2 – 3velika krumpira
300 g (zamrznutih) listova špinata ili blitve
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
pola čašice kiselog vrhnja ili Crème fraîche
100 – 150 g Fete, ali može i neki (polu)tvrdi sira po izboru
sol, papar, čili
+
250 ml pasirane rajčice
nasjeckano začinsko bilje (po želji)
Krumpir operite, nemojte ga guliti i stavite ga u lonac s hladnom vodom. Kad zakuha, kuhajte ga oko 20 min., ovisno o tome koliko je velik – ali ne treba se do kraja skuhati.
Krumpire ocijedite, prelijte ih hladnom vodom i ostavite da se ohlade. Mlake krumpire ogulite i prepolovite po dužini. Čajnom žlicom ih pažljivo izdubite.
Možete upotrijebiti svježi ili smrznuti špinat u listovima ili listove blitve. Ne bih preporučila pasirani smrznuti špinat (u ledenom bloku) – kad se odledi, budući da je ispasiran, izgleda kao juha; čini mi se da ne bi bio pogodan za nadjevanje krumpira.
Ako koristite svježe listove špinata, operite ih i očistite.
Ako koristite blitvu, operite ju i trokutasto odrežite središnji bijeli dio i stabljiku. Bijeli dio blitve nasjeckajte na kockice. Ubacite ih u lonac s posoljenom kipućom vodom i prokuhajte ih 1-2 min. da omekšaju. Ocijedite ih i isperite hladnom vodom i opet ih ocijedite.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte malo ulja i na njemu popržite luk. Dodajte svježe listove špinata ili blitve i na laganoj vatri ih sasvim kratko dinstajte da tekućina ispari i da povrće omekša.
Ako koristite smrznute listove špinata, dodajte ga poprženom luku i dinstajte na laganoj vatri da se odledi i da tekućina ispari.
Ako koristite blitvu, kad zeleni listovi omekšaju, dodajte bijeli dio blitve koji ste prethodno prokuhali i kratko zagrijte.
Maknite pripremljeno povrće s vatre i dodajte vrhnje. Ono što ste izdubili iz krumpira zdrobite i također umiješajte u nadjev i sve pikantno začinite.
Pripremljenom smjesom napunite polovice krumpira. Odozgo posipajte sirom. U originalnom receptu to su «Grčki punjeni krumpiri» i posipavaju se Fetom. Ja ovaj put nisam imala Fete, pa to nisu grčki krumpiri. Možete dodati bilo koji (polu)tvrdi sir, ali npr. i mozzarellu…
Krumpire možete peći u umaku ili bez umaka.
Ako ne želite umak, posudu za pečenje namastite i u nju složite napunjene krumpire. Ili možete posudu obložiti papirom za pečenje – ako recimo naribani sir padne s krumpira neće se zapeći za posudu pa ju nećete poslije morati ribati; papir ćete jednostavno baciti.
Ako krumpire želite peći u umaku, pomiješajte pire od rajčice sa 100-200 ml vode i dodajte nasjeckano začinsko bilje po želji, pa ulijte u namaštenu posudu za pečenje i u to složite krumpire.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20ak min. tj. da se lijepo zapeče.
Pečene krumpire izvadite iz posude.
300 g (zamrznutih) listova špinata ili blitve
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
pola čašice kiselog vrhnja ili Crème fraîche
100 – 150 g Fete, ali može i neki (polu)tvrdi sira po izboru
sol, papar, čili
+
250 ml pasirane rajčice
nasjeckano začinsko bilje (po želji)
Krumpir operite, nemojte ga guliti i stavite ga u lonac s hladnom vodom. Kad zakuha, kuhajte ga oko 20 min., ovisno o tome koliko je velik – ali ne treba se do kraja skuhati.
Krumpire ocijedite, prelijte ih hladnom vodom i ostavite da se ohlade. Mlake krumpire ogulite i prepolovite po dužini. Čajnom žlicom ih pažljivo izdubite.
Možete upotrijebiti svježi ili smrznuti špinat u listovima ili listove blitve. Ne bih preporučila pasirani smrznuti špinat (u ledenom bloku) – kad se odledi, budući da je ispasiran, izgleda kao juha; čini mi se da ne bi bio pogodan za nadjevanje krumpira.
Ako koristite svježe listove špinata, operite ih i očistite.
