Smjesa za planine
250 g maslaca sobne temperature
150 g šećera u prahu
400 g kokosa
2 bjelanjka
malo ruma i limunovog soka
Krema
2 jaja (žumanjka)
250 g šećera u prahu
250 g maslaca
cjedilo za limun
kristal šećer
oblatna ili kupovne hostije
Za planine, izmiješajte maslac, šećer, kokos i bjelanjke i dodajte malo ruma i limunovog soka i zamijesite smjesu da se svi sastojci povežu.
Smjesu stavite u hladnjak da se malo stvrdne.
Za kremu, skuhajte jaja, ohladite ih, oljuštite i izvadite žumanjke. Žumanjke ispasirajte.
Mekani maslac dobro izmiksajte sa šećerom. Dodajte ispasirane žumanjke i sve dobro izmiksajte. Po želji dodajte malo ruma.
U originalnom receptu u loncu treba zakuhati vodu pa u nju ubaciti žumanjke i skuhati ih kao poširana jaja. Ja nemam običaj to tako raditi. Obično taj dan kad radim kolač, normalno skuham cijela jaja u ljusci za neki obrok, pa si ostavim dva žumanjka za kremu.
Ako nemate kupovne hostije, od oblatne malom čašom režite krugove čiji promjer odgovara otvoru cjedila za limun.
Na početku je cjedilo za limun suho, pa se šećer neće hvatati za njega.
Cjedilo taj put lagano nauljite (biljnim uljem) s unutarnje strane i onda ga iznutra dobro posipajte kristal šećerom. Uz stijenke cjedila utiskujte smjesu, u sredini ostavite udubinu i napunite ju kremom. Otvor zatvorite izrezanim krugom oblatne.
Lagano tresite cjedilo, ili lupnite njime par puta po stolu da «planina» ispadne van. Nemojte tresti cjedilo na velikoj udaljenosti od stola, ako «planina» s velike visine padne na stol, «zdrobit» će se. Meni je najjednostavnije u desnoj ruci držati cjedilo i njime lupkati po dlanu lijeve ruke, da mi «planina» lagano sklizne na dlan.
Prije svakog stavljanja smjese u cjedilo, cjedilo iznutra dobro posipajte kristal šećerom. Ne trebate ga više mazati uljem, jer je smjesa za planine dovoljno masna, pa će cjedilo biti dovoljno «ljepljivo».
Planine stavite u hladnjak da se rashlade.
250 g maslaca sobne temperature
150 g šećera u prahu
400 g kokosa
2 bjelanjka
malo ruma i limunovog soka
Krema
2 jaja (žumanjka)
250 g šećera u prahu
250 g maslaca
cjedilo za limun
kristal šećer
oblatna ili kupovne hostije
Za planine, izmiješajte maslac, šećer, kokos i bjelanjke i dodajte malo ruma i limunovog soka i zamijesite smjesu da se svi sastojci povežu.
Smjesu stavite u hladnjak da se malo stvrdne.
Za kremu, skuhajte jaja, ohladite ih, oljuštite i izvadite žumanjke. Žumanjke ispasirajte.
Mekani maslac dobro izmiksajte sa šećerom. Dodajte ispasirane žumanjke i sve dobro izmiksajte. Po želji dodajte malo ruma.
U originalnom receptu u loncu treba zakuhati vodu pa u nju ubaciti žumanjke i skuhati ih kao poširana jaja. Ja nemam običaj to tako raditi. Obično taj dan kad radim kolač, normalno skuham cijela jaja u ljusci za neki obrok, pa si ostavim dva žumanjka za kremu.
Ako nemate kupovne hostije, od oblatne malom čašom režite krugove čiji promjer odgovara otvoru cjedila za limun.
Na početku je cjedilo za limun suho, pa se šećer neće hvatati za njega.
Cjedilo taj put lagano nauljite (biljnim uljem) s unutarnje strane i onda ga iznutra dobro posipajte kristal šećerom. Uz stijenke cjedila utiskujte smjesu, u sredini ostavite udubinu i napunite ju kremom. Otvor zatvorite izrezanim krugom oblatne.
Lagano tresite cjedilo, ili lupnite njime par puta po stolu da «planina» ispadne van. Nemojte tresti cjedilo na velikoj udaljenosti od stola, ako «planina» s velike visine padne na stol, «zdrobit» će se. Meni je najjednostavnije u desnoj ruci držati cjedilo i njime lupkati po dlanu lijeve ruke, da mi «planina» lagano sklizne na dlan.
Prije svakog stavljanja smjese u cjedilo, cjedilo iznutra dobro posipajte kristal šećerom. Ne trebate ga više mazati uljem, jer je smjesa za planine dovoljno masna, pa će cjedilo biti dovoljno «ljepljivo».
Planine stavite u hladnjak da se rashlade.
Smjesa od kokosa je iz recepta za Košnice od kokosa, a krema je iz recepta za Planine pod snijegom (a ti recepti su iz kuharice Moji najbolji kolači, urednik Nada Ćuk, Zagreb, Gospodarski list, 1997.).
Za punjenje "planina" možete upotrijebiti i neku drugu kremu.
Umjesto ove kreme od žumanjaka, ponekad koristim običnu kremu od pudinga i maslaca.
1 prašak za puding od vanilije (ili čokolade)
3 žlice šećera
400 ml mlijeka
150 g maslaca
Oko 350 ml mlijeka zakuhajte. 50 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom i to skuhajte u kipućem mlijeku. Ostavite da se ohladi.
Maslac sobne temperature izmiksajte da bude gladak. Dodajte mu žlicu po žlicu mlakog pudinga i sve dobro izmiksajte. Tom kremom punite planine, sve ostalo je isto.
Nema komentara:
Objavi komentar