Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

03. 03. 2009.

Torta s francuskom salatom


Kora
6 jaja
1,5 čaša kiselog vrhnja (270 ml)
6 žlica brašna
1,5 žlica ulja
1 prašak za pecivo
sol

Nadjev
600 g majoneze
200 ml jogurta
20 g bijele želatine u prahu
200 g krumpira
200 g graška
200 g mrkve
2-3 češnja češnjaka
sol, papar


Za koru, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.

Žumanjke izmiksajte s kiselim vrhnjem.
Dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo, malo soli i kratko promiksajte, tek toliko da se sastojci povežu. Onda dodajte snijeg i lagano ga umiješajte.

Kalup (promjera 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva.

Pečenu smjesu ostavite da se ohladi.

Kad se ohladi, prerežite ju tri puta vodoravno, da dobijete četiri kore.
Ja sam ovaj put koristila veći kalup pa nisam mogla koru prerezati tri puta, nego samo dva - zato zadnji sloj nadjeva nisam pokrila korom.


Za nadjev, krumpir ogulite, mrkvu očistite i narežite ih na podjednako velike kockice.

Svako povrće posebno skuhajte.

Ja to kuham sve skupa. Ovisno o tome je li povrće svježe ili smrznuto kombiniram koje povrće trebam dodati prvo, a koje zadnje. Onda to ocijedim i kad se ohladi, prebirem po tome ko´ Pepeljuga kad je prebirala po onom nekakvom zrnju: razvrstavam u jednu zdjelicu grašak, u jednu mrkvu, a u jednu krumpir.
Vjerojatno je jednostavnije svako povrće kuhati posebno, ali nemam perilicu suđa pa bih morala ručno prati svaki lonac u kojem sam to kuhala. Zato se ja držim teorije o kuhanju u jednom loncu:D


A možete i ostaviti sve povrće zajedno, ko´ u Francuskoj salati.

Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.

Jogurt zagrijte (nemojte ga zakuhati), maknite ga s vatre i dodajte želatinu, miješajte da se rastopi.
Tu smjesu prvo pomiješajte s malo majoneze, a onda dodajte i ostatak majoneze.

Budući da je povrće razvrstano u tri posude u svaku posudu dodajte trećinu ove smjese od majoneze.

Svako povrće pomiješajte s tom smjesom i začinite solju i paprom. Po želji, dodajte i nasjeckani češnjak, ali nije obavezno.

Zdjelice s tako pripremljenim nadjevima stavite u hladnjak da se smjesa malo zgusne, ali pazite da se potpuno ne stvrdne.

Kalup u kojem ste pekli koru obložite papirom za pečenje.
Na dno stavite jednu koru, na nju razmažite jedan malo stvrdnuti nadjev, poklopite drugom korom pa opet stavite jedan nadjev, poklopite trećom korom i stavite posljednji nadjev i poklopite četvrtom korom (koju ja ovaj put nisam imala).
Sami odredite kojim redom ćete stavljati nadjeve.

Tortu stavite u hladnjak da se nadjevi potpuno stvrdnu.

Kad se torta rashladila, izvadite ju iz kalupa, odlijepite papir za pečenje.

Po želji, tortu odozgo ukrasite kečapom i majonezom.




Slični recepti
Šarlota s francuskom salatom

Broj komentara: 7:

  1. Lijepo ti izgleda ovaj novi blog ali ja sam se baš navikla na onaj na blog.hr. Dodajem i ovaj u svoj blogroll tako da mogu pratiti tvoje nove recepte! :)
    Što se recepta tiče nikad nisam radila ovakve slane torte iako ovdje sve sastojke volim pa ne vidim zašto ne bi pokušala! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. na prvi pogled sam mislila da je na torti poslagana panceta :) no nije, ali meni je dalo ideju da bi ja mogla ovo isprobati s šunkom
    no i ovako je fino kako si ti navela

    OdgovoriIzbriši
  3. Lep novi blog, ja sam nedavno naisla na tvoj stari, nisam ni znala da ga vodis :(
    Zelim ti puno uspeha!
    Torta ti je prelepa kao i svi tvoji recepti koje pamtim! pOzdrav!

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni se novi blog svidja vise :)

    Ali mi se najvise svidja ova torta! Posle onih Gaginih slanih zezalica, mnogo sam ih zavolela :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala svima!
    Trenutno sam u nekoj međufazi, nisam oduševljena ni s blog.hr ni s blogger.com
    Danas cijeli dan ne mogu otvoriti svoj blog na blog.hr, otvori mi se samo plava pozadina i ništa drugo. Nemam pojma u čemu je stvar, nisam mijenjala ni izgled bloga ni postavke niti išta drugo.
    A ovaj blog na blogger.com me izluđuje jer ovi sadržaji s lijeve strane ekrana se ne pojavljuju kako bi trebali. Kad otvorim ovu stranicu pojavi mi se samo "o meni", "moj prvi blog", "arhiva", "oznake" i natpis "ajme kolikonas je" - i ništa drugo!!! A onda se ovo sve ostalo pojavljuje postupno idućih par minuta. To nije normalno!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. A koliko sam tek prtljala da unesem ovaj prethodni komentar! Zanima me hoće li s ovim biti lakše.
    I opet me blogger.com izluđuje, dok ja ovo pišem s lijeve strane mi se jako polako pojavljuju sadržaji!!! Da mi radi blog.hr, vratila bih se tamo.

    OdgovoriIzbriši
  7. akme majko, wooooow, ovo me oduševilo, PREDOBRO JE, ovo će definitivno biti torta mom dragom na idućem rođendanu =) on naime ne voli baš slatko pa mu moram smišljati slane torte, a ova je IDEALNA =)

    OdgovoriIzbriši