Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

22. 01. 2012.

Suncokret pogača II

Volim slana dizana tijesta, mogla bih živjeti jedući samo takve stvarčice. I nastojim svaki tjedan pripremiti nešto takvo.

Zato ovo vjerojatno ne bih trebala navoditi, nego se pokriti ušima zbog sramote, ali nemam običaj skrivati činjenice, pa eto priznanja: ja nikad u životu nisam došla na ideju da napravim nekakvo pecivo, ili neku pogaču ili neki kruh – «rano» u jutro, tj. za doručak.
Dizana tijesta radim kad imam vremena u jutro/prije podne, ali s pripremom tih tijesta nikako ne počinjem prije 8-9 sati (a često i puno kasnije; ovisno o tome kad sam tijekom dana kod kuće). Ako tijekom dana, u neko «normalno vrijeme», tj.  poslije 9 sati nemam vremena za izradu, dizanje/čekanje, oblikovanje tijesta itd. - onda takve stvari ne radim taj dan.
Nekad, kad se radi o dizanom tijestu (manjim komadima peciva) s kojim ima manje posla – možda će čak biti gotovo u vrijeme ručka – ali najčešće to nije slučaj, nego ta peciva, te pogače ili kruhove završim tek poslije ručka, pa se jedu kao međuobrok ili večera. U slučaju da su takva peciva jako «kasno» (na večer) gotova, postoji mogućnost da neće biti pojedena tog dana pa će ih ostati za doručak – za drugi dan – to je jedini način da kod mene za doručak dobijete «domaće pecivo» (od prethodnog dana, ali ipak domaće).

Znam da se neki u 5, 6  ili najkasnije 7 sati u jutro bude i bacaju na pripremu dizanog tijesta kako bi ukućane iznenadili pecivom/kruhom/pogačom… za doručak – kod mene takva iznenađenja nemojte očekivati. Ne mogu zamisliti da bih se dizala (rano) u jutro da idem raditi dizano tijesto. Volim dizana (slana) tijesta – ali čak niti sama sebi ih ne radim u jutro u 7 sati, a kamoli u 5 (kad se dižem u 5, to je jedino zbog poslovnih obaveza, nema šanse da se dižem u 5 i da idem nešto peći/kuhati).
Kad mi se jede npr. neka pogača, ja ću se si ju napraviti, ali u neko normalno doba dana, a ne u cik zore!

Razloge moje nespremnosti da kuham od ranog jutra (doslovno!) treba potražiti u nečemu o čemu sam već pisala i po čemu se razlikujem, čini mi se, od ama baš svih(?) drugih gastro blogera/blogerica: jednostavno ne volim pripremati hranu.
Ja volim jesti hranu, ali ju nikako ne volim pripremati. Da meni netko drugi hoće kuhati/peći tj. pripremati obroke, ja ne bih imala potrebu ni prismrditi u kuhinju.
Ali kako nema nikoga tko bi preuzeo tu dužnost, ja se bakčam s tim. A budući da se prevelik gurman/hedonist da bih se hranila samo naručenim pizzama, gotovim jelima ili spremala samo neke brzinske stvarčice, facit je da jako puno vremena provodim u kuhinji. Možda je to nekima nevjerojatno, ali mene uopće ne veseli to vrijeme provedeno u kuhinji, zapravo, imam osjećaj da tamo gubim vrijeme.

Definitivno nisam od onih koji su spremni potrgati se ili  pretrgnuti se da bi pripremili obrok, a pogotovo nisam spremna rano početi s pripremom tog obroka; ja u  kuhinju ne ulazim prije 8 u jutro.

Slična stvar je i s blagdanima, za npr. Badnjak, Božić, Uskrs… nemam običaj početi «jako» rano u jutro s pripremama. Volim dobru hranu, ali nisam spremna ubijati se cijeli dan u kuhinji da bih ju napravila! Ako neću stići sve napraviti: neće biti napravljeno! Al´ nećemo zato crknuti od gladi, naći će se nešto za pojesti.

Kolegica mi kaže da ona tijekom «radnih dana» ne priprema doručke, ali tijekom subote i nedjelje želi iznenaditi svoje ukućane pecivima/kruhovima za doručak pa «rano» ustane i napravi što treba.
Ja se vikendom ne dižem rano, a pogotovo ne da bih se od ranog jutra zatvorila u kuhinju!  Točno je da dizana tijesta pretežno radim vikendom kad sam cijeli dan kod kuće, ali kako rekoh, ni tada ne počinjem prije 8-9 sati.

