Rolice
4-5 tankih poriluka
oko 10 listova lazanja
Nadjev od paprike
2-3 paprike
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
500 ml koncentrata rajčice
sol, papar
šećer
peršinovo lišće
Umak
400 ml mlijeka
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
sol, papar
muškatni oraščić
+
20ak g maslaca za posipanje
(naribani tvrdi sir)
Poriluk operite. Odrežite mu gornji, zeleni «lisnati» dio, a bijelu stabljiku narežite na rolice dužine oko 8 cm (po potrebi još jednom dobro perite).
U loncu zakuhajte vodu. Kipuću vodu posolite i dodajte rolice poriluka, kad zakuha, kuhajte 15ak min.
Nakon toga rolice ocijedite i stavite ih u zdjelu s hladnom vodom. Kad se ohlade, izvadite ih i pažljivo osušite papirnatim ubrusom.
Listove lazanja skuhajte prema uputi s pakiranja.
Ako imate kupovne listove lazanja na kojima piše da ih nije potrebno kuhati, stavite ih u kipuću vodu u koju ste dodali malo soli i ulja, pa ih kuhajte oko 3min., tj. dok omekane da se daju narolati. Nemojte kuhati sve listove odjednom, nego svaki put po nekoliko komada.
Kuhane listove stavljajte u zdjelu s hladnom vodom. Kad se ohlade, ocijedite ih osušite.
Za nadjev, obje vrste luka oljuštite i nasjeckajte. Paprike operite, očistite i narežite na tanke rezance.
U loncu zagrijte ulje i na njemu ispržite luk. Dodajte paprike pa i njih pržite par minuta.
Dodajte koncentrat rajčice i kuhajte 15ak min.
Na kraju dodajte nasjeckano peršinovo lišće i začinite šećerom, solju i paprom.
Zeleni, lisnati dio poriluka nasjeckajte na kockice.
U loncu zakuhajte vodu, kad zakuha dodajte malo soli i taj narezani poriluk. Kuhajte oko 2 min. Kuhani poriluk stavite u zdjelu s hladnom vodom, kad se ohladi, ocijedite ga.
Za umak, rastopite maslac u loncu, dodajte brašno i kratko popržite. Zalijte mlijekom i miješajte pjenjačom da nema grudica. Kad zakuha, maknite s vatre. Dodajte začine i ocijeđeni zeleni dio poriluka. Dobro promiješajte.
Na kraću stranu lista kuhanog lista lazanje stavite ocijeđenu rolicu poriluka, po želji, možete posipati i malo naribanog tvrdog sira, ali nije obavezno. Zarolajte list lazanje.
Takve rolice slažite jednu do druge u namaštenu posudu za pečenje, mjesto gdje se krajevi spajaju okrenite prema dolje.
Po rolicama rasporedite nadjev od paprike.
A po nadjevu rasporedite umak sa zelenim dijelom poriluka.
Odozgo poslažite listiće maslaca (po želji, posipajte naribanim tvrdim sirom).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 35 min, tj. dok se odozgo zapeče.
Ostavite 20ak min. da se hladi, a onda poslužite.
Ovo silno namakanje u hladnoj vodi nakon kuhanja (najprije rolica poriluka, pa listova lazanja i na kraju zelenog lišća poriluka) provodi se zato da bi se proces kuhanja u samom povrću, odnosno u tjestenini prekinuo, jer on ne prestaje automatski kad se povrće ili tjestenina ocijede iz kipuće vode. A takvo hlađenje zelenog povrća omogućava povrću i da zadrži lijepu boju, te nije raskuhano.
Profesionalni kuhari obično preporučuju da se zeleno povrće i tjestenina za lazanje uvijek ohlade na takav način. Ja se ne držim toga baš uvijek:)
Recepti koji se mogu pripremati s porilukom
Hladna juha od poriluka
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Krumpir na pivu
Pita od prokulica
Pita s (pori)lukom i sirom
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Poriluk u kruhu
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Slana pita od riže, sira i poriluka
Slane parene knedle na krumpiru
Zapečena palenta s rajčicama
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Odlicna ideja!
OdgovoriIzbrišiOdlično, isprobaće se..:)
OdgovoriIzbrišiStvarno super ideja, a i jako efektno izgleda.
OdgovoriIzbrišiHvala svima:)
OdgovoriIzbriši