6 peciva od prethodnog dana (ili 6 debljih šnita kruha)
250 ml mlijeka
350 g kiselog zelja (kupusa)
1 svežanj vlasca
3 jaja
sol, papar
kim
muškatni oraščić
Pecivo (kruh) narežite na kocke (otprilike 1 cm x 1 cm).
Mlijeko zakuhajte i prelijte ga po pecivu.
Kiselo zelje narežite na tanke rezance, dobro ih ocijedite!
Vlasac operite, osušite i sitno nasjeckajte.
Pomiješajte namočeno pecivo s nasjeckanim zeljem, vlascem i jajima da se svi sastojci povežu. Dodajte sol, papar, kim i muškatni oraščić i još jednom dobro promiješajte.
U odgovarajućem loncu zakuhajte vodu pa ju posolite i u nju stavite pripremljeni «valjak». Kuhajte 30 minuta na srednjoj temperaturi.
Kuhani svitak izvadite iz vode i ostavite ga da se hladi u krpi (kad je mlak možete ga izvaditi).
Svitak prije posluživanja spremite u hladnjak da se potpuno ohladi, a onda ga narežite na ploške.
Poslužite kao prilog.
*Recept je iz časopisa Burda – Božićna simfonija, br. 1., 15. 11. 2004.
250 ml mlijeka
350 g kiselog zelja (kupusa)
1 svežanj vlasca
3 jaja
sol, papar
kim
muškatni oraščić
Pecivo (kruh) narežite na kocke (otprilike 1 cm x 1 cm).
Mlijeko zakuhajte i prelijte ga po pecivu.
Kiselo zelje narežite na tanke rezance, dobro ih ocijedite!
Vlasac operite, osušite i sitno nasjeckajte.
Pomiješajte namočeno pecivo s nasjeckanim zeljem, vlascem i jajima da se svi sastojci povežu. Dodajte sol, papar, kim i muškatni oraščić i još jednom dobro promiješajte.
Kuhinjsku krpu namočite toplom vodom, a onda ju dobro ocijedite.
Pripremljenu smjesu istresite na krpu i rukama oblikujte valjak. Pritisnite rukama da «valjak» bude čvrst, zbijen, tj. da nema «rupa» među smjesom, a odozgo ga zagladite rukom.
Pripremljenu smjesu istresite na krpu i rukama oblikujte valjak. Pritisnite rukama da «valjak» bude čvrst, zbijen, tj. da nema «rupa» među smjesom, a odozgo ga zagladite rukom.
U odgovarajućem loncu zakuhajte vodu pa ju posolite i u nju stavite pripremljeni «valjak». Kuhajte 30 minuta na srednjoj temperaturi.
Kuhani svitak izvadite iz vode i ostavite ga da se hladi u krpi (kad je mlak možete ga izvaditi).
Svitak prije posluživanja spremite u hladnjak da se potpuno ohladi, a onda ga narežite na ploške.
Poslužite kao prilog.
*Recept je iz časopisa Burda – Božićna simfonija, br. 1., 15. 11. 2004.
Recepti s kiselim zeljem
Kruh s kiselim zeljem
Krumpir punjen kiselim zeljem
Kiselo zelje s krumpirom
Kiselo zelje s valjušcima
Lazanje s (kiselim) zeljem i umakom
Lazanje s (kiselim) zeljem i vrhnjem
Pita sa (kiselim) zeljem
Rolice s kiselim zeljem
Savijača od kiselog zelja
Savijača od kiselog zelja s lisnatim tijestom
Zapečeni sendviči s kiselim zeljem
Krumpir punjen kiselim zeljem
Kiselo zelje s krumpirom
Kiselo zelje s valjušcima
Lazanje s (kiselim) zeljem i umakom
Lazanje s (kiselim) zeljem i vrhnjem
Pita sa (kiselim) zeljem
Rolice s kiselim zeljem
Savijača od kiselog zelja
Savijača od kiselog zelja s lisnatim tijestom
Zapečeni sendviči s kiselim zeljem
...
Nikad nisam isprobala ovakav način kuhanja u krpi. Zanimljivo mi je ovo i sviđaju mi se tvoje kreativne kombinacije sa zeljem! ;)
OdgovoriIzbriši