Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

14. 09. 2009.

Torta s ružama od jabuka

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Namjeravala sam napraviti ovakvu tortu još u proljeće, kada sam na Coolinariki vidjela alekinu Jabuke i vino tortu s arminim Ružama od jabuka.
Ali onda nisam imala jabuka, i tako sam to odgađala i u međuvremenu sam zaboravila na to. Ipak, dolaskom jeseni ponovno sam se sjetila tog recepta. Jabuke u vrtu nisu još zrele, ali mene to ne sprječava, iako uopće ne volim jabuke. Nemam običaj raditi kolače s jabukama, jer ih ne volim jesti, jedino što se u mojoj obitelji radi praktički svaki mjesec je štrudla od vučenih kora s jabukama.

Dodatak: Nakon ove torte radila sam i Kolač s ružama od jabuka.


Dakle, što se torte tiče, nisam ju radila prema alekinom receptu. Kad radim tortu «za po doma» obično mi se neda raditi «komplicirane» torte koje ja ne volim jesti, a ove s jabukama definitivno spadaju u tu vrstu: cilj mi je bio da budem što brže gotova (ipak se radi samo o običnim jabukama). Zato sam odlučila napraviti jednostavni biskvit, skuhati jabuke i povezati to pudingom, i gotovo!
Ruže sam radila dan ranije, zanimalo je hoću li ih uspjeti napraviti, da nisu uspjele, idući dan sigurno ne bih radila ovu tortu.


Radila sam ruže u četiri boje. Za svaku boju kuhala sam pola mjere iz originalnog recepta: 175 g šećera, 400 ml vode + sok 1 limuna i nešto za bojanje.

U originalnom receptu potrebne su žute i crvene jabuke i onda se sve jabuke ne moraju guliti, ruže mogu imati «rub» od crvene ili žute kore. Moje jabuke još nisu zrele i uglavnom su zeleno-crveno, pa sam ja sve jabuke ogulila. I da, budući da sam imala pomiješane svakakve domaće jabuke, nisu sve bile iste veličine; ima sitnih, ima krupnih, pa sam ja odokativno raspoređivala narezane ploške jabuka u sirup (tako su negdje završile tri sitne jabuke, a negdje jedna ogromna).
Jabuke nisam rezala na kolute, nego sam ih prepolovila po visini i onda sam ih izdubila. Iscijedila sam 2 limuna i pomiješala sok s malo hladne vode i u to sam odmah (!) stavljala te polovice jabuka da ne pocrne.

Ja i inače pomiješam limunov sok s vodom i onda u to umačem voće da ne bi pocrnilo; ona varijanta s direktnim kapanjem svakog pojedinog komadića voća limunovim sokom je meni prekomplicirana (ili sam previše lijena).


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


A onda, kad sam skuhala sirup, jabuke sam na dasci rezala nožem na tanke polukrugove i odmah (!) ih stavljala u vrući sirup (da ne stignu pocrniti).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Važno je da su jabuke tanko narezane, onda u vrućem sirupu omekšaju i kasnije se daju savijati i ljepljive su. Ako se debelo narezane, onda se baš ne daju savijati, ravnaju se i vraćaju u prvobitni položaj i nisu baš ljepljive.

Ukratko ću prepričati kakva "bojila" sam upotrijebila, inače sam sve radila kao i u originalnom receptu (samo nisam rezala jabuke na kolutove).

Bijele ruže

Image and video hosting by TinyPic
- u lonac stavite 400 ml vode i 175 g šećera, miješajte da se šećer rastopi, kad zakuha, kratko prokuhajte (ja sam to kuhala oko 5 min.; smjesa nije gusta, nego je lagano sirupasta)
- maknite s vatre i dodajte sok 1 limuna, prelijte u zdjelu, pokrijte papirom za pečenje i ostavite da se malo ohladi
- u vrući sirup dodajte narezane jabuke, pokrijte papirom i ostavite da se ohladi


Svijetloružičaste ruže

Image and video hosting by TinyPic
- u loncu pomiješajte 350 ml sirupa od borovnice (sok za slaganje s vodom) s 50 ml vode i 175 g šećera, miješajte; kad zakuha kratko prokuhajte
- maknite s vatre i dodajte sok 1 limuna, prelijte u zdjelu, pokrijte papirom za pečenje i ostavite da se malo ohladi
- u vruće dodajte narezane jabuke, pokrijte papirom i ostavite da se ohladi


