Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

22. 09. 2009.

Prutići celera bjelaša sa sirnim umacima

Već sam pisala o nesnošljivosti između celera korjenaša i mene, te o toleranciji između celera bjelaša i mene.
U globalu: celer korjenaš ne volim ni u kakvoj kombinaciji; ni korijen ni lišće. Ali, silom prilika, povremeno jedem korijen te biljčice, i to samo ako je "jaaaaaaaaaaako fino" pripremljen, npr. pohani celer korjenaš; lišće tog celera izbjegavam u širokom luku.
Celer bjelaš, čiji korijen se ne upotrebljava za jelo, nego samo stabljike i lišće – toleriram. Ne bih mogla reći da «jaaaaaaaaaaako volim» te stabljike i lišće, ali definitivno mi je ukusnije, nego korijen ili lišće celera korjenaša.

Stabljike celera bjelaša običavam jesti sirove, u kombinaciji s nekim umakom. Moram napomenuti da u mojoj cijeloj bližoj i daljoj okolini jedino ja jedem taj sirovi celer, nitko drugi mu ne prilazi blizu. Da pobliže objasnim zašto taj sirovi celer bjelaš ne jede nitko osim mene, citirat ću kratku i jasnu izjavu svoje mame o toj sirovoj stabljici (a u toj izjavi sažeto je mišljenje većine mojih poznanika): «Nešto tako odvratno već dugo nisam jela.».

U Americi se sirove stabljike celera bjelaša tradicionalno poslužuju uz pržena pileća krilca i umak od sira.

U američkim filmovima vidimo i da su Amerikanke često na dijeti i nervozno šetkaju okolo grickajući stabljike celera; to su stabljika tog celera bjelaša. Kao i većina (neukusnog) povrća niskokaloričan je, navodno pospješuje gubitak kilograma - zasitan je: tj. kad ga jedete bez ikakvih dodataka, nije ukusan pa se ne možete natjerati da ga puno pojedete: DDDDD
Ipak, dotična celerova stabljičica najveću popularnost stekla je kad je netko došao na ideju da ju zatakne u koktel Bloody Mary.

Ja stabljike celera bjelaša jedem uz umake od rastopljenog sira; takvi umaci mi se toliko sviđaju da mi uz njih ni ne treba celer: )))
Naravno, ove stabljike celera možete poslužiti uz bilo kakav namaz/umak: majonezu, namaz od slanutka, tartar umak, ajvar, maslac od kikirikija…
A i uz ove dolje navedene sirne umake možete kombinirati i drugo sirovo povrće: prutiće mrkve, krastavaca, paprike…

Kad skinem listove sa stabljike celera bjelaša, operem ih, nasjeckam i zamrznem pa ih koristim prilikom dinstanja nekih jela itd.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Nemam odgovarajuću posudu za pripremanje, tj. otapanje ovih sirnih umaka (sve moje posude za pečenje su ogromne) pa ja to pripremam u šalicama.

Nemam nikakve posebne šalice, to su obične šalice za čaj/bijelu kavu. Bila sam uvjerena da su ove moje šalice «Made in China» jer sam ih kupila za 40ak kuna u nekoj trgovini (nešto kao kineski dućan) gdje se prodaje jeftina, nekvalitetna roba. Ali sad sam provjerila, nisu «Made in China», nego «Made in Spain» (što se svodi na isto); jednoj sam ionako već otkrhnula rub (prilikom pranja udarila sam sa šalicom po slavini).
Te šalice koristim kad pečem nekakav souffle (nabujak) i kad rastapam ovakve umake u pećnici; na temperaturi ispod 200 stupnjeva običnim šalicama ne bi se smjelo ništa dogoditi. Ne pečem često sufleaste stvari, ali kad radim nešto takvo, uvijek koristim ovakve šalice za čaj (jer nemam kalupe za souffle) i još mi nikad šalica nije pukla u pećnici: veće su šanse da ću ju razbiti dok ju perem.
Dobro, nemojte baš eksperimentirati s nekakvim starim, vrijednom, obiteljskim, porculanskim servisom: )))
(iz Dinastije Ming: DDDDDDD

Ja omjer sastojaka u ovim umacima uvijek određujem odokativno, ali potrudila sam se ovamo prepisati omjer sastojaka iz originalnog recepta; ali naravno, to možete mijenjati.
Ako nemate pikantan tvrdi sir, možete upotrijebiti i neki obični tvrdi sir: okus će biti drugačiji, ali umak će svejedno biti jestiv.


Prutići celera sa sirom i majonezom

Image and video hosting by TinyPic

220 g topivog, krem sira (Buco, Zdenka…)
150 g majoneze
220 g naribanog tvrdog sira Cheddar, Gruyere… (ili neki drugi pikantni kravlji sir)
oko 8 stabljika celera bjelaša
oko 70 g nasjeckanih badema
2 žlice sasvim sitno nasjeckanog mladog luka (zeleno lišće!)
pola čajne žlice suhog oregana
prstohvat sušene kadulje
sol, (kajenski) papar


Odvojite stabljike celera od listova. Stabljike operite i narežite na prutiće, duge oko 7 cm (ili koliko hoćete).
Listove možete nasjeckati i zamrznuti, pa upotrebljavati za juhe, dinstana jela itd.

