Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

11. 04. 2009.

Pita od poriluka i krumpira


Tijesto
225 g brašna
prstohvat soli
150 g maslaca
50 g sitno nasjeckanih ili mljevenih oraha
1 žumanjak
3 žlice hladne vode

Nadjev
450 g poriluka
450 g velikih krumpira
300 ml kiselog vrhnja
3 jaja
175 g naribanog tvrdog sira (Gauda)
3 žlice gustina ili brašna
sol, papar
muškatni oraščić
1 čajna žlica suhog kumina

Za tijesto, od brašna maslaca narezanog na listiće i soli zamijesite smjesu koja liči na mrvice. Dodajte orahe.
Žumanjak pomiješajte s 3 žlice vode i dodajte ga pripremljenim mrvicama. Zamijesite glatko tijesto. Tijesto malo premijesite na pobrašnjenoj podlozi, a onda ga zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta.
U originalnom receptu stavljaju se sitno nasjeckani orasi. Meni se to neda sjeckati pa stavljam mljevene.

Okrugli kalup za tortu (s obručem koji se skida) promjera 24 cm namastite i pobrašnite.
Razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup tako da su i stranice kalupa obložene tijestom. Stavite kalup s tijestom u hladnjak na 30 min.

Krumpir ogulite. Skuhajte ga posoljenoj vodi, nemojte ga raskuhati, može ostati malo tvrd. Ocijedite ga, prelijte hladnom vodom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni krumpir ocijedite. Narežite ga na deblje okrugle ploške.

Poriluk dobro operite i narežite na tanke kolutiće.
U loncu zakuhajte vodu pa dodajte malo soli i narezan poriluk. Prokuhajte ga 2 minute, a onda ga ocijedite, isplahnite hladnom vodom i dobro ga ocijedite.

Kiselo vrhnje umutite s jajima. Dodajte naribani sir, narezani krumpir, poriluk, gustin, muškatni oraščić, kumin, sol i papar. Dobro promiješajte.
Smjesu ulijte u kalup, pritišćite ju žlicom da bude «zbijena», odozgo zagladite. Odrežite višak tijesta.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 20 min. Nakon toga smanjite temperaturu na 190 stupnjeva i pecite oko 40 minuta.

Pitu poslužite mlaku ili hladnu.

S mlake pite skinite obruč i narežite ju i poslužite.
Ja nemam običaj ovu pitu peći u kalupi s obručem na skidanje (ovaj put je izuzetak:) Obično ju pečem u dubljem metalnom limu i poslužim dok je praktički vruća – sir je rastopljen i razvlači se, a i cijela pita je gnjecava i ne može se rezati – grabimo ju žlicom. Ako ju želite rezati, morate pričekati da se ohladi i stvrdne, onda se lijepo reže.


*Recept je iz kuharice: Vegetarijanska jela, Večernji list, Zrinski d.d., Čakovec, 2004.

3 komentara:

  1. Jako mi se ovo sviđa, ja sam luda za pitama svih vrsta. Oduševili su me ovi orasi u tijestu. Super!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pošto volim poriluk ovo mi djeluje izvrsno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sviđa mi se ovaj recept iako ima poriluk. :) Mislim da ćemo i mi to jesti vruče žlicom! ;)

    OdgovoriIzbriši