Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

17. 12. 2010.

Popečci od zobenih pahuljica i sira

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
160 g zobenih pahuljica
300 ml vode + pola kocke za juhu
1-2 čajne žlice crvene, slatke, mljevene paprike
1 žlica svježeg nasjeckanog peršinovog lišća (ili nekog drugog bilja)
sol, papar
60ak g tvrdog sira
2-3 žlice krušnih mrvica ili pšenične krupice ili brašna
+
masnoća za prženje


Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.

U loncu zagrijte žlicu ulja i dodajte luk. Pržite ga 10ak min. na laganoj vatri. Zatim dodajte pahuljice i sve promiješajte pa dodajte vodu i zdrobljenu kocku. Kuhajte na najslabijoj vatri, miješajući, 2-3 min. da pahuljice upiju tekućinu i smjesa postane čvrsta, ali sluzavo-ljigavo-gnjecava.

Smjesu maknite s vatre pa umiješajte papriku i peršinovo lišće. Začinite solju i paprom. Dodajte malo mrvica ili krupice ili brašna da dobijete smjesu od koje možete oblikovati popečke.

Ostavite smjesu da se hladi 10ak min.

Sir narežite na 7-8 komadića debljine oko 5 mm i širine/dužine 3-4 cm (ovisno o tome kakve popečke namjeravate raditi.

Smjesu od pahuljica podijelite na 7-8 jednakih dijelova. Svaki dio spljoštite među dlanovima na sredinu položite komadić sira pa skupite krajeve oko njega i oblikujte kuglicu, koja onda spljoštite u okruglasti popečak.
Pazite da sir bude prekriven smjesom da ne curi za vrijeme pečenja.

Popečke možete uvaljati u mrvice ili brašno, ali nije obavezno, stajanjem na zraku, prije pečenja, će se još i posušiti.
Možete ih uvaljati u zobene pahuljice: tako možda ljepše izgledaju. Iako sam ovaj put i ja tako radila: nisam ljubitelj tog postupka jer se većina tog «zrnja» odlijepi s popečaka za vrijeme pečenja pa mi ostane plivati u tavi na masnoći.

Popečke pržite s jedne i druge strane u većoj količini masnoće da porumene. Pečene popečke odlažite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.


Broj komentara: 9:

  1. isprobat ću ovo... inače kad radim popečke od zobenih pahuljica vidjela sam da mi najmekše ispadnu kada koristim zobene pahuljice Koln (ima ih u Mercatoru, Sparu i Getrou), ali ni one bruggen nisu loše . Hvala na receptu:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljivo i treba probati :)

    OdgovoriIzbriši
  3. ovo obavezno probam, jako mi se svidja!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Rena;
    nisam ljubitelj pahuljica i nemam pojma koje su kakve, nikad nisam ni došla na ideju da ih uspoređujem. Meni je to sve pahuljice ko´ pahuljice.

    Jafi;
    probaj:)

    Sweet Corner;
    probaj:)

    Lilly;
    nisam ljubitelj pahuljica i ne jedem ih u slatkoj varijanti (npr. za doručak s mlijekom/jogurtom, u kombinaciji sa suhim voćem - naježim se pri samoj pomisli na takav doručak).
    Ali kad je pržena hrana u pitanju, za mene vrijedi "ona stara": ako je prženo, pojela bih (skoro) sve.
    A upravo zbog tog prženja ja ovo nikako ne smatram zdravim obrokom.

    Snježa;
    probaj:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo mi je odlično i bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  6. Probala sam ovo, ali su mi se popečci raspali u tavi...sve sam radila po receptu, ne znam gdje sam krivo napravila :/
    ali inače ono što sam uspjela izvaditi iz tave je bilo jako ukusno...

    OdgovoriIzbriši