U posudi izmiješajte krem sir i majonezu u glatku smjesu. Dodajte naribani sir, narezani luk, bademe, začinsko bilje te sol i papar.
Možete dodati i neko drugo začinsko bilje.

Smjesu razmažite na dno posude za pečenje (mala posuda, zapremnine oko 1 l, ili upotrijebite šalice).

Sve savite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite par minuta – samo da se sir rastopi: poslužite odmah uz prutiće celera.

Image and video hosting by TinyPic


Spomenula sam da nemam odgovarajuću posudu za rastapanje tog umaka pa ja to pripremam u šalicama. Umak odmah poslužite jer se (pogotovo u malim šalicama) brzo ohladi.


Sljedeći umak je sličan, ali umjesto majoneze, upotrebljava se salsa (umak na bazi rajčica)


Celerovi prstići s umakom od sira

Image and video hosting by TinyPic

220 g topivog krem sira (Buco, Zdenka…)
180 ml salsa umaka
220 g naribanog tvrdog sira Cheddar, Gruyere… (ili neki drugi pikantni kravlji sir)
8 stabljika celera bjelaša
oko 75 g bademovih listića


Za dekoriranje celerovih štapića odvojite oko 1 čajnu žlicu krem sira.

Odvojite stabljike celera od listova. Stabljike operite i narežite na prutiće, duge oko 7 cm (ili koliko hoćete).
Listove možete nasjeckati i zamrznuti, pa upotrebljavati za juhe, dinstana jela itd.

Na jedan kraj svakog prutića stavite mrvicu (veličine zrna riže) odvojenog krem sira i na to zalijepite listić badema: ti prutići celera trebali bi asocirati na zelene prste s noktima od listića badema.
Image and video hosting by TinyPic

Preostali krem sir stavite u posudu, dodajte naribani tvrdi sir i promiješajte. Po potrebi, dodajte sol i papar.
Polovicu smjesu rasporedite u posudu za pečenje (promjera 20ak cm, ili upotrijebite šalice), po toj smjesi rasporedite salsa umak i gore stavite ostatak sirne smjese (ili možete prvo staviti svu sirnu smjesu i onda gore sav salsa umak).

Ja koristim domaću salsu (made by Moja mama), ali možete uzeti bilo kakav kupovni umak na bazi rajčica (po potrebi, začinite ga solju, paprom; dodajte mu češnjak, začinsko bilje…: dotjerajte mu okus po želji).

Posudu sa sirom i salsom stavite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite samo da se sir rastopi: poslužite odmah uz prstiće celera.
Image and video hosting by TinyPic




I za kraj, recept za prutiće celera s hladnom varijantom sirnog umaka/namaza.


Celerovi prutići sa sirnim namazom

Image and video hosting by TinyPic

100 g topivog krem sira (Buco, Zdenka…), ali može i običan sirni namaz
2-3 žlice naribanog tvrdog sira Cheddar, Gruyere, Parmezan…
3 stabljike celera bjelaša
(malo suhih brusnica ili grožđica)

Krem sir izmiješajte u glatku smjesu.

Odvojite stabljike celera od listova. Stabljike operite i narežite na prutiće, duge oko 7 cm (ili koliko hoćete).
Listove možete nasjeckati i zamrznuti, pa upotrebljavati za juhe, dinstana jela itd.

Slastičarskom špricom nanesite krem sir na prutiće.

Po želji, odozgo posipajte naribanim sirom, nasjeckanim začinskim biljem, češnjakom…
U originalu (valjda je to neka američka fora), odozgo se posipaju suhe brusnice ili grožđice, ali meni ta kombinacija nikako ne odgovara; ja to, eventualno, posipam nasjeckanim suhim rajčicama: )

Štapiće poslužite odmah, ili ih spremite u hladnjak do posluživanja.


Recept se temelji na receptu sa stranice http://www.dairygoodness.ca/en/consumers/food/recipes/all/2000/2057.htm?recipeid=2057

4 komentara:

  1. Jaaaaaako dobro! Evo ovako, što se celera tiče, volim ga kako god...najviše u salati remulad ili pohovanog. Pošto ga najčešće za salatu rendam, moj muž ga naziva "strugotinom", ali ga rado jede!A "bjelaš" jedu snajkice (grickaju između obroka ili kao predjelo). Ideja sa sirnim namazima je sjajna, pozdravljam i probam ovog vikenda!

    OdgovoriIzbriši
  2. emo_serpica - drago mi je da ti se sviđa i ova varijanta; probaj:))) Eto, kod mene nitko ne voli celer bjelaš, a ni za korjenašem nitko nije lud, rijetko ga upotrebljavamo; ali ipak jedemo, npr. pohani:)

    OdgovoriIzbriši
  3. ovo i ja volim ,celer obožavam. Listove u zamrzivač a stabljike odmah jedemo. Nisam pravila ove namaze uglavnom mutim neke namaze od leblebija ili patlidžana i tako to... Mada , duuugo nisam kupila ovaj celer, moraću ovih dana

    OdgovoriIzbriši
  4. ROTKVICA - kod nas, stabljike jedem samo ja:) Najviše volim ove sirne umake (ne treba mi ni celer:))) ali može i neki drugi umak:)

    OdgovoriIzbriši