Sastojci
450 g špinata (svježeg ili smrznutog) ili blitve
750 g krumpira
2 mrkve
500 ml vode + kocka za juhu
2 crvena luka
2 češnja češnjaka
1 žlica ulja
Umak
40 g maslaca
40 g brašna
250 ml mlijeka
100 g naribanog tvrdog sira (Gauda…)
sol, papar
muškatni oraščić
+
50 g naribane Gaude za posipanje
Krumpir ogulite i narežite na okrugle ploške (debljine oko pola centimetra).
Mrkvu očistite i također narežite na okrugle ploške kao i krumpir.
I mrkvu i krumpir stavite u lonac u zalijte vodom pa dodajte razmrvljenu kocku. Stavite kuhati, kad zakuha, kuhajte 5 min.
Zatim ocijedite povrće i sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhalo.
Ako koristite svježi špinat, očistite ga i operite. Obje vrste luka oljuštite i sitno nasjeckajte. Zagrijte ulje i na njemu popržite luk, dodajte špinat, lagano ga kuhajte oko 3 min.
450 g špinata (svježeg ili smrznutog) ili blitve
750 g krumpira
2 mrkve
500 ml vode + kocka za juhu
2 crvena luka
2 češnja češnjaka
1 žlica ulja
Umak
40 g maslaca
40 g brašna
250 ml mlijeka
100 g naribanog tvrdog sira (Gauda…)
sol, papar
muškatni oraščić
+
50 g naribane Gaude za posipanje
Krumpir ogulite i narežite na okrugle ploške (debljine oko pola centimetra).
Mrkvu očistite i također narežite na okrugle ploške kao i krumpir.
I mrkvu i krumpir stavite u lonac u zalijte vodom pa dodajte razmrvljenu kocku. Stavite kuhati, kad zakuha, kuhajte 5 min.
Zatim ocijedite povrće i sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhalo.
Ako koristite svježi špinat, očistite ga i operite. Obje vrste luka oljuštite i sitno nasjeckajte. Zagrijte ulje i na njemu popržite luk, dodajte špinat, lagano ga kuhajte oko 3 min.
Ako koristite smrznuti špinat, možete ga smrznutog dodati u poprženi luk i lagano dinstati da se odeldi i da tekućina ispari.
Ako koristite blitvu, trokutasto odrežite središnji bijeli dio i stabljiku, operite i jedno i drugo. Taj bijeli dio nasjeckajte na tanke kockice. Zagrijte ulje i na njemu popržite luk, dodajte bijeli dio blitve, zalijte ga s malo vode, dinstajte da omekša, a pred kraj dodajte zeleni dio blitve i kuhajte oko 3 min.
(Bijeli dio blitve možete posebno skuhati: ubacite ga u lonac s kipućom vodom i kuhajte oko 3 min; ocijedite ga i dodajte poprženom luku. Prije će omekšati kad ga tako kuhate, ako ga dinstate treba mu više vremena da omekša.)
Za umak, u loncu rastopite maslac, dodajte brašno i popržite ga. Zalijte mlijekom i 250 ml tekućine u kojoj se kuhalo povrće.
Miješajte pjenjačom da se ne zgruda, kad zakuha, maknite s vatre i dodajte naribani sir. Pikantno začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Posudu za pečenje namastite. Na dno složite sloj krumpira s mrkvom, na to rasporedite malo špinata/blitve pa prelijte s malo umaka, redajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završite slojem krumpira s mrkvom i prelijte ostatkom umaka. Odozgo posipajte naribanim sirom.
Ako koristite blitvu, trokutasto odrežite središnji bijeli dio i stabljiku, operite i jedno i drugo. Taj bijeli dio nasjeckajte na tanke kockice. Zagrijte ulje i na njemu popržite luk, dodajte bijeli dio blitve, zalijte ga s malo vode, dinstajte da omekša, a pred kraj dodajte zeleni dio blitve i kuhajte oko 3 min.
(Bijeli dio blitve možete posebno skuhati: ubacite ga u lonac s kipućom vodom i kuhajte oko 3 min; ocijedite ga i dodajte poprženom luku. Prije će omekšati kad ga tako kuhate, ako ga dinstate treba mu više vremena da omekša.)
Za umak, u loncu rastopite maslac, dodajte brašno i popržite ga. Zalijte mlijekom i 250 ml tekućine u kojoj se kuhalo povrće.
Miješajte pjenjačom da se ne zgruda, kad zakuha, maknite s vatre i dodajte naribani sir. Pikantno začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Posudu za pečenje namastite. Na dno složite sloj krumpira s mrkvom, na to rasporedite malo špinata/blitve pa prelijte s malo umaka, redajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završite slojem krumpira s mrkvom i prelijte ostatkom umaka. Odozgo posipajte naribanim sirom.
Svaki sloj krumpira i mrkve možete posoliti i popapriti, ako smatrate da nije dovoljno začinjeno.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata, tj. da se složenac odozgo zapeče.
*Recept je iz časopisa Lisa specijal 1/2006., 6. 3. 2006.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata, tj. da se složenac odozgo zapeče.
*Recept je iz časopisa Lisa specijal 1/2006., 6. 3. 2006.
Recepti s cijelom blitvom...
Lazanje od blitve
Rižoto s blitvom
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Torta-složenac od riže i blitve
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Zelena pita od riže i sira
...
Lazanje od blitve
Rižoto s blitvom
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Torta-složenac od riže i blitve
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Zelena pita od riže i sira
...
Recepti sa zelenim dijelom blitve ili špinatom...
Bešamel blitva
Kruh-pita od blitve i sira
Kuhani svitak s blitvom
Lisnata pita od špinata
Pikantne buhtle
Pita od blitve i sira
Plitvička gibanica od sira, blitve i jaja
Rolada od blitve
Svitci od lazanja i blitve
Talijanska uskršnja pita
Torta od tjestenine, špinata i sira
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
Kruh-pita od blitve i sira
Kuhani svitak s blitvom
Lisnata pita od špinata
Pikantne buhtle
Pita od blitve i sira
Plitvička gibanica od sira, blitve i jaja
Rolada od blitve
Svitci od lazanja i blitve
Talijanska uskršnja pita
Torta od tjestenine, špinata i sira
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
...
volim ovakve stvarcice... prefino izgleda...
OdgovoriIzbrišidivno mi izgleda, ja bi svakako verziju s špinatom
OdgovoriIzbrišiPrefino, posto samo ja volim ovakva jela u familiji :) pravicu samo sebi u manjoj kolicini, odlicna ideja i super laki rucak!
OdgovoriIzbrišimaslinka - hvala! I ja jako volim ovakve stvarčice
OdgovoriIzbrišiNina - ja bih radije blitvu, ne volim baš ni blitvu ni špinat, ali ipak mi je blitva draža
Tatjana/Babuci - i ja obično to pripremam u manjoj količini, samo za sebe:) ostalima to može poslužiti jedino kao nekakav "casual" prilog uz glavno mesno jelo