Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

16. 03. 2009.

Rolice od lazanja i poriluka


Rolice
4-5 tankih poriluka
oko 10 listova lazanja

Nadjev od paprike
2-3 paprike
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
500 ml koncentrata rajčice
sol, papar
šećer
peršinovo lišće

Umak
400 ml mlijeka
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
sol, papar
muškatni oraščić
+
20ak g maslaca za posipanje
(naribani tvrdi sir)

Poriluk operite. Odrežite mu gornji, zeleni «lisnati» dio, a bijelu stabljiku narežite na rolice dužine oko 8 cm (po potrebi još jednom dobro perite).
U loncu zakuhajte vodu. Kipuću vodu posolite i dodajte rolice poriluka, kad zakuha, kuhajte 15ak min.
Nakon toga rolice ocijedite i stavite ih u zdjelu s hladnom vodom. Kad se ohlade, izvadite ih i pažljivo osušite papirnatim ubrusom.

Listove lazanja skuhajte prema uputi s pakiranja.
Ako imate kupovne listove lazanja na kojima piše da ih nije potrebno kuhati, stavite ih u kipuću vodu u koju ste dodali malo soli i ulja, pa ih kuhajte oko 3min., tj. dok omekane da se daju narolati. Nemojte kuhati sve listove odjednom, nego svaki put po nekoliko komada.

Kuhane listove stavljajte u zdjelu s hladnom vodom. Kad se ohlade, ocijedite ih osušite.


Za nadjev, obje vrste luka oljuštite i nasjeckajte. Paprike operite, očistite i narežite na tanke rezance.
U loncu zagrijte ulje i na njemu ispržite luk. Dodajte paprike pa i njih pržite par minuta.
Dodajte koncentrat rajčice i kuhajte 15ak min.
Na kraju dodajte nasjeckano peršinovo lišće i začinite šećerom, solju i paprom.

Zeleni, lisnati dio poriluka nasjeckajte na kockice.
U loncu zakuhajte vodu, kad zakuha dodajte malo soli i taj narezani poriluk. Kuhajte oko 2 min. Kuhani poriluk stavite u zdjelu s hladnom vodom, kad se ohladi, ocijedite ga.


Za umak, rastopite maslac u loncu, dodajte brašno i kratko popržite. Zalijte mlijekom i miješajte pjenjačom da nema grudica. Kad zakuha, maknite s vatre. Dodajte začine i ocijeđeni zeleni dio poriluka. Dobro promiješajte.


Na kraću stranu lista kuhanog lista lazanje stavite ocijeđenu rolicu poriluka, po želji, možete posipati i malo naribanog tvrdog sira, ali nije obavezno. Zarolajte list lazanje.
Takve rolice slažite jednu do druge u namaštenu posudu za pečenje, mjesto gdje se krajevi spajaju okrenite prema dolje.




















Po rolicama rasporedite nadjev od paprike.











A po nadjevu rasporedite umak sa zelenim dijelom poriluka.











Odozgo poslažite listiće maslaca (po želji, posipajte naribanim tvrdim sirom).

Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 35 min, tj. dok se odozgo zapeče.
Ostavite 20ak min. da se hladi, a onda poslužite.


Ovo silno namakanje u hladnoj vodi nakon kuhanja (najprije rolica poriluka, pa listova lazanja i na kraju zelenog lišća poriluka) provodi se zato da bi se proces kuhanja u samom povrću, odnosno u tjestenini prekinuo, jer on ne prestaje automatski kad se povrće ili tjestenina ocijede iz kipuće vode. A takvo hlađenje zelenog povrća omogućava povrću i da zadrži lijepu boju, te nije raskuhano.
Profesionalni kuhari obično preporučuju da se zeleno povrće i tjestenina za lazanje uvijek ohlade na takav način. Ja se ne držim toga baš uvijek:)





Recepti koji se mogu pripremati s porilukom
Hladna juha od poriluka
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Krumpir na pivu
Pita od prokulica
Pita s (pori)lukom i sirom
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Poriluk u kruhu
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Slana pita od riže, sira i poriluka
Slane parene knedle na krumpiru
Zapečena palenta s rajčicama
Zamotuljci od blitve punjeni rižom

4 komentara: