pa tako i link za ovaj tvoj, onaj prvi je tamo, al ovaj ne,
    morat cu to popravit.
    Krasno si sve napravila i drago mi je da ti se svidjelo,
    varijacije u slatkom kruhu od kokosa su odlice :)
    Ne mora se uvijek strogo drzati recepta, vec se moze kombinirati sa omiljenim stvarima.
    Posebno mi je drago kada vidim da razliciti izbor isprobanih recepata, to mi je znak da stvarno ima za svaciji ukus po nesto.
    Svaka cast na trudu i opisu,
    hvala ti :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Branka - hvala tebi na inspiraciji. Tvoji recepti me uvijek oduševe, za svakoga ima ponešto:)

    OdgovoriIzbriši