Biskvit
7 jaja
250 g šećera (u prahu)
60 g maslaca
150 g brašna
50 g gustina
50 g kakaa
pola praška za pecivo
Preljev
2 žlice vode
2 žlice šećera
3 žlice ruma (ili nekog likera)
Krema
250 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
200 g čokolade za kuhanje
200 g mliječne čokolade
+
3 žlice ruma (ili nekog likera)
Glazura
150 g čokolade za kuhanje
60 g maslaca
1 čajna žlica ulja
Za biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka.
U velikoj posudi izmiksajte malo posoljene bjelanjke u čvrst snijeg. Postupno dodavajte 125 g šećera, stalno miksajući, da se šećer rastopi (možete upotrijebiti šećer u prahu, brže će se rastopiti:)
Žumanjke miksajte s ostatkom šećera, oko 3 minute. Dodajte listiće maslaca sobne temperature i dobro izmiksajte.
U jednoj posudi pomiješajte brašno s gustinom, kakaom i praškom. Postupno prosijajte tu mješavinu u smjesu od žumanjaka i lagano ju umiksajte u žumanjke naizmjence s izmiksanim bjelanjcima.
Kalup promjera 24 cm namastite i pobrašnite. U njega ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, pecite nešto više od pola sata. Pomoću čačkalice probajte je li biskvit pečen: zabodite čačkalicu u sredinu, ako je čačkalica suha i čista, biskvit je pečen.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za preljev, u lončić stavite vodu i šećer pa zagrijavajte i miješajte da se šećer rastopi. Kad zakuha maknite s vatre i umiješajte rum.
7 jaja
250 g šećera (u prahu)
60 g maslaca
150 g brašna
50 g gustina
50 g kakaa
pola praška za pecivo
Preljev
2 žlice vode
2 žlice šećera
3 žlice ruma (ili nekog likera)
Krema
250 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
200 g čokolade za kuhanje
200 g mliječne čokolade
+
3 žlice ruma (ili nekog likera)
Glazura
150 g čokolade za kuhanje
60 g maslaca
1 čajna žlica ulja
Za biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka.
U velikoj posudi izmiksajte malo posoljene bjelanjke u čvrst snijeg. Postupno dodavajte 125 g šećera, stalno miksajući, da se šećer rastopi (možete upotrijebiti šećer u prahu, brže će se rastopiti:)
Žumanjke miksajte s ostatkom šećera, oko 3 minute. Dodajte listiće maslaca sobne temperature i dobro izmiksajte.
U jednoj posudi pomiješajte brašno s gustinom, kakaom i praškom. Postupno prosijajte tu mješavinu u smjesu od žumanjaka i lagano ju umiksajte u žumanjke naizmjence s izmiksanim bjelanjcima.
Kalup promjera 24 cm namastite i pobrašnite. U njega ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, pecite nešto više od pola sata. Pomoću čačkalice probajte je li biskvit pečen: zabodite čačkalicu u sredinu, ako je čačkalica suha i čista, biskvit je pečen.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za preljev, u lončić stavite vodu i šećer pa zagrijavajte i miješajte da se šećer rastopi. Kad zakuha maknite s vatre i umiješajte rum.
Za kremu, u lonac stavite neizmikasano slatko vrhnje i zagrijte ga. Maknite ga s vatre i dodajte mu nasjeckanu čokoladu za kuhanje i mliječnu čokoladu. Miješajte nekolik minuta da se sva čokolada potpuno rastopi. Smjesu stavite u hladnjak na par sati, najbolje preko noći.
Sutradan miksajte smjesu par minuta da bude pjenasta i postupno joj dodavajte žlicu po žlicu ruma.
Biskvit prerežite dva puta vodoravno.
Jednu koru stavite na pladanj i natopite ju trećinom preljeva. Premažite ju dijelom kreme i poklopite drugom korom. Nju natopite trećinom preljeva i premažite dijelom kreme. Poklopite zadnjom korom i natopite ju ostatkom preljeva, odozgo tanko namažite kremom.
Za glazuru, na pari otopite nasjeckanu čokoladu zajedno s maslacem i uljem.
Tortu prelijte odozgo i sa strane.
Tortu ukrasite po želji i stavite u hladnjak da se rashladi.
Čokoladne strugotine možete napraviti tako da rastopite čokoladu za kuhanje s malo maslaca i ulja, vruću smjesu u sasvim tankom sloju namažete na pladanj ili lim za pečenje, i kad se čokolada dovoljno stvrdne slastičarskom spatulom (ili nožem) «stružite» strugotine.
Slični recepti
Čokoladna torta fantastično izgleda, posebno mi se dopadaju ukrasi na torti!
OdgovoriIzbrišiprekrasna je i predivno dekorirana!
OdgovoriIzbrišiSavršeno izgleda i siguna sam da je izvrsna!
OdgovoriIzbrišiKako je bogata, kroz sliku vidim da je okus fenomenalan =)
OdgovoriIzbrišiCoko Bomba!
OdgovoriIzbrišiOvo je zbilja prekrasna bogata torta. Jako mi se sviđa. :)
OdgovoriIzbrišiHvala svima:DDDDDDD
OdgovoriIzbriši