8 srednje velikih krumpira
200 g kiselog zelja (kupusa), sitno naribanog
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
2-3 žlice kiselog vrhnja
sol, papar
nasjeckano začinsko bilje
100 g tvrdog sira
(250 ml pasirane rajčice
nasjeckano začinsko bilje po želji)
200 g kiselog zelja (kupusa), sitno naribanog
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
2-3 žlice kiselog vrhnja
sol, papar
nasjeckano začinsko bilje
100 g tvrdog sira
(250 ml pasirane rajčice
nasjeckano začinsko bilje po želji)
Krumpir operite i kuhajte ga u kori, oko 20 min.; ali ne mora potpuno omekšati.
Krumpire ocijedite, prelijte ih hladnom vodom i ostavite da se ohlade. Mlake krumpire ogulite i prepolovite po dužini. Čajnom žlicom ih pažljivo izdubite.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte. U loncu zagrijte malo ulja pa na njemu popržite luk. Dodajte ocijeđeno zelje i dinstajte ga na laganoj vatri 15ak min., po potrebi podlijte vodom. Pred kraj umiješajte suho ili svježe začinsko bilje.
Maknite s vatre i dodajte kiselo vrhnje. Ono što ste izdubili iz krumpira, zdrobite i pomiješajte sa zeljem i sve pikantno začinite.
Pripremljene krumpire napunite nadjevom i odozgo posipajte naribanim sirom po želji.
U originalnom receptu krumpiri se peku bez umaka. Po uzoru na recept
Krumpir punjen špinatom/blitvom ja volim oko njih staviti umak.
Ako ne želite umak, posudu za pečenje namastite i u nju složite napunjene krumpire. Ili možete posudu obložiti papirom za pečenje – ako recimo naribani sir padne s krumpira neće se zapeći za posudu pa ju nećete poslije morati ribati; papir ćete jednostavno baciti.
Ako krumpire želite peći u umaku, pomiješajte pire od rajčice sa 100-200 ml vode i dodajte nasjeckano začinsko bilje po želji, pa ulijte u namaštenu posudu za pečenje i u to složite krumpire.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 min. tj. da se lijepo zapeče.
Pečene krumpire izvadite iz posude.
Ako ne želite umak, posudu za pečenje namastite i u nju složite napunjene krumpire. Ili možete posudu obložiti papirom za pečenje – ako recimo naribani sir padne s krumpira neće se zapeći za posudu pa ju nećete poslije morati ribati; papir ćete jednostavno baciti.
Ako krumpire želite peći u umaku, pomiješajte pire od rajčice sa 100-200 ml vode i dodajte nasjeckano začinsko bilje po želji, pa ulijte u namaštenu posudu za pečenje i u to složite krumpire.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 min. tj. da se lijepo zapeče.
Pečene krumpire izvadite iz posude.
Umak na dnu posude začinite šećerom, solju, paprom, čilijem… i poslužite ga uz krumpire.
Ako želite bogatiju verziju možete mu dodati i kiselo vrhnje.
A ako želite još bogatiju verziju, možete na masnoći popržiti malo crvenog i bijelog luka pa u to dodati ovaj umak i sve kratko prokuhati, na kraju opet možete umiješati kiselo vrhnje i po potrebi umak zgusnuti pomoću brašna i pikantno ga začiniti.
*Recept se temelji na receptu sa stranice http://www.chefkoch.de/rezepte/513771147100118/Gefuellte-Kartoffeln-mit-Sauerkraut.html.
A ako želite još bogatiju verziju, možete na masnoći popržiti malo crvenog i bijelog luka pa u to dodati ovaj umak i sve kratko prokuhati, na kraju opet možete umiješati kiselo vrhnje i po potrebi umak zgusnuti pomoću brašna i pikantno ga začiniti.
*Recept se temelji na receptu sa stranice http://www.chefkoch.de/rezepte/513771147100118/Gefuellte-Kartoffeln-mit-Sauerkraut.html.
Nema komentara:
Objavi komentar