Narančaste ruže

Image and video hosting by TinyPic
- u loncu pomiješajte 400 vode, 175 g šećera, pola čajne žlice kurkume i 1 jušnu žlicu ekstrakta jagode; kad zakuha kratko prokuhajte
- maknite s vatre i dodajte sok 1 limuna, prelijte u zdjelu, pokrijte papirom za pečenje i ostavite da se malo ohladi
- u vruće dodajte narezane jabuke, pokrijte papirom i ostavite da se ohladi

Kurkuma je začin (žute boje), uglavnom se dodaje jelima npr. indijske kuhinje i to u kombinaciji s 10ak drugih začina pa onda se oni međusobno nadopunjuju (ja nisam osjetila okus kurkume u ovim jabukama).


Tamnoružičaste ruže

Image and video hosting by TinyPic
- u lonac stavite 400 ml vode, 175 g šećera, na vrhu noža crvene prehrambene boje u prahu i oko 15 ml (1 bočicu) arome jagode; kratko prokuhajte
Imam bočice s aromom od 15 ml, nisam stavila baš punu bočicu jer sam jednu žlicu te arome stavila u smjesu za narančaste ruže.
- maknite s vatre i dodajte sok 1 limuna, prelijte u zdjelu, pokrijte papirom za pečenje i ostavite da se malo ohladi
- u vruće dodajte narezane jabuke, pokrijte papirom i ostavite da se ohladi

Za ruže, ukupno sam potrošila 700 g šećera, 1600 ml vode, 4 limuna + 2 limuna koja sam iscijedila u vodu u koju sam močila jabuke da ne pocrne. A jabuka je bilo svakakvih, sitnih, krupnih, na kraju ne znam ni koliko sam ih točno upotrijebila.


Kad se sirup s jabukama ohladio, izvadite narezane ploške jabuka i ocijedite ih.

A onda na posao: motajte ploške jabuka, jednu oko druge, da napravite ružu. Izgled ruže ovisi o vašoj mašti, kreativnosti, talentiranosti, strpljivosti, sposobnosti, debljini i raspoloženju ploški jabuka…

Sve moje ruže su unikat! :DDDDDDDDDD
Od mojih ruža, ne postoje dvije iste: jer nisam u stanju napraviti dvije potpuno iste ruže; neke više sliče ružama, a neke manje.

Činilo mi se zgodno da napravljene ruže stavljam u minijaturne kalupe za muffine. Ali nekoliko ruža stavila sam i na pladanj obložen papirom za pečenje i nije bilo nikakvih problema: nisam primijetila da su se ruže na pladnju raširile ili deformirale.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Od jedne jabuke srednje veličine mogu se napraviti oko 3 ruže, ovisno o tome kako velike ruže radite.

Namjeravala sam ruže preko noći staviti u hladnjak, ali nije bilo mjesta, pa su ruže provele hladnu rujansku noć na balkonu, pokrivene papirom za pečenje (kako se tijekom noći za njih ne bi zalijepila puzeća, plazeća, leteća, skakučuća i sva druga gamad).

Sutradan su ruže bile čvršće na dodir i bile su manje ljepljive.

Moram spomenuti da su mi prsti bili kričavo ružičasti: zafarbali su se dok sam radila tamnoružičaste ruže. To se dva dana nije dalo oprati (dobro da je bio vikend). Probala sam ruke prati sapunom, deterdžentom za suđe, deterdžentom za veš, netko mi je rekao da probam s limunovim sokom - ali od svega toga ništa. Zaključila sam da će se to isprati samo uzastopnim pranjem ruku. Inače kad perem suđe, uvijek navučem rukavice jer imam osjetljivu kožu, ali zadnja dva dana sve sam prala bez rukavica i boja s prstiju se konačno isprala:)
:(ali moji osjetljivi nokti su se razlistali i koža na rukama mi je sva ispucana:(
Razmišljala sam da stavim rukavice dok radim ruže, ali to mi je nespretno. Inače koristim rukavice kad na tortu stavljam čokoladne ukrase - da na čokoladi ne bi ostali moji otisci prstiju :)))))))))


A ovo je recept za biskvit, nadjev i žele…

Biskvit
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna

Nadjev
850 g jabuka
3 žlice iscijeđenog limunovog soka
3-4 žlice šećera
300 ml soka od jabuke (iz tetrapaka) ili vode
1 prašak za puding od vanilije

Žele
650 ml tekućine (sok od jabuke ili bijelo vino ili svijetli šećerni sirup od farbanja jabuka)
šećer po potrebi
20 g želatine


Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg, postupno dodavajte šećer i miksajte da se šećer rastopi. Dodajte i jedan po jedan žumanjak naizmjence s brašnom.

