Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

16. 10. 2010.

Dizana gibanica s dunjama

Dok sam bila «mala», voljela sam bakinu dizanu gibanicu s nadjevom od dinstanih jabuka. S godinama je ljubav između mene i te gibanice nekako pukla.

Ali interesantna mi je varijanta s dunjama...:)

Kako ne volim dizane gibanice tipa orehnjača, makovnjača,… nemam ni «svoj najdraži recept» za ta dizana tijesta. Takve kolač ionako radim svega 3-4 puta godišnje, i to uglavnom po receptu po kojem ih radi moja mama. Ona je pokupila recept iz neke kuharice i dala svoj blagoslov; a kako ja ne volim takve kolače, nikad nisam imala potrebu isprobavati druge recepte, uspoređivati cake, finese,...


Image and video hosting by TinyPic

Nadjev (za dvije štruce)
2 kg zrelih dunja
voda
šećer

Tijesto
550 g brašna
60 g šećera
1 suhi kvasac
prstohvat soli
200 ml mlijeka
100 ml ulja
3 žlice kiselog vrhnja
2 žlice ruma
1 jaje
2 žumanjka
sitno naribana kora 1 limuna (ili kora pola naranče)



Dunje operite, obrišite i naribajte (ako su zrele, ne trebate ih guliti, možete ukloniti eventualna oštećenja s kore).

U odgovarajući lonac stavite naribane dunje, oko 200 ml vode i oko 200 g šećera (možete dodati i malo maslaca). Kuhajte ih na laganoj vatri, po potrebi dodajte još šećera (meni su kisele pa ja uvijek stavim više šećera). Ako smatrate da ne treba više šećera, onda ih samo lagano podlijevajte vodom, kuhajte ih da se raspadnu/raskuhaju/raskaše; miješajte, pazite da smjesa ne zagori.

Smjesa bi trebala biti poprilično čvrsta, da kuhača može stajati u njoj. Raskašenu kuhanu smjesu ostavite da se ohladi.

Po želji, nadjev možete začiniti cimetom, vanilin šećerom, limunovom korom,...


Ja tu smjesu za nadjev radim barem dan ranije, jer mi je to sve: kuhanje dunja, čekanje da se ohlade, priprema/dizanje tijesta, nadijevanje tijesta, opet dizanje tijesta, pečenje gibanice, hlađenje gibanice… - previše posla za jedna dan.

Smjesu za nadjev možete napraviti i 2-3 dana ranije i spremiti ju i hladnjak, u posudu s poklopcem (da se odozgo ne osuši, tj. da se ne napravi kora). Na vrijeme ju izvadite iz hladnjaka, da ne bude hladna, kad njome nadijevate tijesto, a možete ju i ugrijati.

Nadjev možete i zamrznuti: ja skuham nadjev od 2-3 kg dunja. Kad se ohladi, podijelim ga na nekoliko dijelova, spremim u vrećice za zamrzavanje i zamrznem.

Na isti način možete napraviti i nadjev od jabuka (ja jabuke uvijek gulim kad radim ovakav nadjev, ali dunje ne običavam guliti; gulim ih jedino kad nisu zrele, tj. ako im je kora zelena).


Za tijesto, svi sastojci trebaju biti sobne temperature; a mlijeko ugrijte da bude toplo.

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga na toplom da se digne.

Kad nemam limunove kore, stavljam narančinu, tako je bilo i ovaj put:)


Dignuto tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio posebno razvaljate i premažite nadjevom od dunja (možete dodati i grožđice, ali ja ih ne upotrebljavam). Zarolajte ih, slijepite krajeve i stavite u lim obložen papirom za pečenje.

Ostavite ih na toplom, oko pola sata da se tijesto opet digne.

Dignute gibanice stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 50 min. Ako potamne, prekrijte ih aluminijskom folijom.

Pečene gibanice ostavite da se ohlade.


Image and video hosting by TinyPic



Broj komentara: 8:

  1. Ellerinize emeğinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična je,vidim da forsiras dgunje i hvala ti!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mogu da zamislim kakav mirisje oko nje, super...

    OdgovoriIzbriši
  4. Na mom blogu je nagrada za tebe, preuzmi je na:
    http://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/10/aneoska-pavlova-s-kupinama-i-kremom-od.html
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  5. lipo je držat se stari riceta...poz...

    OdgovoriIzbriši
  6. odlično izgleda, nisam isprobala s dunjama i hvala na ideji

    OdgovoriIzbriši
  7. super mi je ova gibanicam, volim inače ovakva tijesta sa raznim punjenjima ali sa dunjama još nisam isprobala. Dobila sam poprilično dunja koje ovih dana mirišu po stanu, izdvojiti ću ih i za isprobavanje ove gibanice, a posebno mi se sviđa ova ideja sa pravljenjem više nadjeva i zamrzavanjem.

    OdgovoriIzbriši