Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

16. 09. 2009.

Zepečene rolice od tikvica i leće

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
2-3 uske tikvice (duge 15-20 cm)

Nadjev
200 g crvene leće
1 jaje
1 žlica ulja
1 žlica naribanog parmezana
1-2 žlice krušnih mrvica
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
100 g pomiješane crvene, zelene i žute paprike
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar

Preljev
oko 100 ml mlijeka
200 ml kiselog vrhnja
1 jaje
1 čajna žlica gustina
3 žlice naribanog parmezana
sol, papar


Dan ranije crvenu leću isperite pod mlazom hladne vode i ostavite ju namočenu u hladnu vodu preko noći.
Sutradan ju ocijedite i sameljite u multipraktiku (ili štapnim mikserom) da dobijete potpuno glatku smjesu.

Crvenu leću u ovom slučaju nije potrebno kuhati. Ako koristite neku drugu vrstu leće, skuhajte ju i onda ju usitnite itd.

Obje vrste luka oljuštite i sitno nasjeckajte, kratko ih popržite na maslacu. Dodajte sitno narezano papriku i kratko popržite da paprika omekša.

Glatkoj smjesi od leće dodajte jaje, ulje i parmezan pa sve još jednom smiksajte u multipraktiku. Dodajte 1 žlicu krušnih mrvica (po potrebi kasnije dodajte ostatak), peršinovo lišće i izdinstano povrće pa promiješajte žlicom. Začinite solju i paprom.
Trebate dobiti mazivu smjesu koja nije jako suha, ali niti rijetka (dodavanje krušnih mrvica ovisi o tome koliko dobro je leća ocijeđena, a i tome koliko je jaje veliko).

Ako imate mlade tikvice, ne trebate ih guliti (ja sam svoje ovaj put gulila, jer su već stare). Tikvice operite i po dužini ih narežite na tanke ploške (oko 3-4 mm bilo bi idealno, ali moje su oko 5 mm).

U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte tikvice (ne treba sve odjednom, ovisno o veličini lonca) pa ih kuhajte oko 2 min., nemojte ih raskuhati.

Kuhane ploške tikvica odmah stavite u zdjelu s hladnom vodom i ostavite da se ohlade.

Ohlađene ploške slažite na ubrus da se ocijede i malo ih prebrišite.

Ako vam je nakon rezanja tikvica na duge ploške, ostalo manjih, neiskorištenih komada, možete ih narezati na ploškice i sasvim kratko prokuhati (ili kratko popržiti s paprikama) i onda umiješati u nadjev od leće.

Na svaku plošku tikvice razmažite oko 1 žlicu nadjeva (ja to sve radim prstima:)
Počevši od jednog užeg kraja narolajte ploške tikvica i okomito ih slažite u namaštenu posudu za pečenje: rolice naslanjajte uz rub posude i jedne na druge da se ne bi razmatale (gusto ih redajte jedne do drugih da između njih nema prostora).

Količina potrebnih tikvica ovisi o tome koliko debele ploške režete, pa koliko su ploške dugačke, pa koliko nadjeva stavljate na njih…

Za preljev, umutite jaje s mlijekom i vrhnjem, dodajte gustin i sir, pikantno začinite solju i paprom. Preljev žlicom ulijevajte između rolica, malo iz razmičite.

Preljev zbog estetskih razloga ne bi smio prekriti tikvice: moraju se vidjeti zapečene rolice; pa ne morate potrošiti sav preljev (to ovisi o tome koliko rolica imate, a i veličini posude u kojoj to pečete).
Ako vam estetika nije neki bitan faktor u životu, onda sav preljev nalijte na tikvice – tako ja obično radim, ali ovaj put sam sa potrudila napraviti to kako treba: )

Rolice pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 min., pred kraj možete pojačati temperaturu i po potrebi uključiti funkciju «gornji grijač» da se jelo jače zapeče odozgo.

Rolice ostavite da se hlade 10ak min., a onda ih poslužite.

3 komentara:

  1. Crvenu leću jako volim, posebno mi je draga jer zahtjeva kreće kuhanje od ostalih srodnika. Tikvice su mi jedno od najdražih povrća uopće, tako da je ovaj recept baš po mom guštu. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kao Andrea, i ja volim tikvice i sočivo, tako da mi recept paše, po mom je ukusu! Spremaću ga vrlo skoro, samo da nabavim crvenu leću (pošto se nešto teže nalazi u prodaji od uobičajene leće...)Dobar predlog za ručak! I dekorativno izgleda. Hvala na predlogu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Andrea - drago mi je da ti se sviđa:) Nisam baš neki ljubitelj leće, ali kad ju pripremam, onda upotrebljavam kuhanu, jer ju ne treba dugo kuhati, a u ovakvim kombinacijama ne treba ju uopće kuhati:)

    emo_serpica - hvala:) Probaj, pa javi kako ti se sviđa:)

    OdgovoriIzbriši