Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

23. 09. 2009.

Složenac od krumpira i pastrnjaka

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
1 kg krumpira
450 g pastrnjaka
1 veći crveni luk
3 češnja češnjaka
50 g maslaca (narezan na listiće)
125 g tvrdog sira (naribanog)
muškatni oraščić
sol, papar
300 ml mlijeka
300 ml vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja


Krumpir ogulite i narežite (naribajte) na tanke okrugle ploške.

Pastrnjak ogulite i očistite pa ga također narežite (naribajte) na tanke okrugle ploške.

Crveni luk oljuštite i narežite ga na tanke okrugle ploške.

Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte.


Posudu za pečenje namastite.

Na dno posude složite sloj krumpira, pastrnjaka i crvenog luka pa posipajte s malo češnjaka, par listića maslaca, dijelom naribanog sira, muškatnim oraščićem i dobro posolite i popaprite. Zatim složite idući sloj povrća… i tako redajte slojeve, svaki sloj povrća začinite navedenim dodacima.
Završite slojem krumpira.

Pomiješajte mlijeko s vrhnjem i prelijte po krumpiru, odozgo posipajte solju i paprom. Posudu prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, pecite oko 1 sat. Probajte je li krumpir pečen; pecite da krumpir omekša.

Kad je krumpir pečen, maknite foliju i odozgo posipajte preostali sir. Stavite u pećnicu na 10ak min. i pojačajte temperaturu da se sir zapeče.


Pečeni složenac ostavite da se hladi 15ak min., a onda ga poslužite.


Recept je iz Vegetarijanske kuharice, Roz Denny, Rijeka, Leo - Commerce, 1998.

Broj komentara: 6:

  1. ovo ne moze ne biti fino!!! odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Neobicna kombinacija, sjajno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sweet Corner - hvala:)

    emo_serpica - probaj:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Nikad nisam probala pastrnjak. Nisam ga čak nikad ni vidjela za kupiti. Gdje si ga ti nabavila? Voljela bi ga isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Andrea - pastrnjak sam po sebi baš i nije "neki doživljaj". Meni se ne sviđa, osim u ovakvim zapečenim kombinacijama s krumpirom, sirom i vrhnjem:))))
    Obično ga ljudi trpaju u juhe, i korijen i lišće (kao i mrkvu, peršin, i celer korjenaš)- a već sam pisala o svom stavu o juhama:)))))))
    Aromom pomalo podsjeća na peršin, a malo mu je i sličan. Moja mama ga ima posađenog u vrtu, ali vidim da ga ima na tržnicama i u trgovačkim centrima.

    OdgovoriIzbriši
  6. Andrea - možeš ga zaliti i bešamelom, pa zapeći, to svemu poboljša okus:))))))))))))

    OdgovoriIzbriši