Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

17. 06. 2010.

Integralni indijski kruščići s krumpirom

Pod nazivom «Integralni indijski kruščići» kriju se tzv. indijske parathe: svojevrsni kruščići koji su tanki kao palačinke i nemaju veze s onim što ja smatram «kruhom». Nisam stručnjak za to područje, jednom sam nešto gledala na Internetu i zaključila da ima valjda 50ak vrsta tih indijskih «paratha». Mogu se raditi sa svim i svačim, ovo je varijanta s krumpirom (Aloo paratha).

Koliko sam vidjela po Internetu, parathe se rade od integralnog pšeničnog brašna, ali našla sam i verzije s «običnim» pšeničnim brašnom.


Što se upotrebe masnoće tiče, u originalu, upotrebljava se tzv. ghee (pročišćeni maslac). Ja upotrebljavam obično ulje ili margarin/maslac.


Za sve te parathe karakteristično je dodavanje «tipičnih» indijskih začina: čili, korijander, kardamom, kumin, piment, klinčići, asafetida, đumbir, cimet,… od recepta do recepta, razlikuje se koji se točno začini dodaju. I kako to već biva u «indijskim» receptima, svakog od tih začina stavlja se samo «na vrhu noža» ili eventualno, «pola čajne žlice», jer bi to inače bilo «previše» pikantno.


Ove kruščiće radim prema nekakvom receptu s Interneta. Nemam pojma koliko taj recept ima veze s «tradicionalnom indijskom kuhinjom», definitivno je prilagođen načinu na koji ja kuham: u receptu se upotrebljava samo Garam masala (mješavina mljevenih začina). Postoje razne vrste «masala» - ovisno o tome koje začine sadrže.

Ja najčešće koristim Garam masalu. Iako, i to je svaki put «novi doživljaj» jer postoje razne varijacije na temu toga; može se reći da svaki Indijac ima svoj recept za Garam masalu – ovisno o vrsti i količini začina koji se upotrebljavaju.

Uspoređivala sam nekoliko recepata za Garam masalu s Interneta, recept u indijskoj Bollywoodskoj kuharici i sastojke navedene na kupovnoj Garam masali – ima začina koje se upotrebljavaju u svim tim varijantama, ali ima onih koji se u jednoj verziji upotrebljavaju, a u drugoj ne.


Recimo da je Garam masala mješavina mljevenih začina kao što su: korijander, kardamom, kumin, klinčić, crni papar, muškatni oraščić.


Ima i po Internetu recepata za parathe u koje se stavlja i Garam masala i neka druga «masala», a i neki «samostalni» začini, neovisno o tome ima li ih u nekoj "masali" – ukratko, na Internetu ima svega!


Da si olakšam stvar radim prema navedenom receptu i nemam običaj dodavati svaki začin posebno, nego stavim malo mješavine Garam masala, eventualno dodam npr. svježi đumbir, ili neki «indijski» začin koji imam (a kojeg nema u Garam masali).


Koristim kupovnu Garam masalu. Često čujem da ta kupovna mješavina nije «dobra» jer bi to trebalo pripremati «svježe»: trebalo bi samljeti sve začine i onda ih pomiješati i onda je to «vrhunski užitak». Radila sam ja jednom doma tu mješavinu: mljela sam sve te začine i na kraju ih pomiješala. Ne znam što sam očekivala, ili možda imam zakržljale okusne pupoljke, ali kad sam usporedila tu svoju domaću mješavinu s kupovnom: razliku sam primijetila jedino u boji (onaj «vrhunski užitak» začina pripremljenog kod kuće je izostao).



Image and video hosting by TinyPic


Nadjev

250 g krumpira

1 manji crveni luk

čili papričice, sitno nasjeckane (možete im odstraniti koštice)

sol, papar

Garam masala (mješavina mljevenih začina: korijander, kardamom, kumin, klinčići, crni papar, muškatni oraščić)

1 čajna žlica ulja

nasjeckano lišće korijendera (ili nekog drugog začinskog bilja: peršinovo lišće…)


Tijesto

350 g integralnog pšeničnog brašna

voda po potrebi

sol

1 čajna žlica ulja



Krumpir skuhajte u ljusci, ostavite ga da se ohladi. Ogulite ga i zdrobite.


Luk oljuštite i sitno nasjeckajte.


Zdrobljeni krumpir pomiješajte s lukom, nasjeckanim začinskim biljem, uljem i začinima (količina potrebnih čili papričica ovisi o tome koju vrstu upotrebljavate i koliko pikantno jelo želite; a i dodavanje ostalih začina ovisi o tome koliko volite indijsku kuhinju).


Smjesu dobro izmijesite rukama. Podijelite ju na 10ak jednakih dijelova i od svakog oblikujte kuglu (smjesa je vlažno-suhonjava, ali moguće je oblikovati kugle).


Image and video hosting by TinyPic


Od brašna, malo soli, ulja i vode po potrebi, zamijesite tijesto koje se ne lijepi. Pokrijte ga ili zamotajte u foliju pa ostavite da stoji oko pola sata na sobnoj temperaturi.