Kalup za tortu (promjera 24 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite, ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 10ak min.

Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Za nadjev, u lonac stavite 250 ml soka od jabuke ili vodu, limunov sok i 1-2 žlice šećera. Ogulite i očistite jabuke. Narežite ih na kocke i brzo ih stavljajte u lonac s pripremljenom tekućinom da ne pocrne.
(Ja obično dio jabuka režem na manje kocke i one se manje-više raskaše za vrijeme kuhanja; a dio jabuka režem na veće kocke pa tijekom kuhanja ostaju relativno cijele).
Uključite štednjak i kuhajte jabuke 3-5 min. (da omekšaju). Možete dodati još šećera, ovisno o tome koliko su jabuke slatke.

Ako nemate sok od jabuke, možete upotrijebiti vodu, tijekom kuhanja, jabuke će dati dovoljno arome toj vodi.
Ja sam sačuvala onu vodu s limunom u koju sam prethodni dan umakala polovice jabuka da ne pocrne i u njoj sam kuhala nadjev (nisam ponovno dodavala limunov sok).

U 50 ml soka ili vode dodajte 1 žlicu šećera i puding pa ga dodajte omekšalim jabukama. Kad zakuha, kuhajte 1 min. pa maknite s vatre i ostavite da se hladi par minuta.


Budući da je biskvit lagan, gotovu tortu nije preporučljivo premještati na drugi tanjur (a i žele bi mogao popucati tijekom seljakanja) i najbolje je obruč za tortu staviti na tanjur na kojem namjeravate poslužiti tortu (dakle, upotrijebiti samo obruč, a ne originalni pladanj od obruča).

Rubove obruča možete obložiti papirom za pečenje.

U pripremljeni obruč stavite ohlađeni biskvit i natopite ga s nekoliko žlica soka od jabuka (iz tetrapaka) ili vodom pomiješanom s malo limunovog soka.

Na biskvit namažite topli nadjev, odozgo zagladite, ostavite da se hladi.

Kad se nadjev napola ohladio (odozgo se stvrdnuo, a u sredini ja mlak) na njega lagano utisnite pripremljene ruže.
Image and video hosting by TinyPic

Tortu stavite u hladnjak da se nadjev potpuno ohladi i stvrdne.


Sačuvala sam svijetli sirup koji je služio za farbanje bijelih ruža. Imao je okus po jabukama i limunu pa mi se činilo zgodno da ga upotrijebim za žele (sirupe u boji nisam sačuvala).

Nisam bila sigurna koliko želea će mi trebati, pa sam odlučila napraviti više. Količina potrebnog želea ovisi o veličini kalupa, veličini ruža, te o tome koliko ruža ima, tj. koliko su gusto poredane jedna do druge.

Tom svijetlom sirupu dodala sam šećer (jer je zbog limunovog soka bio kiseo). Upotrijebila sam šećer u prahu jer se on rastopi u trenu (kad ga dodate tekućini, miješajte pjenjačom da se ne zgruda, dobro je prethodno ga rastopiti u manjoj količini tekućine pa ga onda pomiješati sa svom tekućinom).
Ako koristite kristal šećer, kasnije je potrebno zagrijavati tekućinu na laganoj temperaturi i miješati ju da se šećer rastopi.

Sačuvanom sirupu dodala sam još i vodu pa sam imala 650 ml tekućine.
Možete koristiti i vino, ili sok iz tetrapaka…

Želatinu prelijte hladnom vodom i ostaviti da nabubri.

Zakuhajte 650 ml tekućine (ako ste dodali kristal šećer, miješajte na niskoj temperaturi da se šećer rastopi), pa maknite s vatre i dodajte nabubrenu želatinu, miješajte da se rastopi.

Smjesu ostavite na hladnom da se lagano počne zgušnjavati, ali nemojte ju ostaviti predugo jer će se potpuno stvrdnuti.

