Blog-druženje , koje je pokrenula Monsoon s bloga Dalmacija down under se nastavlja. U ožujku 2009. domaćica je Branka s bloga Dvi ribe, dva krumpira, a za temu je odabrala ljutu papriku. Ovo je moj doprinos tom druženju.
100 g datulja
prstohvat mljevenog čilija
200 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
oko 100 g mljevenih keksa s maslacem
Datulje sameljite u blenderu ili štapnim mikserom, postupno dodavajte neizmiksano slatko vrhnje ili biljni šlag, trebate dobiti glatku smjesu. Dodajte i mljeveni čili.
Čokoladu nasjeckajte i otopite na pari. Ostavite ju da se ohladi.
Mlaku čokoladu pomiješajte sa smjesom od datulja, dobro izmiksajte.
Smjesu stavite u hladnjak da se potpuno ohladi i stvrdne.
prstohvat mljevenog čilija
200 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
oko 100 g mljevenih keksa s maslacem
Datulje sameljite u blenderu ili štapnim mikserom, postupno dodavajte neizmiksano slatko vrhnje ili biljni šlag, trebate dobiti glatku smjesu. Dodajte i mljeveni čili.
Čokoladu nasjeckajte i otopite na pari. Ostavite ju da se ohladi.
Mlaku čokoladu pomiješajte sa smjesom od datulja, dobro izmiksajte.
Smjesu stavite u hladnjak da se potpuno ohladi i stvrdne.
Hladnoj smjesi dodajte mljevene kekse, količina keksa može varirati ovisno o tome koristite li biljni šlag ili slatko vrhnje, pa zatim o tome koliki postotak kakaa sadrži čokolada koju ste upotrijebili itd. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da od nje oblikujete kuglice, ali ne smije biti previše suha. Budući da je jedna od glavnih sastojaka čokolada, kuglice oblikujte brzo, hladnim rukama, da se smjesa ne bi rastapala od topline dlanova.
Kuglice stavljajte u papirnate košarice, stavite ih u hladnjak da se rashlade, i čuvajte ih u hladnjaku jer na toplini omekane.
Kuglice možete raditi i od sušenih datulja. Prije nego ih sameljete, operite ih u hladnoj vodi (da se ne lijepe), obrišite ih krpom.
Budući da su suhe datulje slađe nego svježe i kuglice će biti takve.
2. 4. 2009. - DODATAK
Blog druženje "Ajme, koliko nas je", za ožujak 2009., je završeno. Sve radove možete vidjeti na Brankinom blogu Dvi ribe, dva krumpira .
Ovo mora bit divno, jako mi se sviđa kombinacija sastojaka!
OdgovoriIzbrišiHvala:)
OdgovoriIzbrišiKoja dobra fotka! A ljutu cokoladu pod hitno moram da probam!
OdgovoriIzbrišimamajac - hvala! Iskreno govoreći, fotka baš i nije nešto. Općenito, mene fotogarfiranje ne zanima kao hobi. Nikad se nisam interesirala za to, pa i ovo fotkanje hrane - ja to jednostavno okinem mobitelom da imam nekakvu fotku za zakeljiti na blog, ne pridajem važnost tome.
OdgovoriIzbrišiProbaj čokoladu u kombinaciji s čilijem, meni se sviđa:)