1 veliki crveni luk
2 češnja češnjaka
2 velike mrkve
(2 stabljike celera bjelaša)
3 žlice (maslinovog) ulja
115 g crvene leće
1 limenka rajčica (400 g)
2 žlice koncentrata rajčice
450 ml vode + kocka za juhu
1 žlica svježeg mažurana ili 1 čajna žlica suhog mažurana
sol, papar
2 češnja češnjaka
2 velike mrkve
(2 stabljike celera bjelaša)
3 žlice (maslinovog) ulja
115 g crvene leće
1 limenka rajčica (400 g)
2 žlice koncentrata rajčice
450 ml vode + kocka za juhu
1 žlica svježeg mažurana ili 1 čajna žlica suhog mažurana
sol, papar
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Mrkvu nagrubo naribajte (na ribež za jabuke)
Celer operite i narežite na tanke komade.
Celer ne morate upotrijebiti, umjesto njega možete dodati neko drugo povrće (papriku, tikvice…) i njemu prilagoditi vrijeme kuhanja. Ali umak je ukusan i bez dodavanja celera ili nekog drugog povrća. U ovom receptu možete pročitati nešto o celeru.
U loncu zagrijte ulje pa dodajte obje vrste luka i mrkvu (i celer). Pržite oko 5 min. da omekšaju.
Zatim dodajte nenamočenu leću, nasjeckane rajčice iz limenke, koncentrat, vodu i razmrvljenu kocku, mažuran, sol i papar.
Ostavite da zakuha, a onda kuhajte napola poklopljeno oko 20 min. da leća omekša, ali pazite da se ne raskuha. Na kraju umak začinite solju i paprom, a ako treba dodajte i malo šećera.
Ako želite bogatiji/kaloričniji umak/nadjev na kraju možete dodati kiselo vrhnje, po potrebi možete umak zgusnuti gustinom ili brašnom.
U loncu zagrijte ulje pa dodajte obje vrste luka i mrkvu (i celer). Pržite oko 5 min. da omekšaju.
Zatim dodajte nenamočenu leću, nasjeckane rajčice iz limenke, koncentrat, vodu i razmrvljenu kocku, mažuran, sol i papar.
Ostavite da zakuha, a onda kuhajte napola poklopljeno oko 20 min. da leća omekša, ali pazite da se ne raskuha. Na kraju umak začinite solju i paprom, a ako treba dodajte i malo šećera.
Ako želite bogatiji/kaloričniji umak/nadjev na kraju možete dodati kiselo vrhnje, po potrebi možete umak zgusnuti gustinom ili brašnom.
Umak/nadjev možete poslužiti uz tjesteninu, rižu, pire krumpir, možete ga koristiti kao nadjev za lazanje ili njime puniti paprike…
Ako pripremite veću količinu umaka/nadjeva, možete ga podijeliti na porcije i zamrznuti.
Umjesto crvene leće možete upotrijebiti i druge vrste leće, ali onda prilagodite vrijeme kuhanja tj. dodavanja ostalih sastojaka i pazite da se ostali sastojci ne raskuhaju.
Crvena leća je najbrže kuhana.
Ostale vrste leće imaju različito vrijeme kuhanja.
Kaže se da leću ne treba namakati prije kuhanja. Ali činjenica je da će brže biti kuhana ako je preko noći bila namočena u hladnu vodu (nabubri i omekša). Zato ju ja ponekad namočim, ali onda treba paziti koliko se tekućine dodaje u jelo za vrijeme kuhanja, jer će «namočena» leća upiti manje tekućine, nego «suha», a i sama leća se u tom sličaju dodaje pred sam kraj kuhanja.
*Recept je iz kuharice: Vegetarijanska kuharica, Roz Denny, Leo-Commerce, Rijeka, 1998.
Recepti s lećom
Loptice od leće s umakom od kikirikija
Nema komentara:
Objavi komentar