Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

09. 09. 2009.

Torta od sira i maslina

Igra , koju je pokrenula Monsoon s bloga Dalmacija down under se nastavlja. U rujnu 2009. domaćica je Maslinka koja nam je za temu zadala masline i maslinovo ulje.

Moje nebuloze o maslinama

U mojoj obitelji maslinovo ulje se nikad ne koristi jer ga nitko ne voli. Ni ja ga ne volim i zato ga nikad ne koristim (a zato ga nikad ni ne kupujem).
Masline se također ne koriste u mojoj obitelji, moja mama i baka u životu nikad nisu stavljale masline u neko jelo. Kažu da su ih probale neka jela s maslinama, valjda u restoranima, na moru, ali nisu im se svidjela.
Međutim, zanimljivo mi je da se mojoj mami masline mogu podvaliti: ako ih sasvim sitno nasjeckam i stavim u nešto, onda ih pojede, jer ih nije svjesna. Ali ako negdje vidi cijelu maslinu, zaobilazi ju u širokom krugu.

Do svoje dvadesete godine ni ja nikad nisam koristila masline u pripremi jela. Moji susreti s maslinama bili su ograničeni na npr. masline na nekakvoj kupovnoj pizzi ili eventualno na neku zalutalu maslinu u nekom jelu koje sam naručila u restoranu.
Znala sam ja da se masline mogu kupiti u trgovini, ali u mojoj obitelji ta namirrnica nije kupljena niti jedan jedini put, pa ni ja nisam imala naviku to kupovati.
Ali jednom sam se odvažila i iz znatiželje sam kupila staklenku maslina. Ne mogu reći da su me oduševile, volim ih pojesti u pecivu/kruhu, ali ne mogu ih jesti same jer su mi preslane (zato ih perem). Općenito, ne obožavam ih, ali ne pravim frku, ako se na mojem tanjuru nađe koja maslina.

Nakon mojih nebuloza o maslinama, slijede moje nebuloze o cheesecakeu (i jedne i druge nebuloze imaju veze s receptom, ali smijete ovo preskočiti:)

Obožavam gotovo sve vrste sira! Ali isključivo u slanim kombinacijama.
Nikad mi nije bio jasan sir u slatkim kolačima. Još prije više od 20 godina u američkim filmovima čula sam za nešto što se zove Cheesecake; vidjela sam da je to većinom okrugli, pečeni slatki kolač od sira i uopće me nije fascinirao. A ne znam ni je li ikoga u Hrvatskoj to uopće fasciniralo prije 20 godina; je li tko tada u ovim krajevima radio tako nešto? Nitko od moje obitelji, prijatelja, rodbine, poznanika itd. nije u ono vrijeme radio takve kolače.
Ali zadnji par godina Hrvatsku je zahvatio (američki) Cheesecake-boom. Naravno, nisam ni ja odoljela, iako dobro znam da ne volim sir u slatkoj varijanti; ne volim ni pečenu sirnu smjesu, a ne volim ni one neke kremice od sira, npr. kremu za Tiramisu ili ono neko čudo koje se zove Parfe od sira.
Pojam «američki cheesecake» koji se rado koristi u hrvatskom jeziku valjda bi trebao skrenuti pozornost na to da se obično radi o kolaču od pečene sirne smjese, a ne o nekakvoj sirovoj kremi od sira kakve se obično trpaju u voćne torte. Iako, mogu se naći i cheesecakeovi u kojima se sirna smjesa ne peče, nego se priprema sirova krema od sira.

Budući da su ti pečeni cheesecakeovi postali tako popularni i ja sam isprobala 4-5 receptića na temu pečenih, slatkih sirnih smjesa, i ti kolači nisu bili nejestivi, ipak, daleko je to od kolača kakvi se meni sviđaju. Posljednjih godina poznanici (zapravo poznanice: ) su me često tražili recepte za takve kolače pa su i na moj prvi blog zalutala, čini mi se, tri recepta na temu pečenih sirnih kolača. I oni koji vole takve kolače bili su oduševljeni kad su isprobali recepte koje sam im dala (ne znam, možda su lagali?).
Od tih slatkih pečenih sirnih smjesa koje sam isprobala najviše mi se svidjela ona kojoj se dodaje prašak za puding od čokolade i kakao, pa iako se na kraju osjeti da je to pečeni kolač od sira, sviđa mi se čokoladni okus (čokolada svemu popravi okus: )))))

Imala sam u planu isprobati još par recepata na temu takvih cheesecakeova, možda bi se i meni koji jako svidio, ali ne uspijevam se natjerati na to. Više od godinu dana nisam radila slatke kolače sa sirom; izuzev slatkih sirnih savijača od vučenog tijesta (tzv. «slatkih bureka»:DDDDDDD) koje su u mojoj obitelji nezaobilazne.

Ipak, ima jedan cheesecake koji mi se sviđa. I to slani cheesecake.
Ovaj recept iskopala sam jednom negdje na Internetu i odmah mi se svidio. A budući da sadrži masline, odgovara ovomjesečnoj temi igre «Ajme koliko nas je».