Zatim tijesto premijesite i podijelite na jednak broj dijelova, kao što ste podijelili i smjesu od krumpira, tj. oblikujte jednak broj kugli.


Kad smjesu od krumpira i tijesto dijelite na dijelove, vodite računa o tome da vam na kraju «nadjeveno» razvaljano tijesto stane u tavu, tj. da ga možete peći kao palačinku.

Ja tijesto podijelim na 10ak dijelova i kruščiće pečem u velikoj tavi promjera 30ak cm (pa se ne zamaram time koliko su kruščići veliki).


Kuglicu tijesta razvaljajte da na nju možete staviti kuglu smjese od krumpira.


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Krajeve tijesta skupite oko kugle od krumpira i na vrhu ih slijepite. A onda dobiveni zamotuljak spljoštite dlanom, malo ga "poravnajte" da bude okrugao.


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Spljošteni "zamotuljak" na lagano pobrašnjenoj podlozi valjkom razvaljajte u krug.

Nemojte upotrebljavati previše brašna za valjanje, a višak lagano otresite s tijesta.


Image and video hosting by TinyPic


Po Internetu sam vidjela i deblje i tanje razvaljane kruščiće; netko to razvalja na debljinu 2-3 mm, a ima i varijanti debljih od 5 mm. Ja volim deblje kruščiće, nekako su mi ukusniji kad su «mesnatiji».


Tako pripremite svaki «kruščić».

Odlažite ih na lagano pobrašnjen stolnjak, nemojte ih stavljati jedan na drugi da se ne zalijepe. Pokrijte ih krpom.



Na štednjaku zagrijte suhu tavu (bez masnoće).


U nju stavite razvaljani «kruščić» pa po njemu i oko njega nakapajte malo ulja (ili rastopljeni ghee, ili maragrin). Kruščić pržite na umjerenoj temperaturi da dobije smedžkastu koricu. Okrenite ga i popržite i s druge strane (bez dodavanja masnoće).

Kruščiće nemojte pržiti na prejakoj vatri jer bi izvana mogli brzo potamnjeti, a iznutra bi mogli ostati sirovi.


Nakon tog prvog kruščića tava će, naravno, biti malo masna, na tu masnoću stavite idući razvaljani kruščić i opet po njemu i oko njega nakapajte sasvim malo masnoće.


Ne treba koristiti puno masnoće, 1-2 čajne žlice za svaki kruščić bi trebale biti dovoljne.


Kruščiće poslužite odmah, uz jogurt…


Image and video hosting by TinyPic





Broj komentara: 5:

  1. odlično si sve objasnila, nisam imala nikada vremena tražiti što je garam masala, a sada znam. Većinu navedenih začina imam, pa neće biti problem napraviti vlastitu verziju. I ove parathe su super, čine mi se jednostavne za napraviti, pa ću probati. Moram priznati da najmanje probamo Indijsku hranu, a često radim kineski stir-fry i ostalo, meksičke fajite i ostalo, neka orijentalna jela (po začinima). Baš čitam Rushdia, i iako on ne piše o hrani, ipak tu i tamo naiđem na neka jela koja spominje. Treba probati.

    OdgovoriIzbriši
  2. parathe punjene zacinjenim krumpirom cesto radim ali nisam nikad dodavala garam masalu. mogla bih probati iduci put.:)

    OdgovoriIzbriši
  3. I ovo se spremam praviti vec ko zna od kada pa nikako da dodju na red (iskreno, vec sam ih bila i smetnula s uma)... sad, kad sam ih ponovo videla, definitivno moram probati :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako zgodno, ja imam masale (kupovne) za povrće i umake. Nisam nikada probala raditi krušćiće, zgodna ideja. Jako volim indijsku hranu i žao mi je šta kod nas nema malo vežeg izbora restorana da se proba.

    OdgovoriIzbriši
  5. Κάθαρσις; kod mene se uopće ne rade ovakva egzotična jela; kad ih radim, obično ih jedem samo ja. Njaviše volim meksičku kuhinju. Dugo sam "koketirala" s indijskom, ali zaključila sam da mi se ne sviđa; ima ovih nekih "kruščića" koje volim; ali u globalu, ta kuhinja mi "ne leži". A s "orijentalnom" kuhinjom imam najmanje iskustva: nešto sam probala, nije mi se uopće sviđalo, i nisam skupila hrabrost de probam opet.

    Snjezana; sjećam se tih tvojih paratha. I sjećam se da sam napisala u komentar da nikad nisam radila punjenu verziju: radila sam samo "kruščiće od tijesta". Nedugo nakon tog tvojeg recepta odvažila sam se da ih probam i puniti. I u proteklih godinu dana, punila sam ih svim i svačim. Nisam isprobala tvoj recept, imam ga spremljenog, ali priznajme da sam zaboravila na njega:( Ali doći će i on na red:)

    Casa de vainilla; poznato mi je to: spremam recepte i imam ih toliko da zaboravim na njih.

    jubistacha; da, i ja koristim tu kupovnu mješavinu, meni je u redu.

    OdgovoriIzbriši