Biskvit
4 jaja
250 g šećera
250 g maslaca
pola žlice cimeta
1 vanilin šećer
2 žlice ruma
1 prašak za pecivo
250 g brašna
100 g (oguljenih) mljevenih badema (mogu i orasi)
Krema
500 ml slatkog vrhnja
180 ml kiselog vrhnja
1,5 žlica cimeta
2 žlice ruma
1-2 kremfixa
šećer u prahu
+
1 limenka kompota od marelica
+
12 žlica likera od marelica (ili sok iz kompota)
+
3 žlice marmelade s komadićima marelice
Za biskvit, dobro izmiksajte šećer s maslacem sobne temperature. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon dodavanja svakog jajeta miksajte oko pola minute. Zatim dodajte vanilin šećer, cimet i rum, polako umiješajte sastojke.
Brašno prosijajte zajedno s praškom za pecivo u smjesu od jaja i lagano promiješajte. Na kraju umiješajte mljevene bademe ili orahe.
Kalup promjera 24 cm namastite i pobrašnite pa u njega ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i ispecite biskvit (probajte čačkalicom je li biskvit pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za kremu, izmiksajte slatko vrhnje pa mu dodajte kiselo vrhnje, cimet i rum pa sve dobro izmiksajte. Po potrebi dodajte dodajte šećer u prahu; možete staviti i više cimeta, ali pazite da krema ne bude gorka.
Na kraju u kremu dodajte 1-2 kremfixa – da krema bude čvrsta.
Marelice ocijedite (po potrebi sačuvajte sok). Polovicu marelica narežite na kockice.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno.
Na pladanj stavite jednu koru i natopite ju s 4 žlice likera (ili soka iz kompota).
U originalnom receptu biskvit treba natopiti s likerom od marelice. Za bezalkoholnu varijantu možete upotrijebiti sok iz kompota.
Ja sam napravila alkoholnu varijantu: nisam imala liker od marelice, ali sam 8 žlica soka iz kompota pomiješala s 4 žlice ruma.
Natopljenu koru premažite pekmezom od marelice.
U originalnom receptu upotrebljava se pekmez s velikim komadima marelica. Ja sam imala obični glatki pekmez.
Koru premazanu pekmezom poklopite drugom korom, nju natopite s 4 žlice likera ili soka…
Tu koru bogato premažite kremom i na nju složite marelice narezane na kockice, a po njima premažite nekoliko žlica kreme. Poklopite trećom korom, a nju natopite s 4 žlice likera ili soka…
Tortu izvana i odozgo omažite kremom. Ukrasite ju puslicama kreme i polovicama marelica ili marelicama narezanim na ploške te ju stavite u hladnjak na nekoliko sati.
*Recept je iz časopisa Kuhinja, br. 3., 2003.
4 jaja
250 g šećera
250 g maslaca
pola žlice cimeta
1 vanilin šećer
2 žlice ruma
1 prašak za pecivo
250 g brašna
100 g (oguljenih) mljevenih badema (mogu i orasi)
Krema
500 ml slatkog vrhnja
180 ml kiselog vrhnja
1,5 žlica cimeta
2 žlice ruma
1-2 kremfixa
šećer u prahu
+
1 limenka kompota od marelica
+
12 žlica likera od marelica (ili sok iz kompota)
+
3 žlice marmelade s komadićima marelice
Za biskvit, dobro izmiksajte šećer s maslacem sobne temperature. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon dodavanja svakog jajeta miksajte oko pola minute. Zatim dodajte vanilin šećer, cimet i rum, polako umiješajte sastojke.
Brašno prosijajte zajedno s praškom za pecivo u smjesu od jaja i lagano promiješajte. Na kraju umiješajte mljevene bademe ili orahe.
Kalup promjera 24 cm namastite i pobrašnite pa u njega ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i ispecite biskvit (probajte čačkalicom je li biskvit pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za kremu, izmiksajte slatko vrhnje pa mu dodajte kiselo vrhnje, cimet i rum pa sve dobro izmiksajte. Po potrebi dodajte dodajte šećer u prahu; možete staviti i više cimeta, ali pazite da krema ne bude gorka.
Na kraju u kremu dodajte 1-2 kremfixa – da krema bude čvrsta.
Marelice ocijedite (po potrebi sačuvajte sok). Polovicu marelica narežite na kockice.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno.
Na pladanj stavite jednu koru i natopite ju s 4 žlice likera (ili soka iz kompota).
U originalnom receptu biskvit treba natopiti s likerom od marelice. Za bezalkoholnu varijantu možete upotrijebiti sok iz kompota.
Ja sam napravila alkoholnu varijantu: nisam imala liker od marelice, ali sam 8 žlica soka iz kompota pomiješala s 4 žlice ruma.
Natopljenu koru premažite pekmezom od marelice.
U originalnom receptu upotrebljava se pekmez s velikim komadima marelica. Ja sam imala obični glatki pekmez.
Koru premazanu pekmezom poklopite drugom korom, nju natopite s 4 žlice likera ili soka…
Tu koru bogato premažite kremom i na nju složite marelice narezane na kockice, a po njima premažite nekoliko žlica kreme. Poklopite trećom korom, a nju natopite s 4 žlice likera ili soka…
Tortu izvana i odozgo omažite kremom. Ukrasite ju puslicama kreme i polovicama marelica ili marelicama narezanim na ploške te ju stavite u hladnjak na nekoliko sati.
*Recept je iz časopisa Kuhinja, br. 3., 2003.
Kako ovo zvuči i zgleda dobro! Posebno mi se sviđa krema od slatkog i kiselog vrhnja, a i marelice s cimetom funkcioniraju odlično! :)
OdgovoriIzbrišipredivna je! cesto radim kreme s kiselim vrhnjem i odlicne su!
OdgovoriIzbrišiHvala:)
OdgovoriIzbrišiI ja volim staviti kiselo vrhnje u kremu na bazi šlaga. U onom originalnom receptu se to ne upotrebljava; ali ja sam napisala kako ja radim:)