U originalnom receptu upotrebljavaju se zelene masline, ali možete koristiti i crne, ili ih možete kombinirati… Ovaj put koristila sam zelene masline punjene paprikom.
Ovisno o tome koliko je slana otopina u kojoj su masline, bilo bi dobro oprati ih, jer se može dogoditi da torta bude previše slana.
Ja masline uglavnom koristim u pripremi kruha i peciva i u tim kombinacijama mi nikad nisu preslane i ne perem ih. Ali u nekim ovakvim kombinacijama, koje nisu "kruhaste", meni su masline definitivno previše slane i zato ih obavezno perem.
Ne dodajem ni sol, jer su i masline i parmezan slani.

Torta od sira i maslina

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
450 g sira Ricotte
4 jaja
50 g naribanog parmezana
200 g otkoštićenih maslina (zelenih/crnih/punjenih)
papar
+
oko 1 žlica krušnih mrvica
(maslinovo) ulje


Okrugli kalup za tortu (promjera 20-22 cm) namastite (maslinovim) uljem pa po dnu i stranicama posipajte krušne mrvice.

Jaja i Ricottu izmiksajte u glatku smjesu. Dodajte parmezan i masline, lagano ih umiješajte.
Začinite paprom.

Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva. Tortu pecite oko sat vremena (ovisno o raspoloženju vaše pećnice).
Za vrijeme pečenja torta će praktički udvostručiti svoju visinu, ali na kraju će se spustiti.

Pečenu tortu ostavite da se 15ak min. hladi u kalupu, a onda ju istresite na tanjur (strana koja je za vrijeme pečenja bila gore sada treba biti dolje).

Tortu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Prije posluživanja tortu, po želji, ukrasite ružicama od krem sira, ukrasima od paprike, posipajte ju ribanim parmezanom…

Tortu možete poslužiti uz svježe povrće, domaći kruh, sirne namaze/umake… Poslužite ju kao predjelo, ili kao prilog glavnom jelu ili kao lagani međuobrok…

Image and video hosting by TinyPic

Prilikom pečenja torte, umjesto malsina, možete koristiti neko blanširano povrće.



Broj komentara: 8:

  1. Vidiš ja nikad nisam jela slani cheesecake, ali slatki obožavam. Inače kod nas se jeo sir u slatkom kombinacijama ali puno prije ove sve opće amerikanizacije. Baka je često radila štrudlu sa sirom (slatku), pa onda su tu prhke pite sa sirom, a da ne govorim o najjednosavnije mogućem desertu: pošećerni sir i vrhnje s placa (to moj dragi dan danas obožava) :)
    Kako mi volim masline i maslinovo ulje i baš ih konzumiramo u velikim količinama ovo mi zvuči kao nešto što bi nam se jako svidjelo. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super post... iskustva sa maslina su nam u pocetku ista :) a sto se tice kolaca sa sirom nikada kao mala ih nisam jela... kod nas se sir jednostavno nije koristio u slatkim varijantama...
    ova tortica zvuci super i sigurno cu je isprobati...
    i da... HVALA NA UCESCU U IGRICI :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nikad nisam jela slani cheesecake, ali zašto ne probati? Inače obožavam masline i maslinovo ulje jer me njihov miris asocira na hranu iz djetinjstva.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobar post, pogotovo mi se svidjaju tvoji uvodi u svaki recept. Ja, naprotiv, obozavam i maslinke i maslinovo ulje(kao devojcici davali su mi ga za jacanje - "supala" ga, umakala hleb i tako ga jela) sto, naravno, danas ne bih mogla ni u ludilu :)A o ljubavi prema siru da i ne govorim! Tako da ovaj recept smatram "usvojenim" bez dileme!

    OdgovoriIzbriši
  5. Andrea - i kod mene se vječito radi slatka štrudla od sira (koju ja nikad nisam voljela), ali ove "torte" od pečene sirne smjese u mojoj obitelji nikad se nisu radile.
    Meni se sviđa ova slana varijanta cheesecakea:)

    maslinka - probaj pa javi kako ti se sviđa:)
    Hvala tebi što si izabrala ovu temu, bez zadane teme, ova torta vjerojatno ne bi ubrzo došla na red, već dugo ju nisam radila, a ionako sam stalno u zaostatku s unošenjem isprobanih recepata na blog.

    jubistacha - probaj:) Meni se slatka varijanta uopće ne sviđa, ali zato slanu obožavam:)
    Odgoj igra veliku ulogu u tome što volimo ili ne. Kod nas, u tipičnoj obitelji "zadrtih" kontinentalaca, masline nikad nisu bile zastupljene u prehrani, pa ih ni ja dugo nisam upotrebljavala, ali nekako sam se navikla na njih:)

    OdgovoriIzbriši
  6. emo_serpica - drago mi je da ti se sviđaju moji uvodi u recepte:) iako se svode na objašnjavanje što ja volim ili ne volim; razvila sam svoj nebulozni stil:))) Već su mnogi primijetili da o ovakvim nebitnim temama mogu raspredati u tančine:)))))
    Dobro je što si još u djetinjstvu navikla na masline, kod mene je, eto, situacija posve drugačija.
    Ali sir sam uvijek voljela:) on je u prehrani moje obitelji bio zastupljen u velikim količinam (iako, svi su više voljeli slatka jela, a ja slana:)))))

    OdgovoriIzbriši
  7. volim sir i masline i maslinovo ulje, volim i slatko i slano i vjerujem da bi mi se ovo svidjelo, odlican recept!

    OdgovoriIzbriši