Ako koristite blitvu, operite ju i trokutasto odrežite središnji bijeli dio i stabljiku. Bijeli dio blitve nasjeckajte na kockice. Ubacite ih u lonac s posoljenom kipućom vodom i prokuhajte ih 1-2 min. da omekšaju. Ocijedite ih i isperite hladnom vodom i opet ih ocijedite.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte malo ulja i na njemu popržite luk. Dodajte svježe listove špinata ili blitve i na laganoj vatri ih sasvim kratko dinstajte da tekućina ispari i da povrće omekša.
Ako koristite smrznute listove špinata, dodajte ga poprženom luku i dinstajte na laganoj vatri da se odledi i da tekućina ispari.
Ako koristite blitvu, kad zeleni listovi omekšaju, dodajte bijeli dio blitve koji ste prethodno prokuhali i kratko zagrijte.
Maknite pripremljeno povrće s vatre i dodajte vrhnje. Ono što ste izdubili iz krumpira zdrobite i također umiješajte u nadjev i sve pikantno začinite.
Pripremljenom smjesom napunite polovice krumpira. Odozgo posipajte sirom. U originalnom receptu to su «Grčki punjeni krumpiri» i posipavaju se Fetom. Ja ovaj put nisam imala Fete, pa to nisu grčki krumpiri. Možete dodati bilo koji (polu)tvrdi sir, ali npr. i mozzarellu…
Krumpire možete peći u umaku ili bez umaka.
Ako ne želite umak, posudu za pečenje namastite i u nju složite napunjene krumpire. Ili možete posudu obložiti papirom za pečenje – ako recimo naribani sir padne s krumpira neće se zapeći za posudu pa ju nećete poslije morati ribati; papir ćete jednostavno baciti.
Ako krumpire želite peći u umaku, pomiješajte pire od rajčice sa 100-200 ml vode i dodajte nasjeckano začinsko bilje po želji, pa ulijte u namaštenu posudu za pečenje i u to složite krumpire.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20ak min. tj. da se lijepo zapeče.
Pečene krumpire izvadite iz posude.
Umak na dnu posude začinite šećerom, solju, paprom, čilijem… i poslužite ga uz krumpire.
Ako želite bogatiju verziju možete mu dodati i kiselo vrhnje.
A ako želite još bogatiju verziju, možete na masnoći popržiti malo crvenog i bijelog luka pa u to dodati ovaj umak i sve kratko prokuhati, na kraju opet možete umiješati kiselo vrhnje i po potrebi umak zgusnuti pomoću brašna i pikantno ga začiniti.
A ako želite još bogatiju verziju, možete na masnoći popržiti malo crvenog i bijelog luka pa u to dodati ovaj umak i sve kratko prokuhati, na kraju opet možete umiješati kiselo vrhnje i po potrebi umak zgusnuti pomoću brašna i pikantno ga začiniti.
*Recept je sa stranice
http://www.veggie-kochbuch.de/php/kochbuch/index_rezeptanzeige.php?name=spinatkartoffel
http://www.veggie-kochbuch.de/php/kochbuch/index_rezeptanzeige.php?name=spinatkartoffel
Recepti sa špinatom ili zelenim dijelom blitve
Bešamel blitva
Kruh-pita od blitve i sira
Kuhani svitak s blitvom
Lisnata pita od špinata
Pikantne buhtle
Pita od blitve i sira
Plitvička gibanica od sira, blitve i jaja
Rolada od blitve
Svitci od lazanja i blitve
Talijanska uskršnja pita
Torta od tjestenine, špinata i sira
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
Bešamel blitva
Kruh-pita od blitve i sira
Kuhani svitak s blitvom
Lisnata pita od špinata
Pikantne buhtle
Pita od blitve i sira
Plitvička gibanica od sira, blitve i jaja
Rolada od blitve
Svitci od lazanja i blitve
Talijanska uskršnja pita
Torta od tjestenine, špinata i sira
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
...
Recepti s cijelom blitvom
Lazanje od blitve
Rižoto s blitvom
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Torta-složenac od riže i blitve
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Zelena pita od riže i sira
Recepti s cijelom blitvom
Lazanje od blitve
Rižoto s blitvom
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Torta-složenac od riže i blitve
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Zelena pita od riže i sira
...
Jako fino, obožavm kombinaciju blitve ili špinata s feta sirom. :)
OdgovoriIzbriši