Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

11. 09. 2010.

Torta od rabarbare i šljiva

I dalje «prizivam» ljeto, ali bezuspješno. Ova torta nastala je slučajno, od sastojaka koje sam imala doma; krema je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, br. 5, 24. 4. 2008., a biskvit je također iz nekog recepta…

Image and video hosting by TinyPic


Žuti biskvit
3 jaja
5 žlica šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Smeđi biskvit
3 jaja
5 žlica šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
Krema
150 g bijele čokolade + 2 žlice mlijeka
+
250 g kiselog vrhnja
400 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
10 g bijele želatine (ili 6 listova)
oko 150 g šećera u prahu

Nadjev
600 g rabarbare
1 žlica maslaca
2 žlice šećera
3 žlice ruma
+
500 g šljiva

Ukrašavanje
izmiksani šlag
kokosovo brašno
voćni sirup željene boje
boja u prahu ili voćna aroma

Za žuti biskvit, jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko i lagano izmiksajte. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim (promjera 24 cm).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen (zapiknite čačkalicu, ako je čačkalica čista i suha, biskvit je pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Na isti način ispecite i smeđi biskvit (s kakaom), ostavite ga da se ohladi.

Rabarbaru operite, po potrebi ogulite prozirnastu kožicu.
Stabljike rabarbare narežite na komade 2-3 cm veličine.
U loncu otopite maslac i šećer pa dodajte rum i onda rabarbaru, pa ju pržite 10ak min. na slaboj vatri. Pazite da se ne raspadne.
Ostavite ju da se ohladi.
Ocijedite eventualnu tekućinu.

Šljive prepolovite i izvadite im koštice.

Za kremu, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Biljni šlag ili slatko vrhnja izmiksajte.
Nasjeckanu čokoladu otopite na pari zajedno s mlijekom, maknite ju s vatre i dodajte 2 žlice kiselog vrhnja pa umiješajte nabubrenu želatinu i miješajte da se želatina rastopi.
Zatim dodajte i ostatak kiselog vrhnja, izmiksani šlag i šećer (možete staviti više ili manje šećera).
Kremu nakratko stavite u hladnjak, pazite da se ne stvrdne previše.

Oba biskvita prerežite jednom vodoravno.
Biskvite možete slagati redoslijedom kojim želite.
Jednu koru stavite na pladanj na kojem namjeravate poslužiti torti. Oko te kore stavite obruč, možete ga, sa strane, obložiti papirom za pečenje.

Obruč, po potrebi, nadogradite u visinu, pomoću papira za pečenje, kartona, folije... (ja to često radim, jer moj obruč nije dovoljno visok).
Koru možete nakapati mlijekom ili sokom.
Na tu koru rasporedite trećinu ohlađene rabarbare i trećinu šljiva pa prelijte četvrtinom kreme. Poklopite drugom korom i nju lagano pritisnite dlanovima.
Tu koru također natopite, po njoj rasporedite trećinu rabarbare i šljiva i prelijte četvrtinom kreme. Poklopite trećom korom i lagano pritisnite dlanovima.
Koru natopite, na nju rasporedite ostatak rabarbare i šljiva te prelijte četvrtinom kreme. Poklopite zadnjom korom. Odozgo ju premažite ostatkom kreme.
Tortu stavite u hladnjak na otprilike 7 sati (preko noći).

Rashlađenu tortu izvadite iz kalupa.
Po želji, sa strane ju omažite izmiksanim šlagom i ukrasite.

Par žlica kokosovog brašna nakapajte s malo voćnog sirupa (sok za slaganje s vodom) i, po želji, dodajte malo boje ili arome pa promiješajte da mrvice kokosa ravnomjerno poprime boju. Njima posipajte tortu odozgo i sa strane.

Ja sam upotrijebila sirup od limete i aromu kivija.
Kad «farbate» taj kokos nemojte nalijati previše sirupa. Nije cilj dobiti gnjecavu smjesu od kokosa, nego relativno suhe mrvice, iako, one su, naravno, pomalo ljepljivo-gnjecave zbog sirupa. Ali ne možete fulati, ako je smjesa previše gnjecava jednostavno dodajte još kokosa.

Broj komentara: 7:

  1. Eh da ljeto je pobjeglo nešto rano ove godine. Ja se ne bunim jer kao što sam već govorila meni paše malo hladnije vrijeme. Bez obzira na to ova torta mi se jako sviđa. Nažalost nikako ne mogu naći rabarbaru ali šljiva zato imam na bacanje. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično izgleda, a dobar izgled je već preduslov da je i dobra.

    OdgovoriIzbriši
  3. Andrea;
    meni je nevjerojatno da je već tako zima! Ok, ne mora biti 35 stupnjeva, ali ja jako loše podnosim ovu zimu:(

    vera;
    hvala:)

    Olgica;
    hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Torta je krasna ali me buni u postupku izrade kreme se spominje mlijeko,a u sastojcima slako vrhnje, pa neznam šta je ispravno.Hvala na receptu pozdrav od Bosiljke!

    OdgovoriIzbriši
  5. Anonimno;
    Hvala na primjedbi, zadnjih tjedana imam problema s unošenjem recepata na blog i njihovim izgledom (preveliki razmak među odlomcima, totalni nedostatak razmaka...) - i dok sve to pokušavam "urediti" više puta pišem i brišem recept, pa sam očito obrisala 2 žlice mlijeka koje idu u kremu, ali sada sam to dodala:) ali problem s razmakom nisam riješila:(

    Ako netko vidi da negdje nešto fali ili je nešto nejasno, neka slobodno kaže.

    OdgovoriIzbriši
  6. Sanela, hvala na odgovoru,torta mi se sviđa i po sastojcima mislim da je jako ukusna. Puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši