Tijesto
225 g brašna
prstohvat soli
150 g maslaca
50 g sitno nasjeckanih ili mljevenih oraha
1 žumanjak
3 žlice hladne vode
Nadjev
450 g poriluka
450 g velikih krumpira
300 ml kiselog vrhnja
3 jaja
175 g naribanog tvrdog sira (Gauda)
3 žlice gustina ili brašna
sol, papar
muškatni oraščić
1 čajna žlica suhog kumina
225 g brašna
prstohvat soli
150 g maslaca
50 g sitno nasjeckanih ili mljevenih oraha
1 žumanjak
3 žlice hladne vode
Nadjev
450 g poriluka
450 g velikih krumpira
300 ml kiselog vrhnja
3 jaja
175 g naribanog tvrdog sira (Gauda)
3 žlice gustina ili brašna
sol, papar
muškatni oraščić
1 čajna žlica suhog kumina
Za tijesto, od brašna maslaca narezanog na listiće i soli zamijesite smjesu koja liči na mrvice. Dodajte orahe.
Žumanjak pomiješajte s 3 žlice vode i dodajte ga pripremljenim mrvicama. Zamijesite glatko tijesto. Tijesto malo premijesite na pobrašnjenoj podlozi, a onda ga zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta.
U originalnom receptu stavljaju se sitno nasjeckani orasi. Meni se to neda sjeckati pa stavljam mljevene.
Okrugli kalup za tortu (s obručem koji se skida) promjera 24 cm namastite i pobrašnite.
Razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup tako da su i stranice kalupa obložene tijestom. Stavite kalup s tijestom u hladnjak na 30 min.
Krumpir ogulite. Skuhajte ga posoljenoj vodi, nemojte ga raskuhati, može ostati malo tvrd. Ocijedite ga, prelijte hladnom vodom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni krumpir ocijedite. Narežite ga na deblje okrugle ploške.
Poriluk dobro operite i narežite na tanke kolutiće.
U loncu zakuhajte vodu pa dodajte malo soli i narezan poriluk. Prokuhajte ga 2 minute, a onda ga ocijedite, isplahnite hladnom vodom i dobro ga ocijedite.
Kiselo vrhnje umutite s jajima. Dodajte naribani sir, narezani krumpir, poriluk, gustin, muškatni oraščić, kumin, sol i papar. Dobro promiješajte.
Smjesu ulijte u kalup, pritišćite ju žlicom da bude «zbijena», odozgo zagladite. Odrežite višak tijesta.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 20 min. Nakon toga smanjite temperaturu na 190 stupnjeva i pecite oko 40 minuta.
Pitu poslužite mlaku ili hladnu.
S mlake pite skinite obruč i narežite ju i poslužite.
Ja nemam običaj ovu pitu peći u kalupi s obručem na skidanje (ovaj put je izuzetak:) Obično ju pečem u dubljem metalnom limu i poslužim dok je praktički vruća – sir je rastopljen i razvlači se, a i cijela pita je gnjecava i ne može se rezati – grabimo ju žlicom. Ako ju želite rezati, morate pričekati da se ohladi i stvrdne, onda se lijepo reže.
*Recept je iz kuharice: Vegetarijanska jela, Večernji list, Zrinski d.d., Čakovec, 2004.
Recepti koji se mogu pripremati s porilukom
Hladna juha od poriluka
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Krumpir na pivu
Pita od prokulica
Pita s (pori)lukom i sirom
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Poriluk u kruhu
Rolice od lazanja i poriluka
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Slana pita od riže, sira i poriluka
Slane parene knedle na krumpiru
Zapečena palenta s rajčicama
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zapečeni mlinci s porilukom
Hladna juha od poriluka
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Krumpir na pivu
Pita od prokulica
Pita s (pori)lukom i sirom
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Poriluk u kruhu
Rolice od lazanja i poriluka
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Slana pita od riže, sira i poriluka
Slane parene knedle na krumpiru
Zapečena palenta s rajčicama
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zapečeni mlinci s porilukom
Jako mi se ovo sviđa, ja sam luda za pitama svih vrsta. Oduševili su me ovi orasi u tijestu. Super!
OdgovoriIzbrišiPošto volim poriluk ovo mi djeluje izvrsno!
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se ovaj recept iako ima poriluk. :) Mislim da ćemo i mi to jesti vruče žlicom! ;)
OdgovoriIzbriši