Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

10. 09. 2009.

Nugat liker

Nije mi navika doma proizvoditi likere, ali eto, zalomilo se: ) Do sada sam radila nekakve likere od čokolade, kakaa i kave, ali oni nisu bili kremasti, bazirali su se na mlijeku i rumu/alkoholu. Viđala sam već recepte za kremaste likere koji se rade sa slatkim vrhnjem, ali zbog nezainteresiranosti nikad im se nisam posvetila. Nedavno sam prvi put radila kremasti liker od cappuccina, i toliko mi se svidio da sam po tom receptu odlučila napraviti i neke druge likere.
Zbog slatkog vrhnja ti likeri su tako fini i kremasti i, kako moja mama kaže: tako lijepo klize niz grlo:DDDDD

Imam nekakav recept za liker od nougata (tj. na hrv. nugata), koji se, dakle, radi od čistog nugata, a ne varijacija ne temu orašastih namaza. U tom receptu ne koristi se slatko vrhnje pa nije kremast, zato sam odlučila ovaj put napraviti liker od nugata po receptu za liker od cappuccina.

Postoji više vrsta nugata, način proizvodnje je različit, a time i sastojci. Osnovni sastojak je neki od mljevenih orašastih plodova uz dodatak šećera ili meda, te kakao praha i kakao maslaca. Kad se u nekom receptu za kolače koristi nugat, obično se misli na nugat od lješnjaka.

Nugat se koristi za pripremu slastica: namaza (npr. od lješnjaka), čokolada, kolača… I sam nugat prodaje se kao slastica, obično su smjesi dodani i cijeli orašasti plodovi.

Razni namazi na bazi orašastih plodova (najčešće od lješnjaka) koji se mogu kupiti u trgovinama, mogu sadržavati nugat, ali ne moraju, mogu jednostavno sadržavati npr. sitno mljevene lješnjake. A tzv. kakao namazi, koji su jeftiniji od nugat namaza, uglavnom ne sadrže ni nugat ni orašaste plodove.

Kupovni nugat ima sličnu konzistenciju kao i marcipan; nije kremast, nego je pomalo tvrd, ali može se rastopiti zagrijavanjem.
U Hrvatskoj se može kupiti nugat proizvođača Schwartau, 200 g košta oko 30 kuna; ne pada mi na pamet da to kupujem, recesija je:DDDD
I zato sam odlučila ne raditi liker od čistog nugata, nego od tzv. nugat namaza (iako ti namazi sadrže svakakve dodatke).

Naravno, potreban je kvalitetan nugat namaz, tj. namaz od orašastih plodova (a ne neki kakao pripravak).


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
300 g šećera
400 g slatkog vrhnja
2 vanilin šećera
2 jušne žlice kakaa
150 g namaza s lješnjacima (npr. Nutella)
250 ml (blagog ruma)

U lonac stavite šećer i 125 ml hladne vode i miješajući zagrijavajte na laganoj vatri da se šećer potpuno rastopi, a kad zakuha kuhajte na laganoj vatri 5-10 min.
Ja sam to kuhala oko 8 min.

Kuhani sirup maknite sa štednjaka (sirup se ne smije pretvoriti u karamel!).

U drugi lonac stavite neizmiksano slatko vrhnje i namaz pa miješajte na laganoj vatri da se namaz rastopi, kad zakuha, odmah ga maknite s vatre.

U posudu stavite vanilin šećer i kakao pa u tankom mlazu dodajte vruće slatko vrhnje, pritom snažno miješajte pjenjačom da dobijete glatku smjesu, pazite da se kakao ne zgruda. Ostavite da se hladi 15ak min.

Smjesu od slatkog vrhnja ulijte u mlaki šećerni sirup i dobro promiješajte. Smjesu procijedite kroz gusto cjedilo.
Ja to nisam radila jer je smjesa bila glatka, ali ako u njoj plivaju grudice kakaa možete ju procijediti.

Na kraju u smjesu umiješajte rum.
U receptu se navodi da je potrebno 250 ml blagog ruma. I ja sam imala nekakav blagi, iliti rum s malim udjelom alkohola, oko 40%. Meni je okus likera bio previše blag pa sam ja dodala više ruma.
Rum upotrijebite ovisno o tome koliko alkoholni okus želite.

Ostavite liker da se ohladi, a onda ga ulijte u boce i dobro zatvorite. Liker spremite u hladnjak, boce povremeno protresite (zbog taloga). U neotvorenim bocama liker može stajati oko 6 mjeseci, a kad se boca jednom otvori, liker treba potrošiti u roku 8 tjedana.
Od ove količine možete dobiti oko litru likera, ovisno o tome koliko ruma dodate.

Mi nemamo problema s skladištenjem i trajanjem tih likera, jer sve popijemo za par dana:DDDDDD


I, nakon degustacije, mogu reći da mi se ovaj liker jako sviđa, iako ne volim orašaste plodove. Inače volim ove namaze na bazi orašastih plodova, zato što su ti orašasti plodovi jako sitno samljeveni, pa ih ne osjetim, i obično prevladava "čokoladni" okus. Ali definitivno ne volim orašaste plodove u kolačima i to pogotovo ako su cijeli ili zdrobljeni; ako su jako sitno samljeveni, onda ih donekle toleriram.

Kao i svako dijete, uvijek sam se veselila kada bih od rođaka dobila čokoladu. Ali ne mogu opisati kako sam razočarana bila kad sam dobila čokoladu od lješnjaka. Ali darovanom konju ne gleda se u zube, pa bih (pod budnim okom svojih roditelja koji su strepili da ih ne osramotim) ja onda sa (kiselim) smiješkom zahvalno prihvatila tu čokoladu. Ako se radilo o čokoladi s mljevenim lješnjacima, onda ju definitivno nisam jela, to smo onda poklanjali dalje, djeci drugih rođaka:) A kad bih dobila čokoladu s cijelim lješnjacima, onda bih ju jela, s tim da je svaki lješnjak završio u smeću; i danas je tako.

Broj komentara: 6:

  1. kakve divne šalice imaš :)))

    a i sadržaj unutra je sigurno za 5 :)

    OdgovoriIzbriši
  2. bas mi se svidjaju sastojci, vjrejume da je fantastican!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sviđa mi se ovaj tvoj liker!

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš ti hvala za recept. Ja također nemam običaj praviti likere, a ne nalazim često ni na recepte. ovakva vrsta krem likera dobro dođe za kolače. Super je!

    OdgovoriIzbriši
  5. Shangri La Food - hvala:) To su nekakve stare čaše za rakiju. A tanjurići su od nekakvih prastarih šalica za kavu:))))))))
    I da liker je jako ukusan:)

    Sweet Corner - hvala:)

    maslinka - probaj:)))

    Snježa - hvala:)

    Cosmo - hvala:) I ja volim stavljati takve likere u kolače, baš sam nedavno radila tako nešto, čekam da se post sam napiše:)))) Ali čini mi se da neće biti ništa od toga, morat ću ga ja napisat:)))

    OdgovoriIzbriši