Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

23. 12. 2009.

Kruh s kačkavaljem

Recept za ovaj kruh najprije sam vidjela na blogu My cooking creations, a onda i na blogu Gastronomska zbrka. I nikako da dođe na red za isprobavanje, al´ ipak, došla maca na vratanca: )

Radila sam vegetarijansku verziju, dakle, bez šunke i kruh mi se jako svidio: )


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
580 g brašna
200 ml mlijeka
1 paketić suhog kvasca
2 čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
100 g margarina
2 jaja
+
250 g kačkavalja


Zagrijte mlijeko i prelijte ga preko suhog kvasca. Dodajte 140 g brašna pa kuhačom dobro pomiješajte sastojke. Dodajte još 140 g brašna i opet promiješajte kuhačom. Smjesu pokrijte krpom i ostavite na toplom oko 1 sat.

Izmiksajte 100 g mekanog margarina sa šećerom, solju i jajima. Umućenu smjesu prelijte po narasloj smjesi od kvasca i promiješajte kuhačom i onda polako dodavajte još 300 g brašna.

Tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu i premijesite ga (tijesto se ne smije lijepiti niti za ruke niti za radnu površinu) pa ga ostavite oko sat vremena na toplom.
(Ako koristite šunku, sada ju trebate dodati (oko 100 g) i umijesiti u tijesto prije nego ga ostavite da se diže.)

Kad je tijesto naraslo, prebacite ga na komad papira za pečenje (na limu) i razvaljajte ga u krug promjera 40ak cm, debljine 1 cm.

U sredinu stavite širu čašu ili zdjelicu. Tijesto najprije nožem narežite na četiri jednake četvrtine (tijesto se u sredini, gdje je čaša, treba držati zajedno). Svaku četvrtinu narežite na pet jednakih dijelova, sveukupno trebate imati 20 tih dijelova, "krakova" (u sredini, gdje je čaša, trebaju se držati zajedno).

Image and video hosting by TinyPic


Kačkavalj naribajte pa ga ravnomjerno rasporedite na svaki drugi «krak» tijesta. Dio kačkavalja ostavite za posipanje kruha prije pečenja.

Image and video hosting by TinyPic


«Krakove» s kačkavaljem poklopite praznim «krakovima», malo ih pritisnite i raširite da sir ne ispada.
Zatim taj svaki preklopljeni «krak» motajte kao da ga «žmičete» i onda ga smotajte kao puža: prvi «puž» ide u sredinu (gdje je bila čaša), a ostalih devet ide oko njega da oblikuju svojevrsni «cvijet».

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Složeni «cvijet» posipajte ostatkom naribanog kačkavalja i ostavite na toplom 20ak min.

Zatim ga stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 40ak min.

Broj komentara: 6:

  1. Urbana stonoga je radila stvarno lijepe kruhove i tijesta.

    Jako ti je lijepo ispao kruh

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno! Jedino je bad da tu kod mene nije moguće naći kačkavalj. Možeš li predložiti adekvatnu zamjenu? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno izgleda! Uh, da mi je parčence...

    OdgovoriIzbriši
  4. Motanje mi se neobično dopada, djeluje vrlo efektno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Sanela, tebi i tvojim najmilijima puno pozdrava uz najlepše želje za nastupajuće praznike Božić i Novu godinu! Želim ti puno uspeha u narednoj i svim nastupajućim godinama, da nam uvek budeš vesela, nasmejana i pozitivna kao do sada, uz puno novih i predivnih recepata!

    OdgovoriIzbriši
  6. Shangri La Food - da, stvarno je imala smisla za to. Marljivo isprobavam recepte s njezinog bloga:)

    Purpur - probaj s nekim (masnim, (polu)tvrdim)sirom od ovčjeg mlijeka, naravno, okusi svih tih sireva se razlikuju (ovisno o vrsti i proizvođaču); a uvijek možeš upotrijebiti i neki sir koji voliš, ako ti je fin, nema razloga da ti se ne sviđa u ovom kruhu:)

    emo_serpica - hvala:) I meni bi sada dobro došlo malo... kruh sam radila prije par dana i sve smo pojeli.

    cosmo2503 - i meni se jako dopalo kad sam vidjela recept. Nisam još radila tako nešto i morala sam probati:)

    emo_serpica - hvala na lijepim željama. Tebi i tvojoj obitelji također sve najbolje povodom blagdana. Puno sreće u Novoj godini: ) I puno lijepih recepata: )))

    OdgovoriIzbriši