Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

26. 12. 2009.

Čestitka, Djed Božićnjak, borići, jelkice i košarice

Čestitka
Svima želim sve najbolje povodom božićnih i novogodišnjih blagdana. I zahvaljujem na čestitkama koje ste mi uputili putem, maila, komentara, SMS-a, HP-a, …

: )


Vidim da zadnjih tjedana na sve kulinarske stranice svi marljivo unose recepte za razne sitno-suhe kolače. Znam da je sada sezona toga i ja sam se toga napekla (zbog tih «tradicijskih» razloga). Ali već sam masu puta spomenula da niti volim jesti, a niti pripremati te suho-sitne kolače i nikako se ne uspijevam natjerati da te neke receptiće unesem na blog. Kolači koje sam radila po tim receptima su uspjeli, tim kolačićima ništa nije falilo, ali budući da ne volim takve kolače, ti recepti kod mene nemaju prioritet, uvijek radije unesem recept za nešto drugo, nego za te kolače.
Vjerovali ili ne, još od Uskrsa, te čak i od prošlog Božića imam 2-3 recepta su suho-sitne kolače koje sam namjeravala unijeti na blog, ali eto, zbog moje nezainteresiranosti za taj tip kolača, već sam i zaboravila na dotične recepte.

I sada razmišljam da moram prepisati te neke recepte, čak sam i pofotkala neke od tih kolača (nisam se pretrgla od fotkanja, znate kako to ide kod mene: škljocnem 2-3 puta mobitelom i gotovo).


Djed Božićnjak

Image and video hosting by TinyPic

Započet ću s receptom za Djeda Božićnjaka, zapravo za glavu Djeda Božićnjaka: na okruglim kolačima od prhkog tijesta se od smjese na bazi šećera u prahu naprave brkovi, brada, kosa i kapa Djeda Božićnjaka.

Za te glave koristim obično prhko tijesto od kojeg radim i neke druge suho-sitne kolače. Pisala sam već o tome da se ti svi sitno-suhonjavi kolači meni svode na isto, čemu onda mijesiti 5 različitih tijesta, ako su sva podjednako suhonjava, a meni se ionako nijedan takav kolač ne sviđa. Možete upotrijebiti bilo koje tijesto za suhe kolače.
Smjesa za bradu, kosu itd. može se raditi od bjelanjaka i šećera u prahu ili od šećera u prahu i vode (ili limunovog soka).

Kad imam viška bjelanjaka onda radim smjesu od njih. Ovaj put nisam imala bjelanjaka pa sam se odlučila za varijantu od šećera i vode.

U oba slučaja cilj je dobiti gustu smjesu koja se ne razlijeva: kad npr. zagrabite žličicom komadića smjese i vratite ga u posudu on ostane tako u komadu, ne razlijeva se.

Omjer sastojaka može se navesti onako okvirno, jer dodavanje sastojaka ovisi o veličini bjelanjka, a i vrsti (proizvođaču) šećera u prahu.
A ako nalijete previše vode, onda vam preostaje jedino da do iznemoglosti dodajete šećer u prahu, kako bi se smjesa zgusnula.
Vodu je najbolje dodavati, doslovno kap po kap i pritom smjesu treba svaki put dobro promiješati. Čak i ako vam se čini da će biti previše suha, najprije ju dobro izmiješajte, pa tek onda dodajte još koju kap vode, ako treba.

Umjesto vode može i limunov sok. Ja sam, ovaj put, koristila vodu, jer nakon natezanja sa svima tim suhim kolačima, na večer, kad sam ukrašavala te Božićnjake, nije mi se dalo rezati limun i cijediti ga – jednostavnije je bilo natočiti žlicu vode iz pipe.


Varijanta s bjelanjkom
1 (mali) bjelanjak
oko 300 g šećera u prahu (+/-)
crvena prehrambena boja

Bjelanjak izmiksajte (možete dodati prstohvat soli), postupno mu dodavajte šećer u prahu. Pred kraj možete smjesu miješati običnom žlicom (meni ide na živce kad se smjesa hvata oko vilica miksera, pa ju prstima moram skidati d njih).
Dodajte onoliko šećera koliko je potrebno da dobijete čvrstu smjesu.

Varijanta s vodom ili limunovim sokom
oko 250 g šećera u prahu (+/-)
1-2 žlice hladne vode ili limunovog soka (+/-)
crvena prehrambena boja

U posudu stavite 250 g šećera pa sasvim polako dodavajte vodu i jako dobro miješajte šlicom.
Ako pretjerate s vodom, postupno dodavajte onoliko šećera koliko je potrebno da dobijete čvrstu smjesu.


Izrada
Oko trećinu smjese stavite u drugu posudu i dodajte crvenu boju.

Meni je te smjese najlakše nanositi prstima na keksiće, ali možete probati i pomoću čajne žlice, ili eventualno, slastičarske šprice (nisam nikad probala tu varijantu).

Na donji dio pečenog (ohlađenog) keksića nanesite hrpicu bijele smjesu da izgleda kao brada, - onda ostavite mali otvor za usta, pa stavite malo smjese da to sve liči na brkove
- onda sa svake strane kolačića nanesite malo smjese da izgleda kao brada koja se spaja s kosom
- onda dodajte malo smjese oko 1 cm od vrha keksića: da to sve izgleda kao rub kape, šiške i obrve (3 u 1: )))) ali ne sasvim na vrh kolačića (ostavite mjesta za kapu)
- s jedne strane, tamo gdje je sraštena brada i kosa može te dodati bijelu kuglicu koja bi trebala izgledati kao coflek s kape
- i onda na vrh keksića stavite malo crvene smjese da izgleda kao kapa Djeda Božićnjaka.