Pomoću žlice pažljivo prelijte dio želea po torti. Tortu stavite u hladnjak da se taj sloj želea stvrdne. Ovisno o tome kakav obruč za torte imate, dio želea mogao bi na donjoj strani kapati van. I meni se to dogodilo pa sam tortu stavila u hladnjak. A taj žele koji je iscurio, pokupila sam žlicom kad se stvrdnuo.

Dok se taj dio želea na torti stvrdnjava u hladnjaku, ostatak želea ostavite na sobnoj temperaturi jer bi se na hladnom mogao previše stvrdnuti.

Kad se prvi sloj želea na torti stvrdne, tortu prelijte ostatkom želea i stavite ju u hladnjak.

Imala sam dovoljno želea, ostale su mi oko 2-3 žlice i još toliko ga je iscurilo iz obruča.

Image and video hosting by TinyPic

Kad se žele potpuno stvrdne, tanku oštricu noža umočite u vruću vodu i onda njome odvojite tortu od kalupa i maknite ga.
Ako ste koristili papir za pečenje, pažljivo ga odlijepite.

Po želji, ukrasite rub torte.

Budući da je to, kako ja kažem, samo torta od jabuka, nisam se pretrgla od ukrašavanja: nisam ničim premazala rub torte, mogla sam izmiksati šlag, ali eto… nije mi se dalo.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


I na kraju cijele priče, još mi netko digne tlak ustvrdivši da su ruže tvrde, sirove, da ih treba žvakati (!) i da zato nisu fine za jelo. Najbolje bi bilo da svu hranu jedemo samljeveno u kašu, ko´ bebe, onda uopće ne bi morali žvakati, ne bi trebali ni imati zube! Na neke komentare koje sam čula, uopće neću reagirati.
Ja ne volim jabuke, ali probala sam tortu i tim ružama od jabuka ništa ne fali. Čak niti nemaju čudan okus po dodacima koje sam dodavala da bi ih pofarbala (bila sam uvjerena da će imati okus npr. po jagodama i borovnicama; međutim, osjeća se blagi miris, ali ne i okus tih dodataka).
Naravno, jabuke nisu potpuno mekane jer nisu kuhane, samo su se močile u sirupu, i zato ruže od jabuka otprilike imaju konzistenciju kao svježe, sirove jabuke.

Eto, napravila sam tortu, i ja sam zadovoljna i mirna, unatoč komentarima.

Broj komentara: 28:

  1. Kako odlično izgleda,sve pohvale i čestitke za uložen trud!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasna je i svaka ti čast kada ti se da raditi ovakve stvari.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidjela sam na coolki i mogu ti reci tvoje su isto tako lijepe!!! Svaka cast, ja se jos nisam odvazila:)

    OdgovoriIzbriši
  4. svaka cast. meni je to prekomplicirano i nikad nisam pokusala. mozda se i odvazim kad vidim kod tebe i kod alek kako lijepo izgledaju.:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo! Svaka cast - tako divno izgleda, pravi ruzicnjak.

    OdgovoriIzbriši
  6. Torta izgleda prekrasno, a tebi bome svaka čast na strpljenju

    OdgovoriIzbriši
  7. Prelepo, prelepo , prelepo. Ovde je bilo bogami dosta posla.

    OdgovoriIzbriši
  8. Vau, ruže izgedaju perfektno. Svaka čast na trudu, ova torta izgleda izvanredno. Ako ovakvu tortu radiš za po doma, šta se onda radi za van ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Nada - hvala:)

    Snježa - :)

    melrose - probaj:)

    snjezana - hvala:) Probaj i ti:)

    emo_serpica - hvala:)

    nena - hvala:)

    ROTKVICA - ima dosta posla, ali nije previše strašno:)

    jubistacha - hvala:) Kad radim tortu "za van" onda smislim nešto još kompliciranije:))))))

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam ovo videla na Coolinarki, zato sada ne mogu da dignem donju vilicu vec pet minuta od cuda u kom sam se nasla :)))
    Torta izgleda nestvarno, kao da nije sa ove planete :) Vidim da ima puno posla ali da je u principu sve stvar strpljenja, a po sastavu mi se bas dopada, i mislim da cu je uvrstiti na "isprobati" listu! Hvala puno na ovako detaljnim objasnjenjima, kao i uvek!

