Kad unosim recept za neku juhu/varivo na blog (a takvi recepti su stavrno rijetki kod mene) uvijek ponavljam da ne volim juhe/variva - općenito ne volim hranu koja podrazumijeva da nešto pliva na nekakvoj vodi. Iako, uvijek ima izuzetaka:))) Izuzetak su neke hladne juhe, varivo od graha i neke juhe koje se baziraju na ispasiranom krumpiru, tzv. krem juhe. Ali ne volim kad u takvim krem juhama pliva hrpa raznog povrća - meni je dovoljan samo krumpir:D Ali jako mi se sviđa ova juha i kojoj pliva sir - barem dok se ne rastopi:DDD
1 kg krumpira
2 poriluka
(2 repe)
1 crveni luk
2 žlice maslaca
1, 5 l temeljca (ili voda i kocka za juhu)
3-4 žlice kiselog vrhnja, po potrebi 1 čajna žlica brašna
pola čajne žlice sušenog mažurana
2 žlice svježeg peršinovog lišća
sol, papar
muškatni oraščić
ocat
+
2 poriluka
(2 repe)
1 crveni luk
2 žlice maslaca
1, 5 l temeljca (ili voda i kocka za juhu)
3-4 žlice kiselog vrhnja, po potrebi 1 čajna žlica brašna
pola čajne žlice sušenog mažurana
2 žlice svježeg peršinovog lišća
sol, papar
muškatni oraščić
ocat
+
šnite Emmentalera za posluživanje
Krumpir ogulite i narežite na kockice.
Poriluk operite i narežite na kolutiće.
Repu ne morate upotrijebiti (ja ju nikad ne koristim). Ako ju koristite, operite ju, ogulite i narežite na kockice.
Luk očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu rastopite maslac i na njemu popržite sitno nasjeckani luk. Zatim dodajte krumpir i poriluk (i repu) i pržite 1-2 min. pa zalijte temeljcem ili dodajte vodu i natrganu kocku za juhu.
Kuhajte oko 30 min. na laganoj vatri.
Sve usitnite štapnim mikserom u glatku smjesu.
Dodajte mažuran i peršinovo lišće.
Ako je potrebno, brašno razmutite u kiselom vrhnju i dodajte u juhu. Ako je juha dosta gusta, ne trebate dodavati brašno, nego samo vrhnje.
A ako je juha previše gusta možete dodati vodu.
Lonac s juhom vratite na štednjak i kad zakuha prokuhajte 1-2 min.
Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Prije posluživanja, dodajte malo octa.
U duboke tanjure rasporedite na tanke šnite narezan Emmentaler i prelijte vrućom juhom.
Ako kod kuće nemate odgovarajući alat za rezanje sira, dajte da vam u trgovini prilikom kupnje narežu sir.
Ili možete sir naribati na ribež za jabuke i posipati ga po vrućoj juhi u tanjurima.
Poslužite odmah.
Ja ovakvu juhu volim kad je jaaaaaaaaaaaako guuuuuuuuuuuuuusta. Zato povećam količinu krumpira i dodam 1 čajnu žlicu brašna pa je na kraju moja juha tako gusta da se praktički "ne razlijeva" (kao na ovoj fotki). Ali to nije bit krem juhe, pa nemojte pretjerivati s krumpirom kao ja:DDD (osim ako obožavate krumpir:)
Vrlo zanimljivo, mislim da je jako ukusna! I ja volim dobro guste krem juhe!
OdgovoriIzbrišiprefina juhica:)
OdgovoriIzbrišiZnam da ti nisi ljubiteljica juha, a ja ih baš obožavam. Ova kombinacija sira i krumpira mora bit odlična. Ovo ću brzo isprobati! :)
OdgovoriIzbriši