Već sam pisala o Rumtopfu ili voću u rumu. Moj Rumtopf se i dalje dobro drži. Radila sam kolače s tim voćem i jako mi se sviđa.
Ako niste tijekom prošle godine pripremali voće u rumu, a imate žarku želju isprobati ovakve recepte, možete očistiti i narezati svježe voće i preko noći ga ostaviti namočeno u rum kojem ste dodali i malo šećera. Aroma tog voća neće biti ista kao aroma voća iz Rumtopfa, jer se voće u Rumtopfu marinira mjesecima, pa se u ovom voću koje se mariniralo u rumu samo preko noći rum jedva i osjeti.
Biskvitna smjesa za ovu tortu je iz, moglo bi se reći, meni najdražeg recepta za Tortu od čokolade, kokosa i banana.
Biskvit
225 g maslaca
200 g šećera
6 jaja
1 paketić suhe limunove kore (Zitroback; proizvođač: Schwartau) ili naribana kora neprskanog limuna
80 ml mlijeka
125 g brašna
1 prosijani prašak za pecivo
1 vrećica praška za puding od čokolade
100 g naribane čokolade za kuhanje
1 čajna žlica prosijanog cimeta
500 g ocijeđenog voća iz Rumtopfa
250 g kokosovog brašna
Krema
Krema
5 žumanjaka
2 žlice vode
150 g šećera
1 žlica kakaa
70 g čokolade za kuhanje
120 g maslaca
Kakao glazura
200 g šećera u prahu
2 žlice kakaa
oko 2 žlice vruće vode
oko 1 žlica ruma
200 g šećera u prahu
2 žlice kakaa
oko 2 žlice vruće vode
oko 1 žlica ruma
Za tortu, maslac i šećer miksajte da se šećer potpuno otopi (ako stavite šećer u prahu prije je gotovo). Umiksajte jedno, po jedno, jaje.Dodajte limunovu koricu i mlijeko. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, praškom za puding, naribanom čokoladom, cimetom i naizmjence, sa žlicom limunovog soka, postupno umiješajte u smjesu od jaja.
Dodajte kokosovo brašno i kuhačom ga umiješajte u gornju smjesu. Dodajte voće iz Rumtopfa pa i njega umiješajte kuhačom u smjesu.Kalup (promjera 24.26 cm) namastite i pobrašnite pa u njega ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu.Pecite 60-90 min na 160-180 stupnjeva, ako odozgo jako potamni, prekrijte aluminijskom folijom.Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Potom ju izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja, može i preko noći.Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno (da dobijete tri kore).
Za kremu, u lonac stavite žumanjke, vodu, šećer i kakao pa umutite pjenjačom u glatku smjesu. Dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i zagrijavajte na laganoj vatri da se čokolada rastopi i da se sastojci povežu, tj. da se krema zgusne. Maknite s vatre i dodajte maslac, miješajte pjenjačom da se maslac rastopi. Ostavite kremu da se ohladi.
Kalup u kojem ste pekli tortu obložite papirom za pečenje. Na dno stavite jednu koru biskvita i premažite ju polovicom mlake kreme, poklopite drugom korom (lagano pritisnite) pa ju premažite ostatkom kreme i poklopite trećom korom (lagano pritisnite). Stavite tortu u hladnjak da se krema stvrdne.
Izvadite tortu iz kalupa, skinite papir za pečenje.
Za premaz, šećer u prahu i kakao pomiješajte s 2 žlice vode i 1 žlicom ruma. Miješajte pjenjačom da dobijete glatku gustu smjesu koja se da razmazivati po torti. Po potrebi dodajte još koju kap vode ili ruma, ali pazite da smjesa ne bude previše rijetka (zgusnite ju pomoću šećera).
Glazurom omažite tortu odozgo i sa strane. Ostavite tortu da se glazura stvrdne.
Slični recepti
Izgleda bozanstveno,kao i novi blog i svi tvoji sjajni recepti!Bravo!
OdgovoriIzbriši