Dala sam kolegici ovaj recept i pitala me kakvi se mlinci upotrebljavaju.
U ovom receptu se upotrebljavaju oni mlinci koji se inače jedu uz puricu s mlincima. Nekome je možda pitanje glupo, ali meni je sasvim razumljivo. Kolegicu je zbunjivala činjenica da se u našem žargonu i za vučene kore za savijače kaže «mlinci» pa joj nije bilo jasno je li to nekakva savijača s porilukom ili nešto takvo. Ali ovo nije savijača, nego svojevrsni složenac dakle, upotrebljavaju se kuhani mlinci, bez purice:DDD
Recept je s, čini mi se, pakovanja za mileram ili kiselo vrhnje. U originalnom receptu ne upotrebljava se ni češnjak ni naribani sir, a ni poriluk, nego se samo redaju slojevi kuhanih mlinaca i smjese s vrhnjem. Ali ja među te slojeve mlinaca i vrhnja volim ugurati blanširanu (kratko prokuhanu) zelenjavu koju većina ljudi (i ja među njima) ne voli, npr. poriluk, kelj, karfiol, špinat, blitvu…i to sve pojačam češnjakom i naribanim sirom, ali ne morate ih upotrijebiti ako ne želite.
Sastojci
3-4 poriluka
500 g mlinaca
500-600 ml kiselog vrhnja (ili milerama)
1 jaje
sol, papar
3 češnja češnjaka
(tvrdi naribani sir)
Poriluk dobro operite i narežite ga na kolutiće.
U loncu zakuhajte vodu pa dodajte sol i narezani poriluk. Prokuhajte ga oko 2 minute. Zatim ga ocijedite uronite u hladnu vodu (zajedno s cjedilom). Kad se ohladi, izvadite ga i ocijedite.
Mlince prelijte kipućom vodom i poklopite. Ostavite ih da se moče nekoliko minuta, a onda ih ocijedite.
Vrhnje umutite s jajetom i dodajte mu sitno nasjeckani češnjak, sol i papar.
Po želji, možete dodati i naribani tvrdi sir, ali nije obavezno.
Posudu za pečenje namastite.
Na dno složite sloj ocijeđenih mlinaca, po njima prelijte malo smjese od vrhnja, a na nju složite malo poriluka i zalijte ga s malo smjese od vrhnja. I tako naizmjence redajte slojeve mlinaca, vrhnja, poriluka, vrhnja, mlinaca… da potrošite sastojke.
Ako niste dodali puno soli i papra u smjesu s vrhnjem možete posoliti i popapriti svaki sloj poriluka.
Završite slojem mlinaca i prelijte ih ostatkom smjese od vrhnja. Odozgo možete složiti listiće maslaca.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Po želji, odozgo možete posipati tvrdi sir i zapeći da se sir rastopi.
U ovom receptu se upotrebljavaju oni mlinci koji se inače jedu uz puricu s mlincima. Nekome je možda pitanje glupo, ali meni je sasvim razumljivo. Kolegicu je zbunjivala činjenica da se u našem žargonu i za vučene kore za savijače kaže «mlinci» pa joj nije bilo jasno je li to nekakva savijača s porilukom ili nešto takvo. Ali ovo nije savijača, nego svojevrsni složenac dakle, upotrebljavaju se kuhani mlinci, bez purice:DDD
Recept je s, čini mi se, pakovanja za mileram ili kiselo vrhnje. U originalnom receptu ne upotrebljava se ni češnjak ni naribani sir, a ni poriluk, nego se samo redaju slojevi kuhanih mlinaca i smjese s vrhnjem. Ali ja među te slojeve mlinaca i vrhnja volim ugurati blanširanu (kratko prokuhanu) zelenjavu koju većina ljudi (i ja među njima) ne voli, npr. poriluk, kelj, karfiol, špinat, blitvu…i to sve pojačam češnjakom i naribanim sirom, ali ne morate ih upotrijebiti ako ne želite.
Sastojci
3-4 poriluka
500 g mlinaca
500-600 ml kiselog vrhnja (ili milerama)
1 jaje
sol, papar
3 češnja češnjaka
(tvrdi naribani sir)
Poriluk dobro operite i narežite ga na kolutiće.
U loncu zakuhajte vodu pa dodajte sol i narezani poriluk. Prokuhajte ga oko 2 minute. Zatim ga ocijedite uronite u hladnu vodu (zajedno s cjedilom). Kad se ohladi, izvadite ga i ocijedite.
Mlince prelijte kipućom vodom i poklopite. Ostavite ih da se moče nekoliko minuta, a onda ih ocijedite.
Vrhnje umutite s jajetom i dodajte mu sitno nasjeckani češnjak, sol i papar.
Po želji, možete dodati i naribani tvrdi sir, ali nije obavezno.
Posudu za pečenje namastite.
Na dno složite sloj ocijeđenih mlinaca, po njima prelijte malo smjese od vrhnja, a na nju složite malo poriluka i zalijte ga s malo smjese od vrhnja. I tako naizmjence redajte slojeve mlinaca, vrhnja, poriluka, vrhnja, mlinaca… da potrošite sastojke.
Ako niste dodali puno soli i papra u smjesu s vrhnjem možete posoliti i popapriti svaki sloj poriluka.
Završite slojem mlinaca i prelijte ih ostatkom smjese od vrhnja. Odozgo možete složiti listiće maslaca.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Po želji, odozgo možete posipati tvrdi sir i zapeći da se sir rastopi.
Recepti koji se mogu pripremati s porilukom
Hladna juha od poriluka
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Krumpir na pivu
Pita od prokulica
Pita s (pori)lukom i sirom
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Poriluk u kruhu
Rolice od lazanja i poriluka
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Slana pita od riže, sira i poriluka
Slane parene knedle na krumpiru
Zapečena palenta s rajčicama
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
to je nešto kao lazanje, ali meni bolja varijanta s mlincima, nekako ispadne ukusnije, još ako imam domaćih jako fini složenac
OdgovoriIzbrišicini mi se super, nisam jos kombinirala mlince u tu svrhu, sigurno hocu, odlican recept!
OdgovoriIzbrišiMlince obožavam, a ni ja ih nisam probala na ovaj način. Jednio se nešto ne ljubim s porilukom u zadnje vrijeme al sigurno može i s drugim povrćem! ;)
OdgovoriIzbrišiVrlo rado pravim neke verzije naslaganih mlinaca sa povrćem, sirom i sl. Dođe mu nešto kao naše lazanje. Ovaj s porilukom mi djeluje dobro, volim taj snažni okus poriluka.
OdgovoriIzbrišiovo ti je super!
OdgovoriIzbrišiNIna - ja volim i lazanje i složence:DDD
OdgovoriIzbrišiSweet Corner - probaj, stavi povrće koje hoćeš:)
Andrea - stavi neko drugo povrće. Ja u to guram ono povrće koje ne volim, jer ga tako mogu pojesti:)
cosmo - i ja volim mlince s nekim povrće, posipano tvrdim sirom... :D
Vera - hvala:)