Pošto imamo mačke (kao kućne ljubimce) normalno nam je da one non stop idu van, pa unutra, pa van, pa unutra,… i tako, amo-tamo, i po danu i po noći.
Baš neki dan (zapravo, noć), kao i svaki drugi dan (noć), puštam ja mačku van - i bauljam ja tako, pospana,  po kući, palim svjetla, pazim da nožnim prstima ne zakvačim zidove, ormare, vrata, raznorazne podne izbočine, neravnine itd. I pustim ja mačku van, vani mrkli mrak, ne vidiš prst pred nosom…  Po povratku u krevet bacim pogled na sat. Bilo je 5 sati i 16 minuta – meni se glavom roje misli tipa «Ajmeeeeeeee, glupe li mačketine, zar  mora tako rano ići van!?». Tada mi sine: neke žene su navinule sat da im zvoni u 5 u jutro i u 5 sati i 16 min. već su sigurno do lakta u zamiješenom tijestu. Kako bi bilo da ja sad idem raditi nekakvo tijesto?
Ma neeeeeeeeeeema šanse!
Odoh ja u krpe!

Ok, jedna kolegica mi kaže da pretjerujem s ovom tvrdnjom da se «puno» ljudi diže u 5 u jutro da bi pripremalo nešto od dizanog tijesta. Ta kolegica se subotom/nedjeljom diže u 7 i onda se baca na izradu dizanog tijesta.
Pa kako bi bilo da ja navinem sat da zvoni u 7 sati (ili da «navinem» mačku da ide van u 7 sati:)  pa da ja jedan dan u 7 sati u jutro počnem s pripremom dizanog tijesta?
Ma nema šanse!


Pitam se hoće li se moj stav ikada promijeniti? Ne mogu riječima izraziti koliko mi je nezamislivo da u 5 ili u 7 u jutro radim dizano tijesto (ili bilo koje drugo jelo). Da mi zatreba pecivo/kruh/pogača «rano u jutro»: ustala bih – i pravac pekara/trgovina (ili bih dan ranije kupila/napravila što mi treba)!

Ako jednom «rano u jutro» (prije 8) počnem s izradom nečega poput peciva/pogače/kruha ili ako nešto skuham (a da nije čaj), obavijestit ću o tome sve koje poznajem, to će kod mene uistinu biti presedan.

Ove pogače, peciva, kruhovi… za koje recepte unosim na blogove – baš se pitam jesam li išta od toga ikad napravila za ručak? Kod mene su takve stvari najčešće gotove u poslijepodnevnim satima: obično oko 2, 3 sata po podne.  Bilo je nekih manjih peciva s kojima nema puno posla oko oblikovanja i brzo su pečena – pa se zna dogoditi da su gotova za ručak (ukoliko s njihovom izradom ne počnem tek oko 1 po podne: onda su gotova tek na večer), ali u pravilu – ja jela od dizanog tijesta ne završim do ručka. Niti se ne trudim da to bude gotovo do ručka. Za ručak pripremam jela koja sam u stanju završiti u vrijeme ručka. A jela od dizanog tijesta: kod mene se jedu poslije podne – kad su gotova.


Suncokret pogača II

Recept za ovu pogaču potječe s Nirmelinog bloga. Budući da na blogu već imam jednu Suncokret pogaču, ovo će biti Suncokret pogača II. Smanjila sam količinu sastojaka, ali u postupku izrade nisam ništa mijenjala:)




Sastojci
700 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
oko 1/3 paketića praška za pecivo
2 čajne žlice soli
2 žlice ulja
1 jaje
1 bjelanjak
200 ml mlakog mlijeka
oko 150 ml mlake vode

Nadjev
oko 200 g mekanog margarina

Za premazivanje i posipanje
1 žumanjak + 1-2 žlice mlijeka
sezam


Za tijesto, u posudu stavite brašno, sol, kvasac, prašak, ulje, jaje, bjelanjak, mlijeko i vodu pa zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.

Mekani margarin izmiksajte ili promiješajte da bude maziv.

Okruglu posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
Ja sam koristila posudu promjera 30 cm.

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela.
Jedan dio razvaljajte u tanki pravokutnik (kod mene je to bio pravokutnik dimenzija oko 48 cm x 28 cm).
Dio maragarina namažite na tijesto. 



Dvije duže strane tijesta preklopite prema sredini tijesta, da se u sredini dodiruju. 



Na jednu preklopljenu stranu namažite malo margarina pa preko nje preklopite drugu stranu.



Tako složeno tijesto sasvim malo stanjite valjkom. 



Od dobivene «trake» tijesta oštrim nožem režite trokute. 



Trokute stavljajte okomito u posudu tako da najkraća strana bude naslonjena na rub posude.



Drugi komad tijesta premijesite i razvaljajte u pravokutnik (trebao bi biti velik kao što je bio i prvi) i namažite ga dijelom margarina. Zatim tijesto preklopite na isti način kao što ste preklapali i prvi dio tijesta, pa ga namažite ostatkom margarina i onda preklopite i sasvim malo stanjite valjkom – da napravite «traku» kakvu ste napravili i od prvog komada.

I tu drugu traku režite na trokute i stavljajte ih u posudu za pečenje.


2-3 «nepravilna» trokuta (npr. krajeve «traka») omotajte jedan oko drugog, kao svojevrsnog puža i stavite u sredinu posude za pečenje.

Tijesto pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom oko pola sata.

Zatim ga premažite žumanjkom umućenim s mlijekom i posipajte sezamom.


Pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 40 min.



.

20. 01. 2012.

Banica od dizanog tijesta

Recept za ovu banicu potječe s Coolinarike. Donekle sam se držala recepta, ali ja nisam u stanju držati se toga što tamo piše, ja ne bih bila živa da nešto ne promijenim:) zato sam upotrijebila četiri nadjeva koja su se meni sviđala.
Za tijesto sam upotrijebila oko 700 g brašna: s obzirom na 200 ml mlijeka i 4 jaja – meni nikako nije bilo dovoljno 550-600 g brašna. Količina jaja bi se mogla smanjiti, 3 bi bila dovoljna (možda i samo 2), a i količina mlijeka bi se mogla smanjiti za 50ak ml, pa bi se tijesto moglo zamijesiti od 500-600 g brašna.

Nemam fotografiju presjeka, ove fotke iz «ptičje perspektive» napravila sam dok banica još nije bila gotova (uslikana je kad je prelijana sirupom, prije stavljanja u pećnicu). Preko noći je ostala u pećnici, drugi dan nisam odmah fotografirala presjek, a na večer je bio mrak - a kad s mobitelom fotografiram uz upaljenu električnu rasvjetu u prostoriji – fotke su užasne! Ljubitelji lijepe fotografije rekli bi da su moje fotke  i inače užasne – i bili bi u pravu, ja uopće ne osjećam potrebu da se trudim oko toga, pa nemam u planu niti kupovati fotoaparat (ako mi je već više osoba sugeriralo «da bi meni to trebalo, s obzorom na moj blog»). No, trudim se sve fotografirati pri danjem svjetlu, i ja sam s obzirom na moju ne zainteresiranost za fotografiranje i mogućnosti mobitela – zadovoljna fotografijama.


Tijesto
650-700 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
prstohvat soli
200 ml mlakog mlijeka
4 jaja
2 žlice ulja

Moji nadjevi
1. 60ak g mljevenih oraha
2. 1 puna žlica cimeta pomiješana s 3 žlice šećera
3. 80ak g suhih višanja
4. 60ak g sitno naribane čokolade za kuhanje

+
oko 80 ml ulja

Sirup
200 g šećer
1,5 l vode


Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
Za tijesto, od brašna, kvasca, soli, ulja, mlijeka i jaja zamijesite srednje čvrsto tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.

Okruglu posudu za pečenje (promjera 40ak cm) nauljite po dnu i stranicama.

Kad se tijesto digne, premijesite ga pa podijelite na četiri jednake lopte.
Pokrijte ih krpom i ostavite 15-20 min. na sobnoj temperaturi da se dižu.

Uzmite jednu kuglu tijesta, malo ju premijesite pa ju razvaljajte na 2-3 mm debljine (u pravokutnik dimenzija oko 35 cm x 25 cm).
Tijekom valjanja ostavite tijesto da se malo odmara, lakše ćete ga razvaljati.

Razvaljanu koru premažite uljem pa ju posipajte mljevenim orasima (u tankom sloju).

Narolajte ju počevši s duže strane. Dobivenu rolu smotajte kao puža i stavite na sredinu posude za pečenje.



Drugu kuglu tijesta premijesite i razvaljajte u pravokutnik kao i prvu. Tijesto premažite uljem i posipajte cimetom pomiješanim sa šećerom. 


Narolajte ga počevši s duže strane. Dobivenu rolu «omotajte» oko «puža» u posudi za pečenje.



Treću kuglu tijesta premijesite i razvaljajte u pravokutnik kao i prethodne. Tijesto premažite uljem i posipajte suhim višnjama. 


Narolajte ga počevši s duže strane. Dobivenu rolu «omotajte» oko prethodnih rola u posudi za pečenje.



Četvrtu kuglu tijesta također premijesite i razvaljajte u pravokutnik kao i prethodne. Tijesto premažite uljem i posipajte naribanom čokoladom. 


Narolajte ga počevši s duže strane. Dobivenu rolu «omotajte» oko prethodnih rola u posudi za pečenje.



Složeno tijesto pokrijte vlažnom krpom i ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi da se diže.


Zatim ga stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite 40ak min. da porumeni.
Pečenu banici ostavite da se potpuno ohladi.

Ohlađenu banicu narežite na komade (kao tortu), nemojte ih vaditi iz posude.

Za sirup, u lonac stavite šećer i vodu pa ih miješajući zagrijavajte da se šećer rastopi. Kad zakuha, tekućinu prokuhajte oko 5 min.
Kuhani sirup ostavite da se hladi 10ak min., a onda, dok je još topao, njime prelijte hladnu, narezanu banicu. Posudu u kojoj ste pekli banicu pokrijte folijom i stavite u mlaku pećnicu (zagrijte ju na 50ak stupnjeva pa ju isključite) da banica upije sirup.

Banicu poslužite potpuno ohlađenu.
Ja ju ostavim preko noći, pokrivenu u pećnici, pa se ona polako hladi (i upija sirup).


.