Tamo gdje su srašteni rub kape, šiške i obrve, ispod tih obrva zalijepite šećerne perlice kao oči. Bilo bi dobro da te perlice zalijepite odmah kad napravite te obrve jer dok ćete se baviti drugim glavama Djeda Božićnjaka smjesa na ovim prvim, napravljenim glavama mogla bi se stvrdnuti pa se perlice više neće dati zalijepiti; to ovisi i o tome koliku količinu Božićnjakovih glava imate za napraviti.

Sve je to jako apstraktno i "srašteno" sve u jednom: brkovi brada, kosa, rub kape, šiške, obrve i coflek.

Image and video hosting by TinyPic


Ondje gdje je otvor između brade i brkova stavite malo crvene smjese da izgleda kao usta.

Napravljene glave ostavite da se osuše, tj. da se smjesa stvrdne (najbolje preko noći).

Od ovih navedenih količina smjese možete ukrasiti 15ak glava Djeda Božićnjaka. Ali to ovisi i o veličini tih glava, a i o tome koliko ste smjese zapravo napravili, ako ste dodavali šećer u prahu jer je smjesa bila previše rijetka, pa onda opet vodu jer je bila pregusta – moguće je da ste proizveli «veliku» količinu smjese.

Smjesa je ljepljiva i rastezljiva pa nije baš lako baratati njome, svako malo moram prati ruke. A pogotovo treba paziti da se bijela smjesa ne zamrlja crvenom, najproblematičnije je nanošenje usta. Ako vam se negdje bijela smjesa zamrlja crvenom, taj zacrvenjeni dio možete lagano sastrugati vrhom nožića ili spajalicom: )))) (to je najbolje raditi dok se smjesa nije stvrdnula, kad se stvrdne treba paziti da se sve ne zdrobi).


Borići
Image and video hosting by TinyPic

Svake godine, za Božić, radim ove boriće od prhkog tijesta. Priprema, sama po sebi, nije maestralna: od prhkog tijesta ispecite zvjezdice raznih veličina, u sredini im prije pečenja napravite otvor. Ohlađene uvaljate u šećer u prahu i onda ih slažite na čačkalicu naizmjence s komadima suhog voća – da to sve podsjeća na jelkicu (odozdo najveća zvijezda, a onda sve manje i manja… do najmanje). Posipajte ih šećerom u prahu.
Do sada sam rupe na zvjezdicama radila pomoću čačkalice, ali ove godine sam to radila razmontiranom kemijskom olovkom.
Koristila sam isto tijesto kao i za glave Djeda Božićnjaka.

I da, ja spadam među one Hrvate koji kite bor, a ne jelku, barem u verbalnom smislu, tj. naravno da kitimo jelku, ali svi to zovu "bor". Ne znam kiti li netko zaista bor, znam kako bor izgled, to je ono zimzeleno drvo s 10ak cm dugim iglicama, baš bi bilo fora to jednom nakititi, kad ionako svi govore da kite bor. I tako su i ovi moji borići dobili ime "borići", a ne "jelkice", iako ja zapravo mislim na "jelkice" (a dobro, misliti je drek znati).


Jelkice

Image and video hosting by TinyPic

Ove godine radila sam i jelkice, i to kremaste: )))
U travnju ove godine pod FBI istragom bio je Minjin blog i meni se jako svidio njezin recept za Novogodišnje jelkice i ja sam ga onda (oko Uskrsa : ))) isprobala (uz neke izmjene).

Ni sada jelkice nisam radila po Minjinom receptu, nego po onoj svojoj varijanti (s izmjenama) koju sam isprobala za vrijeme FBI istrage (verzija sa smjesom bez jaja i kremom od pudinga i margarina).
Ovaj put u smjesu za jelkice stavila sam lješnjake, malo za promjenu (ja ionako ne volim orašaste plodove, pa mi je svejedno).
Udvostručila sam količinu sastojaka za izradu jelkica. Radila sam napola manje jelkice (1 jelkicu napravila sam od 50ak g smjese) pa sam ih imala 18 (taman mi je bilo dovoljno jedno pakovanje Noblica kolutića – njih ima 18 u kutiji: )))

Količinu kreme od pudinga (iz moje varijante recepta) nisam udvostručila (jer u toj mojoj varijanti, kreme ima fakat dovoljno za obilno ukrašavanje jelkica), ali ipak sam, budući da sam napravila 18 jelkica, prilikom izrade kreme povećala količinu sastojaka za 1/3.


Košarice s breskvama

Image and video hosting by TinyPic

Svake godine za Božić radim i Košarice s breskvama, pa ni ove nisu izostale:)


:)


Još sam radila i Vanilin kiflice i Kokos kiflice s čokoladom, dobro da barem te recepte već imam na blogovima, jer mi se ne bi dalo sada još i to pisati.

Dosta je za danas, ipak, odlučila sam se natjerati početi prepisivati recepte za još neke suhe kolače, vidjet ćemo što će od toga biti.

Broj komentara: 6:

  1. Sve je tako božanstveno!Draga Sanela sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  2. Dala si si truda! Svaka čast!
    Sve najbolje tebi i tvojima želi T&T tim!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sretan Božić tebi i tvojima, nadam se da ste ga lijepo proveli. :)
    Svi keksi izgledaju jako lijepo. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Vera - hvala:) Tebi i tvojoj obitelji također sve najbolje povodom blagdana:)

    Tadeja - hvala:) Vama također sve najbolje:)

    Andrea - hvala:) Tebi i tvojoj obitelji sve najbolje:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ajme kako dobro sve izgleda.
    To mi je super za davati ljudima kao poklon :)

    OdgovoriIzbriši