Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

01. 09. 2009.

Mahune na kvascu (nezapečene i zapečene)

Ovaj recept nastao je po uzoru na recept za Krumpir s lukom i vlascem. Trebao mi je nekakav receptić da potrošim mahune, a ovaj recept s umakom od kvasca mi se inače jako sviđa: )
Smanjila sam količinu luka i upotrijebila samo mahune, ali možete uz mahune dodati i krumpir.

Kad umak od kvasca prelijete po mahunama jelo je gotovo i to je onda nezapečena varijanta.. Ali, ako želite, možete to sve staviti u pećnicu i zapeći, oko 30 min. i to je onda zapečena varijanta.

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
600-700 g mahuna (+ krumpir po želji)
3 glavice crvenog luka + 20 g maslaca
pola kocke svježeg kvasca
2 žlice brašna
500 ml vode
1 žlica Vegete ili kocka za juhu
2 žlice kiselog vrhnja
papar, sol
1 čajna žlica (mljevenog) kima
2 žlice svježeg, nasjeckanog peršinovog lišća


Mahune operite i očistite. Narežite ih na manje komade. U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte mahune i kratko ih prokuhajte, nemojte ih raskuhati. Kuhane mahune ocijedite, isplahnite hladnom vodom i ponovno ocijedite.

(Ako koristite krumpir, operite pa ga kuhati u posoljenoj vodi 20-25 min (ovisno o vrsti i veličini krumpira, ali nemojte ga raskuhati). Ocijedite ga, prelijte hladnom vodom i ostavite da se ohladi.Ohlađeni krumpir ogulite i narežite na okrugle ploške.Ovisno o vrsti krumpira, možete ga skuhati dan ranije, preliti hladnom vodom, kad se ohladi, oguliti ga i spremiti u hladnjak preko noći pa ga idući dan narezati na ploške. Tako se ploške neće raspadati.)

Luk očistite i sitno nasjeckajte, ispržite ga na maslacu.

Kvasac razmrvite po luku i promiješajte. Posipajte brašnom i opet promiješajte.

Dodajte vodu i Vegetu (ili kocku) i promiješajte pjenjačom pa kuhajte oko 5 min. na laganoj vatri (tj. do željene gustoće).
Zatim umiješajte vrhnje, kim, peršinovo lišće te sol i papar pa maknite s vatre.

Smjesu od luka odmah prelijte po skuhanim mahunama (i krumpiru)…
i
poslužite: )
ili
kalup za složenac ili vatrostalnu posudu namastite pa u nju rasporedite pripremljenu smjesu. Odozgo rasporedite 20 g na listiće narezanog maslaca. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 min.

3 komentara:

  1. Vrlo zanimljivo! Nikada nisam koristila kvasac drugačije osim u tijestu.Čini ti se da nešto znaš a onda dođeš do one: tek sad znam da ništa ne znam!

    OdgovoriIzbriši
  2. U zivotu nisam cula za umak od kvasca...moram ovo probati!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. I prije ovog recepta susrela sam se s receptima u kojima se kvasac ne upotrebljava za izradu tijesta. Radila sam npr. namaz od svježeg kvasca, ali nije me oduševio pa se nije kvalificirao za unošenje na blog. Kad sam u časopisu vidjela onaj recept s krumpirom i lukom odmah mi se svidio jer volim i jedno i drugo, i baš me zanimalo kako to funkcionira s tim kvascem. I oduševilo me. Često radim taj svojevrsni složenac s lukom i krumpirom, krumpir sadrži škrob pa kad se to zapeče još je "kremastije", nego nezapečena varijanta. Ali jelo se ne mora zapeći, pogotovo ako se krumpir ne upotrebljava.
    Probajte, pa javite kako vam se sviđa:)

    OdgovoriIzbriši