Rabarabara je povrće, i to niskokalorično: 100 g rabarbare sadrži 7 kcal. A bogata je i kalcijem, kalijem, vitaminom C i dijetalnim vlaknima. Za jelo se upotrebljava crvena stabljika: kiselkastog je okusa, a upotrebljava se pretežno u slatkim jelima; listovi se ne upotrebljavaju za jelo.
Sastojci
1 kg rabarbare
sok pola limuna
naribana kora 1 neprskanog limuna
100 g šećera
1 žlica gustina
250 g riže
3 jaja
200-250 ml slatkog vrhnja
50 g šećera + 50 g šećera
Rabarbaru operite narežite na otprilike 2 cm duge komade.
Stavite ih u lonac zajedno sa 100 g šećera, limunovom korom, limunovim sokom i gustinom koji ste razmutili u 1-2 žlice hladne vode. Miješajući, zagrijavajte na laganoj vatri da zakuha, a onda maknite s vatre.
Rižu skuhajte i ocijedite. Nemojte ju raskuhati.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke umutite s 50 g šećera, vanilin šećerom, prstohvatom soli i neizmiksanim slatkim vrhnjem.
Smjesu pomiješajte s ocijeđenom vrućom rižom.
U namaštenu posudu za pečenje rasporedite pripremljenu rižu, a na nju rasporedite pripremljenu rabarbaru.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Polako dodajte i umiksajte 50 g šećera, miksajte da se rastopi. Smjesu «valovito» rasporedite u posudu za pečenje.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 10ak min., tj. da snijeg odozgo posmeđi.
Jelo možete poslužiti toplo ili hladno.
Volim kad se ovakvi složenci dobro rashlade u hladnjaku i malo stvrdnu. Zapravo, najbolji su mi tek idući dan (nakon što prenoće u hladnjaku), dok je složenac topao, meni je to sve previše gnjecavo.
*Recept je iz časopisa Burda Moden, 6/1979.
nikad nisam jela rabarbaru, nailazila sam u receptima ali nisam imala pojma što je to pa nisam ni pokušala da je potražim, mada nisam sigurna da sam vidla da ima za kupiti
OdgovoriIzbrišiVeć duže vrijeme tražim rabarbaru ali bezuspješno. Di si je ti nabavila? Na Kvatriću?
OdgovoriIzbrišiBaš bi je rado isprobala i ovu kombinaciju. :)
bas mi se svidja!
OdgovoriIzbrišiNina - u mojoj obitelji je to totalna nepoznanica. I ja sma dugo čitala o tome u receptima dok jednom nisam kupila i probala. Ima nekih slastica u kojima mi se sviđa. Ali da, teško ju je nabaviti.
OdgovoriIzbrišiAndrea - ne idem često na Kvatrić - samo kad mi treba ušećereni đumbir:DDD Kad sam bila prije 2-3 tjedna na Kvatriću nisam se ni sjetila pogledati ima li rabarbare, onako, u prolazu, nisam ju nigdje zamijetila.
Rabarbaru sam slučajno kupila u Kauflandu u Studentskom gradu (Dubrava), prije 10ak dana - slučajno sam ju vidjela na polici.
3 dana kasnije ponovno san išla u Kaufland, ali nije je više bilo. I prošli tjedan sam išla u Kaufland samo zbog rabarbare, ali nije je bilo. I evo, baš jučer sam išla u Kaufland samo zbog rabarbare i nema je.
Ne znam ima li je u kojem drugom trgovačkom centru, ja ih rijetko obilazim, jer su mi daleko. Išla bih, kad bih znala da je sigurno ima.
Ako gdje nađeš, javi:)
Sweet Corner - hvala:)))