    Pozdravi!
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  11. wow, svaka cast!!! predivno si ju napravila, apsolutno ne zaostaje za originalom! prelijepa je!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ajme ... ma stvarno svaka ti čast.. nemam teksta.. ma svaka ti čast još jednom

    OdgovoriIzbriši
  13. Wow, podsetilo me je na one ukranse staklene kugle. Jos uvek se nisam usudila da pokusam, a apsolutno sam fascinirana svaki put kada vidim da je neko uspeo da napravi.
    Trebalo se za ovo potruditi.

    OdgovoriIzbriši
  14. mamajac - hvala, drago mi je da ti se sviđa. Izrada ruža nije sama po sebi komplicirana, malo je komplicirano kad se ruže rade u više boja pa za svaku treba kuhati drugi sirup. Da su sve ruže iste boje, bilo bi jednostavnije. A ova moja "torta" sama po sebi nije komplicirana, to sam napravila da što prije budem gotova:)
    Probaj:)

    Sweet Corner - hvala:)

    Shangri La Food - hvala ti:)

    Ljilja - hvala:) Pokušaj, nije jako komplicirano, samo treba imati strpljenja:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Sanela, ovo je prekrasno. Svak čast na uloženom trudu i pedantnosti. :)

    Inače u vezi tvog komentara s postovima na mom blogu. Pokušala sam otvoriti svoje postove iz Mozilla, Chroma i Explorer i nisam naišla na taj problem. Ne znam zašto ti otvara Twitter, pogotovo zato jer ja nemam sadržaj na njemu niti sam registrirana tamo. :( Stvarno mi je žao što ti se javlja taj problem i što ti otežava čitanje i pregledavanje postova! :(

    OdgovoriIzbriši
  16. Andrea - hvala:)
    Nema problema. Nije to strašno, samo zatvorim taj Twitterov prozor i kad drugi put kliknem, otvori se tvoj post:)

    OdgovoriIzbriši
  17. ijaoooo, ne vjerujem da ću se usuditi raditi nešto ovakvo, to je za mene prezahtjevno! ali dolazit ću gledati tu slike i mljackati na tvoju torticu, šmrc...

    OdgovoriIzbriši
  18. lucky - hvala:) Samo ti dođi i uživaj gledajući:))) Jednom je liječnik mojoj mami savjetovao da uživa u hrani gledajući ju. Moš´ mislit kako je to kod moje mame funkcionoralo:)))

    OdgovoriIzbriši
  19. prelijepo izgleda! pravo umjetnicko djelo, jako jako lijepo :).
    pozdrav od kolegice "kuharice" :)

    OdgovoriIzbriši
  20. WOOOOOOOOOOOOOWWWWWWWW.....!!!!!!
    Svaka Cast!!!!...pozzzz

    OdgovoriIzbriši
  21. Keti - hvala, drago mi je da ti se sviđa:)

    OdgovoriIzbriši
  22. Torta je prekrasna, i poslužila mi je kao inspiracija da napravim takvu sestri za rođendan. Svi su bili oduševljeni,a i ja sam ponosna sama na sebe kako mi je uspjela. Hvala na detaljnom opisu. Bdw, crvenu boju s prstiju sam skinula mlijekom za skidanje šminke (dobro se "nasafta" mlijekom i opere vodom i sapunom), jedino su nokti bili mali problem (ali uvijek postoji crveni lak za nokte).

    OdgovoriIzbriši
  23. Anonimno;
    Drago mi je da se svima svidjela. Izrada baš i nije nešto komlicirana, nego je relativno dugotrajna i nadasve pipkava.
    Hvala za tip s mlijekom, nisma se toga sjetial. Probat ću:)

    OdgovoriIzbriši
  24. Sanela draga, fantazija od torte, jednostavno sam zanemela kad sam je ugledala, hvala mila na detaljnom opisu, za ovo stvarno treba i strpljenja i veštine... moraću da pokušam, ako uspe, javljam... hehe :)))

    OdgovoriIzbriši
  25. jacamaca;
    hvala.
    Probaj, nije "komplicirano", da se napraviti, ali je poprilično pipkavo:( treba imati strpljenja.

    OdgovoriIzbriši
  26. najljepša hvala na detaljnim uputama za izradu ruža
    zahvaljujući njima uspjela sam napraviti ukrase od ruža
    i sama sam se iznenadila kako to prekrasno izgleda i u mojoj izvedbi
    hvala još jednom

    OdgovoriIzbriši
  27. Prelijepo izgleda i nadam se da ce moja bar pola izgledati dobro kao sto je vasa.

    :)

    OdgovoriIzbriši